LIVE VIDEO: Protest în Piața Universității, împotriva modificării Codurilor Penale și pro-Kovesi

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 31.03.2019 - 10:31
Inquam Photos - Octav Ganea

Sute de persoane s-au adunat sâmbătă în Piaţa Universităţii, unde protestează faţă de coaliţia PSD-ALDE şi faţă de intenţia modificării legislaţiei penale prin ordonanţă de urgenţă. Protestatarii au scandat lozinci pentru susţinerea Laurei Codruţa Kovesi.

SHARE

La ora 21.00, oamenii prezenți in Piața Universității au intonat imnul. Apoi, au scandat numele Codrutei Kovesi și au strigat “Vom vota” sau “Tudorel, demisia”.

In București, in Piaţa Universităţii au venit, printre alţii, regizorul Stere Gulea și Tudor Chirilă.

La Timișoara, filosoful Mihai Șora, venit la protestul organizat în Piața Operei, a fost aplaudat de cei 50 de oameni prezenți.

În Dolj, pesedistii petrec la nunta Olguței Vasilescu, actuală consilieră a Vioricăi Dăncilă, și a senatorului PSD Claudiu Manda. Printre invitații petrecerii care are loc la Ișalnița, în județul Dolj, se numără și Liviu Dragnea, și Viorica Dăncilă.

Citește și: DOCUMENT Ce vrea Dragnea de la Curtea Europeană de Justiție

—-

”Ne strângem în Piaţa Universităţii şi nu mai plecăm până ce coaliţia PSD-ALDE nu pleacă! Aducem în Piaţă tot ce e nevoie pentru o campare mai lungă: saci de dormit, corturi, steaguri, instrumente muzicale etc”, au transmis organizatorii evenimentului intitulat ”Noapte albă în Piaţa Universităţii #rezistăm”.

Inquam Photos - Octav Ganea 

Aceştia îşi explică decizia de a protesta prin ”pericolul iminent de OUG pe Codul Penal, pericolul iminent de OUG pe Codul de Procedură Penală, pericolul iminent de OUG pe Completurile de 5 judecători, punerea sub control judiciar a Laurei Codruţa Kovesi, fosta şefă DNA – drept măsură de intimidare şi reducere a notorietăţii pentru a se opri numirea acesteia în funcţia de procuror-şef european la Parchetul European”.

În Piață se află și reprezentanți ai partidelor de opoziție, unul dintre ei fiind Vlad Voiculescu (PLUS). „Justiția înseamnă ca toată lumea să fie egală în fața legii”, a declarat politicianul, potrivit imaginilor live transmise de Corupția Ucide. “Unii sunt dezamăgiți că nu mai pot să fure după ce au furat 20 de ani”, a mai spus Voiculescu.

Inquam Photos - Octav Ganea 

Alături de el, se află și deputatul USR Stelian Ion, care acuză că procurorilor li se îngreunează activitatea până la blocaj, iar ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu face absolut nimic pentru a anula efectele recursului compensatoriu, în continuare în vigoare.

Potrivit filmărilor difuzate de platforma Corupția ucide, oamenii care au ajuns acolo strigă împotriva comunismului și a corupției. Printre sloganuri se numără și: „Ieșiți din casă, dacă vă pasă”, „PSD, ciuma roșie!” sau „Jos Guvernul”.

Totodată, pe pancartele afișate se cere găsirea vinovaților pentru intervenția violentă Jandarmeriei la protestul diasporei din 10 august 2018, dar sunt și mesaje de sprijin pentru fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, pusă recent sub control judiciar de secția pentru investigarea magistraților, în contextul în care Kovesi se află în cursa pentru funcția de procuror șef european.

Manifestanţii intenţionează să facă o noapte albă, pregătindu-se cu corturi şi saci de dormit. Totodată, aceștia vor să facă un lanţ uman de la Universitate până la sediul DNA, arătându-şi susţinerea faţă de Laura Codruţa Kovesi, scrie și News.ro.

”Cei care apără justiţia, care ne apară de efectele nocive ale corupţiei, cei care aplică legea, trebuie să ştie ca suntem solidari cu ei. Te aşteptam să formăm un lanţ uman de la Universitate pana la sediul DNA. Ne strângem în Piaţa Universităţii la 18:00 şi de acolo începem lanţul spre DNA. La plângerea unui urmărit penal suspectat de corupţie, Sebastian Ghiţă, proaspăt înfiinţata Secţie de hărţuire a magistraţilor, blamată de toate organismele ţărilor democratice şi cu iz bolşevic, a decis punerea sub acuzare şi interdicţia de a părăsi ţara a unui profesionist. A Laurei Codruţa Kovesi. Coincidentă, fix pe ultima sută de metri a posibilei numiri a acesteia în funcţia de procuror-şef european. Pe merit, aşa cum Partidul nu acceptă. România începe din ce în ce mai mult să arate aşa cum era doar în vremurile pe care le consideram apuse. Jurnaliştilor li se ridică acreditări. Doar pentru nu cântă cum vrea Partidul. Procurorilor care îşi fac treaba li se fabrică dosare. Doar pentru că îşi fac treaba. Ce mai urmează?”, potrivit comunității Corupţia Ucide, care organizează lanţul uman.

Fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile în dosarul aducerii în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa, fiind acuzată de luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) şi mărturie mincinoasă.

Ea nu are voie să părăsească ţara fără aprobare, să discute cu presa despre dosar şi nici să lucreze la Parchetul General.

Laura Codruţa Kovesi a declarat, vineri, că se încearcă prin orice mijloace oprirea sa de a ocupa funcţia de procuror-şef european pentru care candidează.

”Este evident că sunt parte a unei campanii de hărţuire”, a spus Kovesi, care a adăugat că se va vedea ulterior dacă ceea ce se întâmplă în ţară va afecta şansele sale de a deveni procuror-şef european. În plus, Kovesi a spus că este un procuror care a reuşit să inspire teamă celor care vor să fure liniştiţi în România.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te