Iohannis: Sunt convins că SRI va continua să ofere suportul informativ al deciziei strategice

DE Romulus Preda | Actualizat: 22.06.2022 - 17:35
Eduard Hellvig, Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă, la bilanțul SRI/ Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la bilanţul SRI pe anul 2021, că este convins că SRI va continua să ofere suportul informativ al deciziei strategice cu aceeaşi promptitudine. Premierul Ciucă afirmă că SRI a reprezentat un partener de încredere pentru Guvern.

SHARE

Potrivit unul comunicat oficial al SRI, miercuri, 22 iunie 2022, la sediul central al Serviciului Român de Informaţii a avut loc analiza generală a activităţii instituţiei pentru anul 2021.

La eveniment au participat, alături de conducerea SRI, preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă şi membrii Comisiei de control a activităţii SRI.

„Directorul SRI, Eduard Hellvig, a prezentat principalele linii de evoluţie instituţională pentru următoarea perioadă, legate de dinamica ameninţărilor cyber, gestionarea valului de migranţi, riscurile asociate stabilităţii sociale, recurenţa comportamentelor de radicalizare cu perspectivă teroristă şi emergenţa tot mai pregnantă a fenomenului <<fake news>>.

Referitor la activitatea Serviciului de anul trecut, domnul Eduard Hellvig a amintit şi procesul de predare către CNSAS a întregului volum de documente de arhivă preluate de la fosta Securitate şi care nu mai fac obiectul securităţii naţionale.

Privind retrospectiv la activitatea din anul precedent, pot afirma că SRI şi-a îndeplinit misiunile în toate zonele de responsabilitate. Datele incluse în Raportul de evaluare, dar, mai ales, faptul că România este un stat sigur – inclusiv unul care poate oferi refugiu şi sprijin celor care fug din calea războiului - sunt grăitoare în acest sens.

Fără a intra excesiv în detaliile activităţii, SRI a transmis în 2021 peste 4.700 de informări beneficiarilor din plan central şi aproape 1.900 de informări celor din plan local. Au fost derulate, doar în domeniile antiterorist şi al ameninţărilor transfrontaliere, peste 400 de măsuri de prevenire, iar în domeniul cibernetic, peste 70 de astfel de demersuri. Am obţinut succese operaţionale în domeniul contraspionajului şi al securităţii economice”, precizează comunicatul.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a apreciat eforturile pe care SRI le-a depus pentru îndeplinirea obiectivelor de securitate naţională şi a angajamentelor asumate în format aliat şi european, în contextul unui mediu de securitate cu grad ridicat de impredictibilitate: pandemia de COVID-19 şi războiul declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.

„Sunt convins că SRI va continua să ofere suportul informativ al deciziei strategice cu aceeaşi promptitudine şi la aceleaşi standarde de performanţă. Astfel, Serviciul Român de Informaţii va continua să contribuie la creşterea capacităţii de reacţie a statului român la provocări, ameninţări sau crize, indiferent de natura lor. Merită, de asemenea, subliniat modul în care Serviciul a cooperat cu celelalte instituţii din Sistemul naţional de securitate, precum şi cu serviciile aliate şi partenere”, a spus șeful statului.

Citește și: VIDEO Războiul s-a mutat în apropierea României. Bombele rușilor au ajuns aproape de brațul Chilia

Cu acelaşi prilej, premierul Nicolae Ciucă a subliniat că „în acest context complicat, SRI a reprezentat un partener de încredere pentru Guvernul României. Informările transmise de dumneavoastră au adus un plus important de cunoaştere membrilor echipei guvernamentale, oferindu-le suportul atât de necesar pentru fundamentarea unor decizii care adesea nu au fost simple”.

Citește și: VIDEO Invadarea Taiwan-ului de către China, un cataclism economic. Industriile IT și auto, în colaps

De asemenea, preşedintele Comisiei de control a activităţii SRI, Ioan-Cristian Chirteş, a adus în atenţie importanţa culturii de securitate „la nivel individual, în cadrul companiilor şi a instituţiilor publice, inclusiv în rândul clasei politice. O cultură de securitate puternică, dublată de o mai bună comunicare cu societatea civilă şi creşterea transparenţei la nivelul instituţiilor responsabile cu realizarea securităţii naţionale, sunt premisele găsirii echilibrului necesar realizării apărării statului şi a cetăţenilor, într-o democraţie consolidată”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.