Iohannis solicită discutarea situației românilor din Marea Britanie în prima ședință de Guvern

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 18.12.2018 - 14:07
Klaus Iohannis pune presiune pe Dăncilă. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis, marți, o nouă scrisoare premierului Viorica Dăncilă prin care solicită includerea pe ordinea de zi a proximei ședințe de Guvern a subiectului protejării drepturilor și intereselor cetățenilor români aflați în Marea Britanie.

SHARE

Iohannis a ridicat problema celor 400.000 de români aflați în UK ca fiind principalul obiectiv După în cadrul negocierilor privind procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană.
„În urma negocierilor desfășurate între Uniunea Europeană și Marea Britanie, s-a agreat un Acord de retragere în cadrul Consiliului European din 25 noiembrie a.c. Acest acord, în măsura în care va fi ratificat de către Parlamentul britanic și va fi aprobat de către Consiliul UE și Parlamentul European, va asigura o protecție înaltă a drepturilor cetățenilor europeni, inclusiv români, aflați în Marea Britanie. (...) Cu toate acestea, ultimele evoluții din Marea Britanie, inclusiv amânarea votului (meaningful vote) din Parlament cu privire la Acordul de retragere, sporesc semnificativ incertitudinile cu privire la ratificarea acestuia de către Parlamentul Marii Britanii.” reiese din scrisoare.
Președintele a subliniat importanța faptului că autoritățile române trebuie să fie pregătite pentru a putea obține cele mai bune condiții posibile pentru cetățenii români din Marea Britanie în orice scenariu.

„În situația în care Parlamentul britanic nu va ratifica Acordul de retragere, vor fi necesare măsuri atât la nivel european, cât mai ales la nivel național, pentru asigurarea drepturilor cetățenilor europeni din Marea Britanie. În acest caz, la nivel național, vor trebui întreprinse urgent demersuri atât la nivel legislativ, cât și la nivel diplomatic-consular, pentru garantarea unor drepturi, cât mai înalt posibil, pentru cetățenii români aflați în Marea Britanie.”, spune președintele.

Șeful statului i-a mai trimis luni o scrisoare Vioricăi Dăncilă, prin care i-a cerut să îi transmită agenda fiecărei ședințe de guvern cu 24 de ore înaintea fiecărei ședințe, în baza articolului 87 din Constituție. Cererea, o premieră în România, vine pe fondul temerilor că guvernul ar putea adopta o Ordonanță de urgență pentru amnistie și grațiere, cerută insistent duminică seară de șeful PSD, Liviu Dragnea, dar și de baronul PSD de Vrancea.
Președintele Iohannis a anunțat, marți, de la Viena, că va merge la ședințele de Guvern pentru a împiedica adoptarea unei ordonanțe de urgență privind amnistia și grațierea, despre care a spus că ar fi o eroare gravă pentru România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te