JURNAL DIN DIASPORA De ce luptă Olanda cu coronavirusul diferit de restul Europei

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 20.03.2020 - 12:53
Iulian Crăciun, antreprenor IT Foto: Facebook

Iulian Crăciun este antreprenor IT. Se află în prezent în Olanda și a acceptat să scrie un text pentru Newsweek România, în care povestește cum luptă autoritățile din această țară cu noul coronavirus.

SHARE

”În Olanda, abordarea autorităților în lupta cu nou coronavirus este diferită de restul Europei, în sensul că se urmărește obținerea unei imunizări colective.

Autoritățile au anunțat din primul moment că monitorizează situația. Primul ministru, Mark Rutte, iese constant și se adresează națiunii, face recomandări populației. De pildă, le-a recomandat oamenilor să nu-și mai strângă mâinile, ci să-și atingă coatele pentru a se saluta. La finalul conferinței de presă a uitat de acest sfat și a dat noroc cu ministrul Sănătății. Și-a cerut imediat scuze.

Nu știu dacă a greșit sau a făcut-o intenționat, dar cert este că toată lumea a băgat la cap. În dimineața următoare, înainte de a începe cursurile, toți copiii au fost învățați să nu-și mai strângă mâinile. Toate companiile au trimis un e-mail intern cu recomandările guvernului. Evident că ele nu sunt respectate 100%, dar, în proporție de peste 90%, oamenii sunt receptivi.

După ce cazurile s-au înmulțit, premierul Rutte a recomandat distanțarea socială și, acolo unde este posibil, lucrul de acasă. Era 12 martie. A precizat că nu se închid școlile, deoarece copiii nu sunt în categoria de risc. În plus, dacă părinții sunt obligați să stea cu copiii acasă, în domeniile esențiale precum Sănătatea, Poliția, Salubritatea, se va accentua criza de personal.

La câteva zile, pe 15 martie, s-au închis școlile, dar cuplurile de adulți care lucrează în domenii esențiale și-au putut duce copiii în continuare la școală, care are grijă de ei după programul normal, de dinainte de luarea deciziei.

Luni, 16 martie, premierul s-a adresat națiunii, pentru prima dată în ultimii 47, mai precis de la criza petrolului din anii ’70. Discursul a fost transmis integral pe toate canalele de televiziune. A anunțat că Olanda nu-și va închide granițele și că va face tot posibilul să protejeze categoriile vulnerabile, dar, în același timp, obiectivul este protejarea economiei.

Nu știu dacă deciziile guvernului sunt cele mai bune, dar am observat că populația, companiile, școlile iau recomandările Executivului drept literă de lege. Este posibil ca abordarea să fie corectă, care poate fi aplicată numai în condițiile în care ai o populație disciplinată.

În altă ordine de idei, olandezii au o abordare costuri/beneficii. Au grijă în permanență ca măsurile luate, care implică și costuri, să fie și eficiente în raport cu sumele plătite.

Tind să cred că strategia guvernului olandez este potrivită, dar doar aplicată poporului olandez. Spun asta pentru că am observat câteva particularități ale lor. Oamenii sunt foarte calculați. Recent, șeful unei companii de software îmi spunea: ”Pentru noi e mai puțin relevant cine vine la putere, pentru că, în campanie, toți promit o grămadă de lucruri. Noi, ca popor, suntem foarte chibzuiți și, datorită acestui lucru, cei care vin la putere, când văd cifrele, nu își permit să risipească banii și uită tot ce au promis. Evident că au și ei oameni nesăbuiți, care trăiesc de pe azi pe mâine, dar marea majoritate sunt calculați.”


Pentru a înțelege mai bine, vă dau exemplu o cunoștință de-a mea care lucrează la o firma din telecom. A rămas surprins când a văzut tineri de 23-26 ani, care aveau salarii bune dar încă stăteau cu părinți. Neavînd cheltuieli mari, puneau de-o parte 60%, sau chiar mai mult, din salariu. Îi investeau în acțiuni sigure și, la om asemenea rată de economisire, ajungeau la 40-45 ani să aibă pus deoparte aproximativ 1 milion de euro. Evident că, după ce își întemeiază o familie și au copiii, nu vor mai putea să mențină rata de economisire, dar sigur vor avea economii că să facă față unor situații neprevăzute.

Cu toate că oamenii sunt destul de disciplinați și aici a dispărut hârtia igenică din magazine și oamenii au făcut cumpărături în exces. Premierul a fost nevoit să iasă și să anunțe că există hârtie igienică pentru 10 ani de acum încolo. Le-a cerut olandezilor să nu mai cumpere atît de mult, să se gîndească la cei care vin mai târziu acasă și găsesc magazinele goale.

Această disciplină și cumpătare a oamenilor vine din educație și din modul în care este conceput sistemul. Când am ajuns aici am fost surprins să constat că oameniii își programează totul pe două săptămâni înainte. Că să ajungi la un doctor specialist, dacă nu este o situație foarte gravă, poate dura și cinci luni până te vede și te ia în evidență. Dacă trebuie să te duci la autorități, totul este pe baza de programare. Astfel, se asigură că nu au momente de supra-aglomerare și momente când stau degeaba. În acest mod, își eficientizează activitatea.

Bineînțeles, nu e totul perfect. Cazul unei doamne, care a certat un domn ce avea un coș plin cu produse de curățenie, a devenit viral. După ce doamna l-a apostrofat bine, ce în cauză a rugat-o să-l lase să- și facă treaba și să pună produsele pe raft. Era angajat al supermarketului, dar nu avea uniformă.

Un alt lucru interesant este că, după ce a fost recomandată distanțarea social, mai ales în cazul categoriilor vulnerabile, comunitățile s-au organizat, oamenii au început să dea telefoane celor în vârstă și să-I întrebe ce au nevoie.

Și în Olanda este o dezbatere amplă în legătură cu sprijinul pe care Statul trebuie să-l acorde economiei, pentru a diminua efectele negative. Guvernul a promis că pregătește un set de măsuri. Ministrul Finanțelor, însă, le-a transmis freelancer-ilor, care sunt printre cei mai afectați, că nu pot avea pretenții foarte mari, deoarece au ales să lucreze pe cont propriu, pentru a plăti mai puține taxe. Asta înseamnă, implicit, asumarea unor riscuri mai mari și responsabilitatea asigurării propriei plase de siguranță. Sunt convins că guvernul îi va ajuta în cele din urmă, dar mi-a plăcut cum au pus autoritățile problema. Fiecare decizie individuală vine și cu o responsabilitate, și este normal să fie așa.

Evident că am remarcat și populiști. Un politician a declarat că factura la electricitate crește din cauza propietarilor de mașini Tesla, destul de scumpe, care conduc mai agresiv și consumă mult curent electric. Evident că era o minciună. Dacă toți propietarii de Tesla din Olanda și-ar încarca mașină zilnic, consumul țării ar crește cu doar 0,01%.
Am dat exemplele de mai sus pentru a pune în context, pentru a putea înțelege mai bine deciziile guvernului olandez.

Abordarea Olandei este diametral opusă de cea a României, deoarece sunt adaptate specificului local. Fostul președinte Traian Băsescu spunea recent că declararea stării de urgență în România este o necessitate, deoarece, istoric vorbind, populația are tendința de a nu fi disciplinată și, altfel, riscul e foarte mare. Sunt de acord cu el. Din păcate, nu poțin avea libertate fără responsabilitate individuală.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te