Impozitarea bacșișului, un eșec total! Câte venituri a încasat statul

DE Octavia Constantinescu | 16.07.2023 - 13:20
Impozitarea bacișului, un eșec total! Câte venituri a încasat statul - Foto: Infofinanciar / imagine cu caracter ilustrativ

Impozitarea bacşişului, măsură luată de Guvern la începutul anului, pare un eşec. O arată încasările la bugetul de stat. În primele 5 luni din 2023, statul a colectat o sumă de 6 ori mai mică faţă de cât a estimat. Specialiştii spun că schimbarea se va vedea în timp.

SHARE

Din ianuarie şi până în mai, 6 milioane de lei a colectat statul român din impozitarea bacşişului. Jumătate din această sumă a fost virată de cafenelele, barurile şi restaurantele din Bucureşti. 

Impozitarea bacșișului a fost un eșec

Mai mult de jumătate din această sumă, adică 3,2 milioane de lei, provin din impozite reținute și plătite de barurile și restaurantele din București.

Citește și: Problemă de matematică pentru copiii de 6 ani. Cum ajungi la acest rezultat. Tu ți-ai dat seama?

Pe de altă parte, în județul Vaslui s-au înregistrat încasări de numai 2.583 de lei în aceeași perioadă, ceea ce reprezintă o medie lunară de aproximativ 517 lei.

Veniturile din impozitarea bacșișului în primele cinci luni ale anului au totalizat doar 6 milioane de lei, ceea ce ridică întrebări cu privire la realizabilitatea planului guvernului de a obține 95 de milioane de lei în acest an.

Această sumă, considerată inițial o estimare pesimistă, acum pare dificil de atins, mai ales având în vedere că bugetul se confruntă deja cu probleme semnificative în ceea ce privește încasarea veniturilor planificate.

Clienții continuă să ofere bacșiș în numerar

Datele privind veniturile statului din impozitarea bacșișului arată un eșec al acestei măsuri, întrucât există județe în care sumele plătite ca impozit sunt foarte mici.

Chiar dacă practica plății bacșișului în afara bonului fiscal pentru a evita impozitul este încă răspândită în multe locuri, inclusiv în București, pare că legislația intrată în vigoare la 1 ianuarie a fost în mare parte ignorată.

Mulți clienți continuă să ofere bacșiș în numerar, fără a-l evidenția pe bonul fiscal, considerându-l un cadou pentru chelner, în urma căruia statul nu va primi și o parte de 10%.

Citește și: Problemă de matematică de clasa I. Care este suma cercului mic? Ești în stare să o rezolvi?

Impozitarea bacșișului afectează în primul rând chelnerii, deoarece o parte din veniturile lor prin bacșiș pot fi impozitate.

În schimb, prin colectarea impozitului, statul obține bani care anterior nu erau în mod regulat fiscalizați. Operatorii de baruri și restaurante pot beneficia de această măsură, deoarece au acum un control mai mare asupra banilor din bacșiș, pe care îi pot utiliza în mod discreționar pentru a sprijini remunerarea salariaților sau alte necesități ale afacerii lor.

În primele cinci luni ale anului, sume mici de impozit pe bacșiș au fost plătite în 9 județe din România. Acestea includ județe precum Vaslui, Sălaj, Vrancea, Tulcea, Satu Mare, Ialomița, Caraș-Severin, Giurgiu și Buzău, unde nivelul de impozitare a fost sub 10.000 de lei.

Pe de altă parte, județele cu economie dezvoltată sau destinații turistice precum București, Cluj, Ilfov, Constanța și Brașov au înregistrat sume mai mari plătite ca impozit pe bacșiș în aceeași perioadă, informează Profit.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te