Inspectorii de muncă, în control la firmele care duc români în străinătate

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 28.05.2020 - 13:49

Inspecţia Muncii a aplicat amenzi de peste 9,2 milioane de lei în urma controalelor efectuate în această lună la firmele de plasare a forței de muncă în străinătate, la service-uri auto, sau la firmele din domeniul construcțiilor.

SHARE

„În cadrul Campaniei, inspectorii de muncă au verificat atât cei 287 de agenți de plasare a forței de muncă, însumând 348 de sedii sociale și puncte de lucru, cât și societăți comerciale care au ca obiect principal de activitate cod CAEN 7810 “activităţi ale agenţiilor de plasare a forţei de muncă”, rezultând un total de 444 de acțiuni de control. Ca urmare a deficiențelor constatate, au fost aplicate amenzi în valoare de 235.000 lei și au fost dispuse măsuri pentru remedierea deficiențelor”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Cele mai frecvente deficiențe identificate și sancționate de inspectorii de muncă au fost neincluderea tuturor elementelor obligatorii prevăzute în contractul de mediere şi în contractul individual de muncă și netransmiterea trimestrială, la inspectoratul teritorial de muncă, a situaţiei privind contractele de mediere încheiate cu solicitanții locurilor de muncă şi persoanele angajate în străinătate.

„Numărul persoanelor care apelează la agenții de plasare a forței de muncă este foarte mic, cei mai mulți români preferând să plece pe cont propriu. În acest sens, recomand tuturor cetățenilor români care sunt în căutarea unui loc de muncă în străinătate să apeleze linia telefonică Tel Verde: 021.371.88.33, pusă la dispoziție de Inspecția Muncii, pentru a fi îndrumați de personal specializat”, a declarat inspectorul general de stat al Inspecției Muncii, Mihai Ucă.

De asemenea, în perioada 18–23.05.2020, au fost desfășurate acțiunile de control în construcții și întreținerea și repararea autovehiculelor.

În domeniul relațiilor de muncă, au fost efectuate 2.307 acțiuni de control, inspectorii de muncă constatând că 235 de angajatori au utilizat muncă nedeclarată, fiind descoperite 454 de persoane care desfășurau muncă fără forme legale. Dintre acestea, 77 erau salariați care, deși aveau contractele de muncă suspendate, au fost identificați desfășurând activitate.

Au fost aplicate amenzi în valoare de 8.380.000 lei, iar pentru neconformitățile constatate au fost dispuse 2.066 de măsuri.

În domeniul securității și sănătății în muncă, inspectorii de muncă au efectuat 1.705 acțiuni de control identificând 3.292 de deficiențe, pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de 838.500 lei și au dispus măsuri de remediere. De asemenea, pentru trei angajatori, inspectorii de muncă au dispus sistarea activității, în 23 de situații s-a dispus oprirea lucrului, iar în alte 7 cazuri s-a solicitat oprirea echipamentelor de muncă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te