Iwao Hakamada, în vârstă de 84 de ani, a trăit cu o condamnare la moarte mai bine de jumătate de secol după ce a fost condamnat pentru jefuirea și uciderea șefului său, a soției bărbatului și a celor doi copii adolescenți ai familiei.
Însă Hakamada și susținătorii săi afirmă că acesta a mărturisit crima în urma unor interogatorii brutale ale poliției în care a fost bătut și că dovezi au fost plantate pentru a-l incrimina pe acesta.
Japonezul a încercat să își retragă mărturisirea însă a fost condamnat la moarte în 1968, verdictul fiind confirmat de Curtea Supremă a Japoniei în 1980.
Însă o instanță din orașul Shizuoka i-a acordat bărbatului dreptul la un nou proces în 2014, un eveniment extrem de rar în sistemul juridic rigid al Japoniei, datorită îndoielilor apărute în urma efectuării unor teste ADN.
Curtea a afirmat că anchetatorii ar fi putut planta dovezile și a dispus eliberarea fostului boxer, adăugând că este injust ca acesta să rămână în detenție în așteptarea unui nou proces.
Procurorii au făcut apel la decizie și au câștigat la Înalta Curte din Tokyo, cazul ajungând apoi la Curtea Supremă a Japoniei care a decis în favoarea lui Hakamada.
„Curtea Supremă a decis astăzi să mențină rejudecarea prin întoarcerea unei decizii a Înaltei Curții din Tokyo care a respins cererea pentru un nou proces”, a scris avocatul lui Hakamada pe blogul său.
„Încă îmi tremură mâinile după ce am auzit vestea. Sunt foarte, foarte bucuros”, a adăugat avocatul.
Susținătorii lui Hakamada susțin că acesta a fost grav afectat mintal de cei aproape 50 de ani de detenție, majoritatea petrecuți în izolare și cu perspectiva execuției mereu deasupra capului.
Într-un interviu acordat AFP în 2018 fostul boxer a declarat că se simte ca și cum ar „lupta o rundă în fiecare zi”.
Japonia este singura democrație industrializată majoră în afară de Statele Unite care încă pune în aplicare condamnări la moarte, pedeapsa capitală bucurându-se de un sprijin larg în țara insulară, potrivit hotnews.ro.