Autoritățile judiciare din Franța, România și Moldova au descins la peste 50 de adrese din cele trei state pentru destructurarea unei grupări formate din cetățeni moldoveni sau cu dublă cetățenie, care ar fi fost condusă de celebrul mafiot moldovean Ion Gușan, zis Nicu Patron.
Citește și: VIDEO Anaser Duduianu, urmărit internațional, atac la clanul Vasiloi pe TikTok, din SUA
Oamenii lui Patron s-ar fi ocupat în special de furturi și trafic cu țigări, pe numele liderului fiind emis, de către autoritățile franceze, un mandat european de arestare.
Pe teritoriul României s-au făcut patru percheziții, în București și județul Ilfov, iar una dintre acestea l-a vizat chiar pe Nicu Patron.
Citește și: VIDEO Cum au intervenit frații Pian în scandalul dintre Florin Salam și Mihăță Piticu: Eram beat
Ancheta autorităților franceze a fost deschisă la sfârșitul anului 2020, atunci când au fost înregistrate mai multe spargeri de case și furturi, fiind identificați primii membri ai acestui grup, care acționau în mod organizat, în zona centrală și de nord a Franței.
Având în vedere complexitatea cazului, ancheta a fost preluată de Jurisdicția Națională și Inter-regională Specializată din Paris, conducând la concluzia că acest grup organizat ar fi compus din mai mulți cetățeni moldoveni sau cu dublă cetățenie, româno-moldovenească, liderul lor fiind localizat pe teritoriul României.
Poliția Republicii Moldova precizează că deși la Patron a fost arestat pe 19 mai 2022, în România, pe un termen de 24 ore, în baza mandatului european de arest, iar la 20 mai magistrații Curții de Apel București au confirmat arestul și extrădarea acestuia în Franța, interlopul a fost totuși eliberat.
Instanța a constatat că acesta este judecat în România, în stare de libertate. Din acest motiv, mandatul european de arestare emis pe numele lui de autoritățile franceze va intra în vigoare abia după ce bărbatul își va rezolva afacerile judiciare pe care le are în România,
Ținut în libertate de o decizie a Curții Constituționale
În fapt, Nicu Patron a fost arestat și condamnat în România, în 2016, la 14 ani și 8 luni de închisoare, după ce s-a dovedit că înființase două fabrici de țigări clandestine.
Doi ani mai târziu, în 2018, cel mai periculos infractor din blocul ex-sovietic, rezident în România, a fost achitat, iar dosarul a fost trimis spre rejudecare, după ce Curtea Constituțională a stabilit că interceptările telefonice realizate de SRI sunt ilegale. Ca urmare, nu au mai fost luate în considerare, iar basarabeanul a fost eliberat imediat, conform Gândul.
A angajat un raket ca să-i execute un rival
Numele lui Gușan a devenit cunoscut în România odată cu arestarea criminalului plătit Vitalie Proca, acuzat că, în noiembrie 2012, a fost tocmit să-l omoare pe interlopul nemțean Puiu Mironescu. Proca l-a confundat însă și a împușcat un alt bărbat, după ce a folosit un pistol și o pușcă mitralieră. Victima a scăpat cu viață ca prin minune, iar criminalul a primit 20 de ani de detenție.
Plahotniuc, acuzat chiar de criminalul plătit
Omorul fusese comandat de principalii rivali ai lui Mironescu, frații Bogdan și Nicolae Mararu, care ar fi ajuns să apeleze la serviciile lui Proca prin intermediul lui Nicu Patron.
În urma cooperării dintre anchetatorii români și cei britanici, s-a stabilit și faptul că Vitalie Proca l-a împușcat, la Londra, în 23 martie 2012, pe bancherul Gherman Gorbunțov. Cu toate că Proca a folosit o pușcă automată, milionarul a supraviețuit atacului.
Încarcerat în România, ucigașul moldovean a acordat un interviu pentru o publicație din Republica Moldova, în care a declarat că împușcarea lui Gorbunțov a fost plătită de omul lui Dodon, Vladimir Plahotniuc.