Legătura dintre doi urmăriți general. Cum l-a ajutat colonelul Dragomir pe afaceristul Strutinsky

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 07.07.2020 - 10:12
Colonelul Daniel Dragomir și tovarăsul de infracțiuni al lui Radu Mazăre, afaceristul Sorin Strutinsky Foto: INQUAM Photos Liviu Florin Albei/ Octav Ganea

Sorin Strutinsky, unul dintre aproiații lui Radu Mazăre, a fost dat în urmărire, luni, după ce fusese condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru fapte de corupție. În urmă cu trei săptămâni, fostul colonel Daniel Dragomir a dispărut și el după condamnare.

SHARE

Comisia parlamentară de control a activităţii SRI, condusă de PSD-istul Claudiu Manda, începea miercuri, 4 octombrie 2017, audierea persoanelor propuse de fostul colonel SRI Daniel Dragomir.

Prima persoană audiată de pe celebra "listă a lui Dragomir", care cuprindea 65 de persoane, a fost chiar omul de afaceri Sorin Strutinsky, prieten al fostului primar de Constanţa Radu Mazăre.

Strutisnky era prezentat de către Dragomir ca fiind o victimă a sistemului, fiind anchetat ilegal. La comisia SRI, Strutinsky s-a plâns că a fost supravegheat de acest serviciu secret timp de cinci ani, în baza unor mandate de siguranță națională. 

"Am un set de documente pe care vreau să le depun astăzi în Comisia SRI referitor la toată perioada aceasta 2009-2015 în care am fost supus unor măsuri de supraveghere din partea binomului SRI-DNA. (...) Probabil, s-au identificat martori vulnerabili...Timp de cinci ani de zile m-au interceptat zi de zi, audio, video, foto, e-mailuri, absolut tot și, după care, mi-a inventat niște dosare, DNA-ul cu ajutorul unor martori vulnerabili sau chiar cu oameni sub acoperire", a susținut omul de afaceri Strutinsky.

Daniel Dragomir a fost însă cel care l-a propus Comisie SRI pentru audiere, alturi de alți infractori sau personaje judecate pentru corupție.  

 

Infractorul Strutinsky

Luni, Sorin Strutinsky, prietenul și partenerul de afaceri al lui Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu a fost condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni pentru trafic de influență. În aceeași zi a fost dat în urmărire generală pentru sustragere de la efectuarea pedepsei.

Procurorii DNA l-au acuzat în februarie 2015 pe omul de afaceri Sorin Strutinsky că în perioada 2009-2013 a pretins şi primit sume de bani, de la reprezentantul unei societăţi comerciale care avea contracte de executare lucrări cu Direcţia Apelor Dobrogea Litoral, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa, Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa.

În schimb, acesta a promis că îşi va exercita influenţa asupra funcţionarilor instituţiilor respective, astfel încât societatea denunţătorului să îşi primească banii stipulaţi în contractele respective.

Banii au fost primiţi în contul unor societăţi comerciale indicate de Strutinsky, iar pentru justificarea acestor transferuri, omul de afaceri a determinat reprezentanţii societăţilor să falsifice mai multe contracte care sa ateste operaţiuni cu caracter fictiv.

Dragomir, condamnat pentru corupție, urmărit general

Un complet al Curții de Apel București a luat decizia defintivă în dosarul de mare corupție al fostului colonel SRI Daniel Dragomir precum și în cazul soției acestuia, la 18 iunie. Astfel, fostul cadru SRI a fost condamnat la 2 ani și 10 luni de închisoare cu executare, iar soția sa, Marinela Zoica Dragomir, a primit 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare. În aceeași zi, colonelul Dragomir a fost dat în urmărire generală. Nici eș și nici soția sa nu au fost găsiți. 

Colonelul Dragomir a fost acuzat că, pe vremea când era ofiţer activ al SRI, l-a contactat pe omul de afaceri libanez Rami Ghaziri și i-a spus că este monitorizat de colegii săi de la Direcţia de securitate economică. În schimbul aceste informații și a protecției oferite, ofițerul a primit suma de 462.000 de euro. 

Rami Ghaziri, patronul de la Avicola Crevedia era monitorizat de Direcţia generală de Securitate economică a SRI şi era vizat într-un mare dosar de evaziune fiscală din industria cărnii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te