ÎPS Teodosie, inculpat în dosarul de cumpărare de influență. Promisiunea făcută unui om de afaceri

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 18.01.2024 - 16:08
ÎPS Teodosie, audiat la DNA Constanța Foto: INQUAM PHOTOS/Costin Dinca

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, este inculpat în dosarul penal în care este cercetat pentru cumpărare de influență. El i-ar fi promis unui om de afaceri 20% din banii obținuți de la Secretariatul pentru Culte.

SHARE

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost joi înştiinţat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Constanţa că este inculpat în dosarul penal în care este acuzat de cumpărare de influenţă.

La ieşirea din sediul DNA, IPS Teodosie a declarat că procurorii anticorupţie nu l-au întrebat "absolut nimic" şi că dosarul penal în care este cercetat "nu are conţinut".

ÎPS Teodosie, inculpat în dosarul de cumpărare de influență. S-a împărtășit înainte să vină la DNA

Citește și: ÎPS Teodosie, urmărit penal de DNA Constanța. Care este acuzația?

Chemat de procurori la ora 10.00, IPS Teodosie a ajuns la DNA cu o întârziere de aproape o jumătate de oră, declarând că a venit direct de la slujbă la DNA, că s-a împărtăşit şi că nu ştie ce se va întâmpla în cadrul întâlnirii cu procurorii, pentru că nu este "ghicitor".

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, este urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, iar un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă.

După mai bine de două ore de audieri avocatul său a spus că ÎPS Teodosie are calitatea de inculpat, nu mai este suspect. 


"Sigur că această nouă calitate pe care a dobândit-o, de inculpat, din punctul nostru de vedere rămâne o calitate care este exagerată, pentru că e singurul lucru care reiese din stenograme, să le numim aşa, sau din înregistrările pe care le-a făcut acel preot fals Leaşcu, martor în cauză.

Dar, în acelaşi timp, el ar trebui să fie urmărit penal pentru că s-a început urmărirea penală in rem pentru trafic de influenţă", le-a spus Cuculis jurnaliştilor la ieşirea din sediul DNA.

Cuculis susţine că în cazul IPS Teodosie lucrurile au avansat foarte rapid.

"Se pare că la IPS Teodosie au avansat lucrurile foarte rapid, pe când la Leaşcu nu au avansat deloc, este martor. (...) Cumpărarea de influenţă, dacă o veţi citi în Codul Penal, o să vă daţi seama prin comparaţie cu înregistrările pe care le-am văzut cu toţii, pentru că sunt publice.

Citește și: Andrei Pleşu, despre ÎPS Teodosie: "Subofiţer încruntat, îndrăgostit soldăţeşte de Putin"

Aţi putea considera că deja cunoaşteţi dosarul, pentru că ăsta este tot dosarul, acea înregistrare", a afirmat avocatul.

Conform acestuia, nu este îndeplinit elementul material, "respectiv acela de a te duce către cineva şi a încerca să îi cumperi influenţa prin mituirea lui".

"Acel pretins preot a venit cumva, a spus că este consilierul ministrului Mediului, domnul Fechet, a spus nişte calităţi mincinoase, iar ulterior i-a cerut o anumită plată consilierului arhiepiscopului Tomisului", a declarat Cuculis.

El a mai spus că le va solicita procurorilor excluderea "pretinsei probe" din dosar.

"Urmează să formulăm o cerere prin care solicităm, practic, excluderea acestei probe, pretinse probe. Este o probă înregistrată nelegal, (...). Nu poţi să te duci şi să vii cu un material pe care să spui că l-ai descărcat de pe doi suporţi optici, fără să spui dacă este telefon, dacă este cameră Go Pro, dacă e telefonul personal.

Este o sincopă majoră aici, cu privire la modul sau cine a făcut înregistrarea şi cum a fost făcută înregistrarea. Şi, pe partea cealaltă, este o provocare vădită acolo. (...)

Se fac cercetări cu privire la traficul de influenţă şi singura persoană care ar fi putut să facă acel trafic de influenţă este domnul Leaşcu, care probabil o să capete şi dânsul calitatea de orice altceva în afară de martor în perioada următoare", a declarat Adrian Cuculis, conform Agerpres.

Comision de 20%

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, este urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, iar un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă.

Citește și: Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului și-a dat demisia din cauza unei clarvăzătoare

"În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obţină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenţei pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcţionarilor cu drept de decizie în această privinţă din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.

La acea discuţie ar fi participat şi celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică 'înţelegerea' respectivă", se arată într-un comunicat transmis de DNA la începerea urmăririi penale a reprezentanţilor Arhiepiscopiei Tomisului.

La sfârşitul anului 2023, jurnaliştii de la Recorder au publicat un reportaj realizat împreună cu preotul Petrică Leaşcu, care are o firmă de construcţii, încercând să demonstreze cum preoţi ai BOR ar comite ilegalităţi, investigaţia jurnalistică vizând şi Arhiepiscopia Tomisului. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te