Guvernul britanic se pregătește pentru un Brexit fără acord

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 18.12.2018 - 17:17

Premierul britanic, Theresa May și miniștrii Cabinetului urmează să intensifice pregătirile pentru un Brexit fără acord, situație care pare din ce în ce mai probabilă, după ce acordul la care a ajuns May cu Bruxelles-ul a fost contestat puternic de parlamentul britanic.

SHARE

Marea Britanie mai are mai puţin de 100 de zile până când va părăsi Uniunea Europeană, însă Theresa May nu a câştigat susţinerea parlamentului pentru acordul la care a ajuns cu Bruxelles-ul. 

Ea a informat că votul amânat al parlamentului privind acordul va avea loc la jumătatea lui ianuarie, acest anunţ determinând unii parlamentari să o acuze că încearcă să tragă de timp pentru ca acordul ei să fie singurul disponibil.

Citește și Planuri pentru un nou referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE

May a avertizat parlamentarii că singurele alternative la acordul ei sunt părăsirea UE fără niciun acord sau rămânerea în blocul european, potrivit News.ro.

„Vom discuta despre planurile unui Brexit fără acord astăzi. Este absolut normal să intensificăm astfel de pregătiri. Nu numai că trebuie să pregătim ţara, dar este cea mai bună cale pentru a ne asigura că obţinem un acord”, a declarat Penny Mordaunt, Secretarul pentru Dezvoltare Internaţională.

Alocări bugetare

În această lună, ministrul Finanţelor, Philip Hammond, a declarat că a alocat 4,2 miliarde de lire sterline pentru planurile privind Brexitul de la data referendumului din 2016 şi că va aloca încă două miliarde de lire pentru departamentele guvernamentale. Purtătorul de cuvânt al lui May a precizat că această măsură va fi luată „în curând”.
Creşterea economică a Marii Britanii a încetinit de la referendumul din 2016 şi nu există nicio garanţie că va exista un acces fără taxe la bunurile europene pentru companiile şi consumatorii britanici după Brexit.
Estimările Camerei de Comerţ a Marii Britanii pentru 2018 şi 2019 arată că Regatul Unit va avea cea mai mică creştere economică de la criza din 2009, din cauza lipsei de investiţii şi scăderii consumului.
May caută asigurări de la UE că soluţia de rezervă pentru Irlanda de Nord – o garanţie pentru a preveni întoarcerea la o graniţă strictă între Irlanda de Nord şi Irlanda care ar implica rămânerea Marii Britanii în uniunea vamală a UE pentru un termen nelimitat – va fi evitată.

După ce UE a clarificat că nu va exista o renegociere a acordului, iar May a exclus posibilitatea unui nou referendum, riscul unui Brexit fără acord a crescut, un scenariu care ar implica o ieşire abruptă din blocul european, fără o perioadă de tranziţie, lucru care ar afecta mediul de afaceri.

Citește și Brexit, la un pas de dezastru!


Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.