În Schengen doar pe hârtie. De ce sunt în continuare controlați românii pe aeroporturile din afară?

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 04.04.2024 - 15:22
În Schengen doar pe hârtie. De ce sunt în continuare controlați românii pe aeroporturile din afară? - Foto: Profimedia / imagine rol ilustrativ

În Schengen doar pe hârtie. De ce sunt în continuare controlați românii pe aeroporturile din afară? Un europarlamentar a depus plângere pentru discriminare la Comisia Europeană.

SHARE

În Schengen doar pe hârtie. De ce sunt în continuare controlați românii pe aeroporturile din afară? Un europarlamentar a depus plângere pentru discriminare la Comisia Europeană. 

În Schengen doar pe hârtie 

Pe 31 martie, România a intrat oficial în Schengen aerian și maritim. Însă, odată cu acest lucru au apărut și primele probleme.

Citeşte şi: Lovitură dură pentru România. Când vom intra în Schengen? UE confirmă decizia Vienei

Românii care au călătorit cu avionul a două zi după intrarea țării noastre în spațiul Schengen au fost controlați, culmea, de pașapoarte la aterizare, în alte țări care se află în Schengen. Întâmplarea a fost semnalată de europarlamentarul Vlad Gheorghe care a și depus o plângere la Comisă Europeană pentru discriminare.

Sunt cinci zile de când am intrat în Schengen, dar surpriză: în mai multe aeroporturi, românii sunt în continuare ţinuţi la porţile Europei pentru verificarea actelor. Prima situație de acest gen a avut loc la Paris, chiar la o zi după ce am intrat oficial în spațiul Schengen.

Potrivit regulilor, controalele se pot face aleatoriu, atunci când poliţiştii de frontieră cred că au de-a face cu persoane suspecte.

„Bine am intrat în Schengen, ne verifică pașapoartele tuturor. Drăguț, nu? Franța, Schenge. Dar nu chiar. Uite, asta este Schengen. Uite cum stau la avionul de România, tocmai am avut o dicutie cu ei, hai că poate se supără la loc că tocmai i-am întrebat dacă fac controale random și nu a reușit să mi răspundă.

Au zis că verifică și avionul de Germania și alte avioane din alte țări și au zis că le spune superiorul unde să meargă.” a transmis Vlad Gheorghe, europarlamentar.  

Amsterdam, Oslo, Malmo, Munchen, Copenhaga sau Berlin sunt alte aeroporturi unde românii se plâng că Air Schengen nu există.

Plângere depusă la Comisia Europeană 

„Păi dacă ne opresc pe toți și ne verifică pașapoartele ce Schengen aerian este asta? Se întâmplă în Franța, mi s-a întâmplat mie, v-am zis. Se întâmplă românilor la Frankfurt, la Copenhaga și la Amsterdam la fel. Ce-l puțin aici avem noi dovezi că se întâmplă asta.

E, asta e împotriva Schengen, e împotriva Europei și de aceea am venit aici astăzi la Comisia Europeană să depun plângerea. Scot imediat că bineînțeles că la Bruxelles plouă și am ținut-o aici, nu o să o udăm prea tare înainte să depunem.

Citeşte şi: Unde vor avea PSD și PNL candidați comuni la primărie. Mari orașe, vizate

Uite, hârtie frumos, cu antet că așa le place lor cu antet. Și o să depun plângerea asta că să fie sancționați toți cei care fac chestii de genul asta împotriva românilor Uniunea Europeană și Comisia care este Guvernul Uniunii Europene că Schengenul asta este doar pe hârtie în momentul asta și că să ne protejăm drepturile pentru că asta e dreptul nostru.” a mai declarat europarlamentarul.

Măcar în România controalele au dispărut. Autorităţile române nu au comentat până acum situaţia prin care trec românii în aeroporturile din străinătate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te