Premierul Ilie Bolojan a prezentat pachetul de măsuri de reducere a deficitului bugetar.
Întrebări:
Despre TVA:
Ilie Bolojan a răspuns unei întrebări despre TVA și promisiunea lui Nicușor Dan din campania electorală.
Prin rectificarea bugetară veți vedea și această măsură pe care o voi susține. Toată lumea trebuie să fie parte a acestui efort. Aceste aspecte vor fi rezolvate prin rectificarea bugetară.
La instalarea acestui guvern, domnul președinte mi-a solicitat să facem tot ce este posibil să nu creștem TVA. Din păcate, analizând soluțiile pe care piețele le acceptă, purtând discuții pe pachetul fiscal, am ajuns la această soluție pe care guvernul și-o asumă pentru a evita riscul de retrogradare permanentă.
Ulterior, întrebat de ce a luat mai întâi măsura creșterii TVA și nu reorganizarea statului, Bolojan a răspuns:
Trebuie să luăm măsuri urgente care sunt acceptate în analiza cheltuielilor unei țări în analizele financiare. Dat fiind această urgență de a evita intrarea în incapacitate de plată, acest pachet răspunde acestei urgențe.
Componentele care țin de îndreptarea unor echități, care necesită modificarea de legi – am descoperit un nou comitet interministerial care avizează investițiile străine.
Se achită o taxă de 10000 de euro și 11 membri au 30% de indemnizație din salariul unui ministru. La trei ședințe mai iei un salariu. Dar asta s-a făcut prin lege, și pentru a le pune indemnizație zero, trebuie să prinzi Parlamentul în sesiune. Aceste nedreptăți sunt sfidătoare pentru cetățenii țării noastre. Pachetul doi va putea fi adoptat tot într-o formulă de adoptare a răspunderii. Cu cât îl adoptăm mai repede, cu atât mai bine pentru România.
Despre judecătorii CCR care primesc indemnizații mari la pensionare
Din câte știu este o prevedere trecută în legislația care ține de Curte. Dacă ar fi să fac un comentariu, ele sunt legale, dacă au bani să le dea. Dar în contextul actual cred că sunt imorale.
Dacă nu au bani, se pot încadra în bugetul pe care îl au. Nu mai avem bani de dat în plus.
Decența și normalitatea trebuie să prevaleze.
Cum va reuși să implementeze măsurile în contextul protestelor anunțate de sindicate
Cei din Sănătate nu au motiv să facă grevă pentru că nu le sunt afectate drepturile salariale.
Există doar categoria TESA care este afectată de sporul de condiții vătămătoare. Medicii și asistentele nu au niciun fel de afectare.
Am avut un contact cu sindicatele, mâine sau poimâine ne vom întâlni pentru a discuta propunerile. În condiții în care sunt observații pertinente, avem câteva zile pentru a fi analizate și, dacă sunt bune, nu văd de ce nu ar fi acceptate. Dar soluții magice nu pot fi puse în practică. Suntem în această situație datorită deficitului mare de anul trecut.
Ilie Bolojan a mai spus că va propune o reducere a subvenției pentru partide.
Cred că și partidele, și cei care au câștiguri bune la stat, trebuie să fie parte a acestui efort pentru că au câștigat foarte mult în acești ani.
Cum se restrâng cheltuielile
Fiecare manager poate lua decizii pentru instituția sa:
Nu vor mai fi angajări, nu dai toate sporurile la maxim dacă știi că nu ai bani de salariu până la finalul anului. Fiecare instituție se va încadra cu bugetul pe care îl va primi.
Poți să-ți păstrezi toți oamenii, să treci peste această perioadă dificilă și apoi, când se intră cu volumul de muncă la normal
Disponibilizări în aparatul de stat, când vom vedea și unde, primele disponibilizări, inclusiv la Cancelaria premierului.
Nu este bine să aruncăm cu procente în piață pentru că situația este diferită de la o instituție la alta.
Despre cancelaria premierului, și la noi se va face acest calcul. După ce se va face acest calcul și dacă se va ajunge la o reducere de personal, la o lună, la o jumătate de an etc, cu ce a rămas, fără să ne aducem prietenii, va funcționa la fel de bine.
Despre CASS pentru pensiile peste 3000 de lei
Dacă un cetățean are o pensie de puțin peste 3.000 de lei va plăti CASS în condiții normale. Nu sunt ipocrit. Anul trecut pensia a fost crescută peste 30%.
Toți cetățenii trebuie să cotizeze cu o sumă, chiar și modică, la sistemul de sănătate.
Putem fi niște ipocriți, dar realitatea este cea pe care am prezentat-o.
Cât sunt în această funcție vom lua niște decizii care nu sunt populare. Voi supăra foarte multă lume.
Nu ascundem că o creștere ușoară de TVA va însemna o creștere ușoară de prețuri, va însemna și o ușoară inflație.
Principalele declarații ale premierului. Ce se întâmplă cu TVA, pensii, salarii
Ilie Bolojan:
Suntem în fața unui pachet care propune o corectare a deficitului bugetar, pe care îl înregistrează țara noastră. Deficitul și absorbția fondurilor UE sunt cele două urgențe pe care le avem de gestionat în perioada următoare.
De ce este deficitul o urgență?
Suntem într-o situație nu foarte diferită de cea din 2010.
Am avut cel mai mare deficit din UE și al doilea din ultimii 30 de ani. Cel mai mare a fost în 2010, puțin mai mare ca cel de anul trecut, și vă rog să vă aduceți aminte că guvernele de atunci au fost nevoite să crească TVA de la 19 la 24% și să taie salariile din sectorul public cu 25%.
Trebuie să le explicăm oamenilor care este situația.
Din 100 de lei care au fost colectați, România a cheltuit 132 de lei. Cei 32 de lei i-a împrumutat.
Dacă o familie ar cheltui în fiecare lună cu 30% mai mult decât câștigă, cât ar putea rezista?
Nu mai putem continua în felul acesta.
Dacă am continua ar fi câteva consecințe: intrarea în incapacitate de plată a statului român, creditorii nu ne-ar mai putea imprumuta și astfel nu am mai putea achita pensii și salarii.
Nu am mai avea acces la fondurile europene, nu am mai putea continua jumătate din investițiile în curs.
Am intra în categoria junk, ceea ce ar însemna că România nu mai este recomandată investițiilor.
Am intra într-o recesiune brutală, cu pierderi de locuri de muncă, șomaj puternic, un curs care s-ar deprecia masiv.
Propunem un pachet fiscal care să ridice acest deficit.
Cheltuieli și venituri:
De ce nu putem face această corecție doar pe cheltuieli?
Cheltuielile sunt mai mari cu 10% față de media cheltuielilor din UE. Numărul de angajați din sectorul public este mai mare decât cel al oamenilor din economia reală.
Cota de impozitare de TVA este a treia cea mai mică din Europa.
La impozitarea dividendelor suntem pe antepenultimul loc din Europa.
În trei etape vom veni cu 3 pachete, ca până la finalul acestei veri să recâștigăm încrederea cetățenilor.
Propunerile din pachetul de măsuri fiscale
Măsuri structurale:
Vom reașeza TVA la 2 cote: azi avem 3 cote de 5, 9 și 19%.
Va fi cota redusă de 11% și cea normală de 21%.
La cotă redusă vor rămâne: medicamentele, cărțile, cultura, horeca.
În luna octombrie se face o analiză.
Va crește cota de contributori la Casa de Sănătate. Nu avem cum, cu aceste dezechilibre totale, să avem salarizare bună în sănătate, condiții bune pentru pacienți:
Aplicarea CASS la pensiile peste 3.000 de lei și eliminarea unor excepții, astfel încât să creștem numărul de contribuabili de la 6.000.000 la peste 8.000.000.
Acestea vor intra în vigoare de la 1 august.
Taxarea suplimentară a capitalului va intra de la 1 ianuarie - majorarea impozitului pe dividende.
Vom taxa suplimentar băncile.
Vom suprataxa toate câștigurile din jocurile de noroc.
În ceea ce privește aspectele care țin de limitarea cheltuielilor - măsură temporară, și anume, ca și anul viitor, pensiile și salariile din domeniul public să rămână plafonate.
Învățământ - Creșterea normei didactice cu 2 ore față de ceea ce avem azi în învățământul preuniversitar și cel universitar. Din 40 de ore pe săptămână, în loc de 16 ore trebuie să predea 18 de ore, în loc de 18 ore va preda 20 de ore.
Nu va afecta salariul.
Numărul de ore la plata cu ora se va reduce probabil la jumătate.
Ce se întâmplă cu bursele
În ultimii ani a fost o creștere a burselor pentru elevi care nu poate fi suportată. 4,7 miliarde de lei - este o sumă pe care nu ne-o putem permite.
Printr-o aplicare neconformă sunt clase întregi care au bursă de merit, dar care nu iau Bacalaureatul. Nu mai știm ce înseamnă meritul.
Vom rămâne cu cele 2 burse: cele de merit - acordate pe merit, iar cele sociale, acordate pe criterii care vin în sprijinul copiilor ce vin din mediile defavorizate.
Până la finalul lunii iulie vom veni cu completări care țin de câteva elemente foarte importante.
Vom veni cu completări care țin de elemente importante legate de pensiile speciale, jalon PNRR, reforma instituțiilor autofinanțate – ASF, ANCOM, ANRE, reforma companiilor de stat – cheltuieli mai eficiente, reducerea subvențiilor – reforma administrației publice locale, reanalizarea unor sporuri aplicate în cascadă.
Reanalizarea unor sporuri aplicate în cascadă. Avem instituții care prin sporuri și-au dublat salariile.
Azi am numit o nouă conducere la ANAF, la propunerea ministrului de finanțe. Stabilim criterii de performanță.
Știrea inițială:
Mai devreme a avut loc o ședință a coaliţiei de guvernare, în care s-au definitivat măsurile fiscale pe care Guvernul urmează să le ia în perioada următoare.
Ilie Bolojan anunță măsurile de austeritate. Ce se întâmplă cu TVA, pensii, salarii de la 1 august?
Newsweek a scris mai devreme ce măsuri ar urma să fie luate de la 1 august 2025, dar și cele care ar intra în vigoare la 1 ianuarie 2026.
Unele dintre aceste măsuri au stârnit discuții aprinse între liderii coaliției. PSD nu ar fi fost de acord cu scăderea pragului la pensie pentru plata CASS, dar nici cu creșterea TVA la alimente și medicamente.
Citește și: Neînțelegeri pe lista cu măsuri de austeritate. Comisia Europeană ar vrea TVA de 21% de la 1 august
Pe de altă parte, creșterea TVA de la 19% la 21% este o măsură cu care președintele Nicușor Dan nu este de acord și ar fi convenit ca aceasta să nu crească până la toamnă, când ar urma să fie făcută o analiză.
Vicepremierul Dragoș Anastasiu a spus, într-un interviu la Digi 24, că este o nouă ordonanță trenuleț cu măsurile fiscale.
Știre în curs de actualizare.