Jucătorii la loto, nemulțumiti de noua lege: Trebuie să prezinte buletinul la intrare în agenție

DE Alin Crișan | Actualizat: 06.03.2023 - 21:46
Jucătorii la loto, nemulțumiti de noua lege - Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Cei care vor să îşi încerce norocul la loto sunt tot mai revoltaţi de faptul că trebuie să meargă cu buletinul după ei atunci când vor să cumpere bilete.

SHARE

O lege care a fost adoptată la mijlocul lunii trecute îi obligă pe organizatorii de jocuri de noroc, inclusiv Loteria Română, să ceară oamenilor să vină cu actul de identitate în buzunar, altfel nu trec pragul agenţiilor. 

Jucătorii la loto, nemulțumiti de noua lege

„Jucătorii sunt trataţi ca şi când comit o infracţiune sau ar comite şi astfel trebuie înregistraţi”, ne-a spus o ieşeancă.

Datele de identificare ale pasionaţilor de jocuri de noroc trebuie păstrate cel puţin 5 ani, se mai stipulează în lege.

Evident, noile reglementări care ar trebui respectate ridică problema securităţii datelor cu caracter personal (GDPR), mai ales că Regulamentul (UE) 2016/679 prevede norme stricte pentru prelucrarea datelor pe baza consimţământului, care trebuie acordat printr-un act pozitiv, cum ar fi bifarea unei casete on-line sau semnarea unui formular.

Ori, nici vorbă de aşa ceva, cel puţin în unele agenţii loto din Iaşi, situaţia fiindu-ne semnalată de o cititoare. 

„Am fost la agenţia loto din cartier şi mi s-a cerut CNP-ul ca să iau un bilet. Nu mi-au dat niciun formular de completat, am întrebat de ce sunt colectate datele noastre. Pur şi simplu mi-au cerut buletinul ca să încarce datele.

Foarte interesant. Bineînţeles că am renunţat, pentru că mi se pare abuzivă legea asta şi nu are nicio logică. Jucătorii sunt trataţi ca şi când comit o infracţiune sau ar comite şi astfel trebuie înregistraţi. Nu mi se pare normal.

Nu s-a dat nicio explicaţie plauzibilă”, ne-a scris pe adresa redacţiei ieşeanca Mirela I.

Potrivit Legii 326 din 28 noiembrie 2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009, organizatorii de jocuri de noroc vor identifica persoanele care intră în incinta locaţiilor în care se organizează şi se exploatează jocuri de noroc şi vor ţine evidenţa, în format electronic, a datelor de identificare ale acestora.

Avocaţii atrag atenţia şi spun că, în lipsa consimţământului din partea clienţilor, sancţiunile sunt usturătoare.

„În lipsa exprimării acordului de către client şi a folosirii datelor cu caracter personal fără a avea acordul clientului în acest sens se pot aplica sancţiuni enorme, amenzi cu procent din cifra de afaceri”, ne-a declarat avocatul Sandra Grădinaru.

Pe de altă parte, reporterii „Ziarului de Iaşi” au „avut norocul” să cumpere, ieri, de la o agenţie loto din Păcurari un bilet fără a scoate buletinul la înaintare, singura întrebare pe care au primit-o fiind legată de modalitatea prin care se face plata.

Nici alături, la o sală de pariuri sportive, angajaţii nu au cerut buletinul. „Dar să ştiţi că ar fi bine să îl aveţi la voi.

Sunt mulţi poliţişti în civil care fac controale. 

Chiar dimineaţă a fost Poliţia în control”, au spus ei. Şi în staţiile Self Pay, ale Loteriei Române, oamenii pot cumpăra oricând bilete fără să mai fie legitimaţi, aşa cum se întâmplă în unele agenţii.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te