Iohannis despre numirile procurorilor: Avizul CSM mi s-a părut destul de superficial

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 21.02.2020 - 00:00

Președintele Klaus Iohannis a explicat joi că nu a ținut cont de avizul negativ al CSM în cazul propunerilor pentru șefia DIICOT și Parchetului General pentru că i s-a părut parțial destul de superficial.

SHARE

„Astăzi, înainte să plec spre Bruxelles, într-adevăr, am semnat decretele de numire pentru procuror general în persoana doamnei Scutea, procuror șef DIICOT în persoana doamnei Hosu și procuror șef la DNA în persoana domnului Bologa.

Trei candidați care mi-au fost propuși de ministrul Justiției după un proces de selecție pe care l-am găsit foarte bine organizat, foarte transparent, foarte corect făcut și deja numărul foarte mare de candidați care s-au înscris la acele interviuri ne arată că a fost o competiție deschisă.

În fine, după ce propunerile domnului ministru au fost concretizate, ele au fost trimise la CSM care a avut păreri ușor diferite.

Având în vedere că am avut, pe de o parte, propunerile ministrului, pe care le-am găsit foarte bine elaborate, foarte bine motivate și, pe de cealaltă parte, avizul CSM care mi s-a părut parțial destul de superficial, am considerat corecte propunerile făcute de domnul ministru Predoiu și–am numit pe cei trei candidați în funcție. (...)

Pe de altă parte, m-am bucurat că selecția organizată de domnul ministru Predoiu a scos la iveală trei candidați pe care îi consider foarte buni și mi-a făcut mare plăcere să îi numesc în funcție, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a menționat că recomandarea MCV de a se ține cont de avizele CSM la numirea procurorilor șefi „spune să se țină cont de avize și am ținut cont de avize, am citit, mi-am făcut timp”.

„Nu, există o recomandare care spune să se țină cont și pot să vă spun că am ținut cont, mi-am făcut timp, am citit și ce mi-a scris domnul ministru, foarte bine documentat, și ați văzut că și după avizul CSM a revenit cu completări, cu lămuriri, am citit și ce a scris CSM-ul”, a arătat șeful statului.

Acesta a subliniat că e mai important că s-a încheiat interimatul la cele trei parchete.

„Foarte important aici de subliniat că s-a încheiat interimatul la marile parchete. Se ajunsese deja la o perioadă foarte lungă de interimat care nu a permis procurorilor să-și facă treaba așa cum trebuie în toate situațiile. O conducere interimară întotdeauna are acest efect asupra unei instituții”, a precizat Klaus Iohannis.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -