Oligarhul Roman Abramovici se desparte forțat, după 19 ani, de clubul de fotbal Chelsea, după ce a fost sancționat de guvernul Marii Britanii, însă înainte de sancțiune a scos clubul la vânzare. Roman Abramovici a fost sancționat de Guvernul Marii Britanii săptămâna trecută din cauza legăturilor sale cu statul rus și cu Vladimir Putin. Valoarea de piață a Chelsea a fost estimată la 3 miliarde de lire sterline.
Dezvoltatorul imobiliar din Marea Britanie Nick Candy a declarat că a oferit peste 2 miliarde de lire sterline (2,6 miliarde de dolari) în consorțiu cu un grup care include doi parteneri sud-coreeni, pentru Chelsea Football Club.
Potrivit presei britanice consorțiul cuprinde susținători din Regatul Unit, Europa, SUA și Coreea de Sud - inclusiv Hana Financial Group și C&P Sports Group, precum și investitori importanți din Silicon Valley și miliardari din tehnologie care dețin alte participații în echipe sportive din SUA. Din consorțiu face parte și fostul fotbalist profesionist de la Chelsea Gianluca Vialli. Pentru a convinge decidenții, grupul condus de Candy a anunțat că oferă acces la capital imediat și are o nouă viziune de a schimba pentru totdeauna proprietatea fotbalului, punând fanii în centrul procesului decizional. De asemenea, va construi un nou stadion demn de statutul global al clubului.
O altă ofertă serioasă a venit de la familia americană Ricketts, care controlează echipa de baseball Chicago Cubs, care este sprijinită de Ken Griffin, un miliardar american care conduce un fond de investiții și care este mai bogat și mai generos ca Abramovici. Revista Forbes îl plasează pe Griffin, CEO al companiei financiare Citadel, pe locul 47 în lume în topul miliardarilor cu o avere estimată la 28,5 miliarde dolari.
Printre alți concurenți importanți se numără Sir Martin Broughton, fostul președinte al clubului Liverpool, dar fan declarat al Chelsea, și un consorțiu condus de Saudi Media care, se spune, a depus cea mai mare ofertă de până acum de 2,7 miliarde de lire sterline
Abramovici a încredințat operațiunea de vânzare a clubului Chelsea băncii americane de investiții Raine. Vineri, 18 martie a fost termenul limită pentru depunerea ofertelor. Operațiunea nu va fi însă simplă, dearece trebuie să primească undă verde de la Guvernul britanic. Va fi necesar ca guvernul să elibereze o nouă licență pentru ca afacerea să fie permisă, iar preluarea va supusă apoi testului proprietarilor și directorilor din Premier League, pentru a fi finalizată.
Banca americană a cerut de la competitori o dovadă de existență a fondurilor necesare preluării și gestionării echipei, precum și o listă completă a celor care sunt implicați în consorțiile formate pentru preluarea clubul de la Roman Abramovici. Banca Raine a cerut de asemenea un plan de afaceri și estimarea unui interval de timp pentru momentul în care competitorii speră să finalizeze afacerea, pentru a accelera procesul de vânzare, estimat a se termina înainte de sfârșitul lunii martie.