Klaus Iohannis a anunţat, la Bruxelles, înaintea Consiliului European, că „Voi sublinia faptul că România continuă demersurile pentru finalizarea procesului de aderare la spaţiul Schengen, prin ridicarea cât mai curând posibil şi a controalelor de la frontierele terestre” și că va una dintre temele care vor fi abordate vizează propunerile recente ale Comisiei Europene privind consolidarea industriei europene de Apărare.
Şeful statului a mai precizat că „un alt subiect care îi priveşte direct şi pe cetăţenii noştri este situaţia din sectorul agricol”, iar obiectivul României este de a identifica măsuri care să funcţioneze pe termen scurt, dar şi unele care să asigure un răspuns eficient pe termen mediu şi mai lung.
Citește și: Klaus Iohannis: România este hotărâtă să-şi dezvolte programul de energie nucleară
Iohannis, trei teme la Consiliul European: România în Schengen, industria de Apărare și agricultura
„Vom avea un schimb de idei asupra noii Agende Strategice a Uniunii Europene, astfel încât să putem veni cu propuneri concrete la Consiliul European de vară din iunie 2024”, a afirmat şeful statului.
El a mai spus că discuţiile vor viza şi progresele care au fost făcute în domeniul migraţiei, unde va evidenţia contribuţia substanţială a ţării noastre la protejarea frontierei externe a UE.
„Şi, în fine, vom avea o discuţie privind progresele înregistrate în domeniul migraţiei. Voi evidenţia, încă o dată, contribuţia substanţială a României la protejarea frontierei externe a Uniunii Europene.
Totodată, voi sublinia faptul că România continuă demersurile pentru finalizarea procesului de aderare la spaţiul Schengen, prin ridicarea cât mai curând posibil şi a controalelor de la frontierele terestre”, a concluzionat preşedintele Klaus Iohannis, potrivit News.ro.
Citește și: Ambasadorul Kathleen Kavalec: „SUA au cel mai înalt respect pentru preşedintele Iohannis”
De asemenea, președintele României a mai spus că „Vom discuta, sigur, propunerile recente ale Comisiei Europene privind consolidarea industriei europene de Apărare. Eu voi evidenţia că România va participa activ şi constructiv la acest efort.
Demersurile de întărire a apărării europene trebuie întreprinse însă în deplină complementaritate cu NATO, care rămâne, pentru Uniunea Europeană, un partener fundamental în asigurarea securităţii pe întreg continentul european”.