DOCUMENT Ce salarii au consilierii de probațiune care fac acum greva foamei. ”Înghețate de 7 ani”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 13.12.2023 - 14:43
Protest al consilierilor de probațiune Foto: Ebihoreanu.ro - rol ilustrativ

Mai mulți consilieri de probațiune au anunțat că au intrat în greva foamei cerând achitarea salariilor și îmbunătățirea condițiilor de muncă. Ei se plâng că au un volum prea mare de muncă iar salariile nu au mai fost modificate în ultimii șapte ani.

SHARE
Mai mulți consilieri de probațiune au intrat în greva foamei în semn de protest pentru salariile mici și pentru condițiile de muncă. Ei spun că au un volum foarte mare de muncă, având câte 100 de condamnați de monitorizat fiecare. 
 
Cu toate acestea, ei nu au încetat lucrul.

Ce salarii au consilierii de probațiune care au intrat în greva foamei. ”Înghețate de 7 ani”

14 dintre cei 18 consilieri de probaţiune din Bihor au intrat în greva foamei, începând de luni, solicitând să li se achite salariile, aşa cum au fost recunoscute prin hotărâri judecătoreşti, dar şi condiţii decente de muncă.
 
 
Cei 18 angajaţi ai Serviciului de Probațiune Bihor monitorizează aproape 1.800 de condamnaţi din judeţ și lucrează în condiții improprii.

"În luna august 2023, Ministrul Justiției a emis un ordin care stabilește calcularea corectă a salariilor consilierilor de probațiune, așa cum au fost recunoscute prin hotărâri judecătorești, însă, până la această dată, sumele stabilite nu au fost puse în plată", se arată în comunicatul greviştilor, precizându-se că, deşi au primit asigurări că ministerul dispune de banii necesari pentru achitarea sumelor până la data de 10 decembrie, acest lucru nu s-a întâmplat. 

Consilierii de probaţiune vor rămâne în grevă până la soluţionarea revendicărilor de ordin salarial.

"Vom rămâne în greva foamei până la punerea în plată a drepturilor salariale cuvenite, în baza actului administrativ emis precum și a hotărârilor judecătorești prin care s-au recunoscut inechitățile salariale la care am fost supuși în ultimii ani. Menționăm că este vorba despre corectarea unui prejudiciu pe care Statul Român l-a adus categoriei noastre profesionale înainte de intrarea în vigoare a Legii unice de salarizare cu nr. 153/2017", scrie în documentul citat de Bihoreanul. 

Ce salarii BRUTE au consilierii de probațiune

Conform datelor furnizate de Ministerul Justiției, salariile consilierilor sunt peste cele medii la nivel național, chiar dacă vorbim despre debutanți. 

Iată câteva exemple: 

Consilier de probațiune de gradul I are un salariu de 11.034 de lei lunar din care 388 de lei este spor pentru păstrarea confidențialității, reprezentând 5% din salariul lunar, 1.939 de lei spor de suprasolicitare neuropsihică, aproximatuiv 25% din salariul de bază, iar 950 de lei este indemnizație pentru titlul științific de doctor. Salariul de încadrare este de 7.757 lei

Consilier de probațiune de grad II are un salariu total de 8.270 de lei, fără indemnizația de doctor dar cu spor de 318 lei pentru păstrarea confidențialității, 1.590 de lei pentru solicitare neuropsihică. Aici salariul de încadrare este de 6.362 de lei.

Un consilier de probrațiune de gradul III are salariul de încadrare 5.959 lei însă cu sporuri ajunge la 7.747 de lei.

Consilierul de probațiune debutant are salariul de încadrare 4.918 lei dar cu sporuri primește 6.394 de lei.

Situatia Drepturilor Salariale ale consilierilor de probațiune by Valeria Cupa on Scribd

 

Cu se ocupă consilierii de probațiune

Conform Legii 252/2013, art 32, 

(1) În desfăşurarea activităţii de probaţiune, consilierii de probaţiune:

a) realizează evaluarea inculpaţilor, a minorilor aflaţi în executarea unei măsuri educative, respectiv a persoanelor supravegheate, din oficiu sau la solicitarea organelor judiciare, potrivit legii;

b) sprijină instanţa de judecată în procesul de individualizare a pedepselor şi măsurilor educative;

c) coordonează procesul de supraveghere a respectării măsurilor şi executării obligaţiilor stabilite în sarcina persoanelor supravegheate faţă de care instanţa a dispus: amânarea aplicării pedepsei, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, liberarea condiţionată;

d) coordonează procesul de supraveghere a respectării uneia dintre următoarele măsuri educative neprivative de libertate: stagiul de formare civică, supravegherea, consemnarea la sfârşit de săptămână, asistarea zilnică;

e) coordonează executarea pedepsei amenzii prin prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii;

f) derulează activităţi specifice în legătură cu persoanele private de libertate;

g) îndeplinesc alte atribuţii, conform legii.

(2) Pentru desfăşurarea activităţii prevăzute la alin. (1) lit. a) este competent serviciul de probaţiune în a cărui circumscripţie teritorială se află locuinţa persoanei evaluate. În situaţia în care persoana evaluată se află într-o unitate de arest preventiv, o unitate penitenciară, un centru educativ sau centru de detenţie, competenţa teritorială se stabileşte potrivit alin. (5) şi (6).

(3) Pentru desfăşurarea activităţii prevăzute la alin. (1) lit. b) este competent serviciul de probaţiune din circumscripţia instanţei care judecă cauza.

(4) Pentru desfăşurarea activităţii prevăzute la alin. (1) lit. c) -e) este competent serviciul de probaţiune în a cărui circumscripţie teritorială se află locuinţa persoanei supravegheate.

(5) Pentru desfăşurarea activităţii prevăzute la alin. (1) lit. f) este competent serviciul de probaţiune în a cărui circumscripţie teritorială se află penitenciarul, centrul educativ sau centrul de detenţie.

(6) Când un serviciu de probaţiune nu are posibilitatea să îndeplinească anumite atribuţii legale, se poate adresa unui alt serviciu de probaţiune care are posibilitatea să le efectueze.

Citește și: DOCUMENT Ce salarii uriașe iau grefierii care fac grevă. Iau spor de praf, stres și condiții grele

(7) Solicitarea de efectuare a unui anumit act, a unei evaluări sau verificări trebuie să conţină toate lămuririle referitoare la îndeplinirea actului care face obiectul acesteia, iar, în cazul când urmează să fie ascultată o persoană, se vor arăta şi întrebările ce trebuie să i se pună. Consilierul de probaţiune care efectuează actul, evaluarea sau verificarea poate pune şi alte întrebări, dacă necesitatea acestora rezultă în cursul ascultării.

Un singur telefon fix și 3 monile fără camere

Cei 18 salariaţi ai Serviciului de probaţiune Bihor, spun că îşi desfăşoară activitatea în condiţii greu de descris.

"Avem un singur telefon fix şi trei telefoane mobile de tip vechi, fără cameră, dacă persoana monitorizată ne trimite un document scanat, trebuie să ni-l trimită pe telefonul personal. De altfel, din perioada pandemiei, ne-am luat telefoane cu abonamente separate, le achităm personal, ca să nu aşteptăm unii după alţii, să putem lucra.

Suntem subdimensionaţi ca număr de personal. Din 2014, de la intrarea în vigoare a noilor Coduri penale, avem mai multe atribuţii, dar nu s-au mai făcut angajări. 18 oameni monitorizăm aproape 1.800 condamnaţi", a explicat pentru Bihoreanul Rodica Stroie, unul dintre consilierii de probaţiune. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te