Guvernul roagă autoritățile locale să sprijine vaccinarea

DE Valentin Mirică | Actualizat: 05.12.2021 - 16:17
Foto: Facebook

Guvernul face apel la autorităţile locale să reevalueze situaţia persoanelor nevaccinate. ”Deoarece specialiştii anticipează o posibilă creştere a incidenţei în următoarele săptămâni, vaccinarea rămâne cea mai eficientă şi şi importantă formă de protecţie”, a transmis Guvernul.

SHARE

”Ca urmare a confirmării prezenţei tulpinii Omicron în România, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, astăzi, de la ora 11.00, la sediul Guvernului, o  întâlnire cu principalii responsabili ai gestionării pandemiei: ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Adriana Pistol. Primul punct al ordinii de zi a fost starea cetăţenilor români depistaţi cu Omicron, aceştia fiind vaccinaţi şi cu o evoluţie bună a sănătăţii”, a transmis, duminică, Guernul, printr-un comunicat de presă, la finalul şedinţei de la Palatul Victoria.  

Citește și: Tânăra cu dizabilități ținută cu piciorul rupt a fost operată. Parchetul a deschis dosar penal | Newsweek Romania

Potrivit Executivului, specialiştii anticipează o posibilă creştere a incidenţei în următoarele săptămâni.  

”Vaccinarea persoanelor rămâne cea mai eficientă şi importantă formă de protecţie, mai ales a celor din categoriile vulnerabile. În acest sens, Guvernul face apel către autorităţile locale, ca prin serviciile de asistenţă comunitară să se coordoneze cu structurile medicale din teritoriu şi să reevalueze situaţia persoanelor nevaccinate. Prioritate vor avea persoanele din categoriile vulnerabile, care vor beneficia de centre mobile de vaccinare, puse la dispoziţie de MApN şi MAI”, a mai transmis Guvernul, citat de news.ro.  

Instituţia a precizat măsurile de limitare a pandemiei discutate de premier cu specialiştii din Sănătate.  

”S-a discutat ca, pentru limitarea răspândirii Omicron,  românii şi alţi cetăţeni UE care vin din ţările terţe vor prezenta test RT PCR, obţinut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinaţi vor intra în carantină zece zile. Cei care vin din alte ţări UE, vor continua să prezinte certificatul verde, care să ateste respectiv vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT PCR, obţinut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei. Persoanele nevaccinate şi netrecute prin boală în ultimele şase luni, care călătoresc din alte state membre UE aflate în zona roşie urmează a fi carantinate zece zile. Persoanele nevaccinate şi care nu au trecut prin boală în ultimele şase luni şi care nu prezintă test RT PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei vor fi carantinate pentru 14 zile”, a mai transmis Guvernul.  

Potrivit Executivului, se va actualiza lista statelor din Africa, ai căror cetăţeni nu pot intra temporar în România. Aceste propuneri urmează a fi aprobate prin Hotărâre CNSU. 

Citește și: Avertismentul lui Rafila: Probabil că există în România și alte cazuri de îmbolnăvire cu Omicron | Newsweek Romania

”Având în vedere numărul mare de români aşteptaţi să revină în ţară în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru protejarea populaţiei şi facilitarea liberei circulaţii, în contextul apariţiei şi extinderii noii tulpini Omicron, a fost analizată utilizarea, începând cu data de 20 decembrie, la intrare în România a formularul de localizare a pasagerului. La nivel guvernamental, se va elabora în acest sens o strategie de comunicare pentru folosirea tuturor vectorilor de informare şi o cale nouă de legătură, între ţară şi românii din diaspora”, a mai transmis Guvernul.  

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.