Gelu Olteanu: De la canapele cumpărate din banii DIPI la ritualuri șamanice

DE Adelina Sahlean | 17.12.2019 - 16:44
Gelu Oltean/Foto: Inquam Photos -Florin Albei

Chestorul de poliție în rezervă, Gelu Oltean, fost șef al Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI), serviciul secret al Ministerului de Interne, cunoscut ca "Doi si-un sfert", a fost arestat în dosarul de trafic de droguri instrumentat de DIICOT Braşov.

SHARE

Alături de Gelu Oltean, în acest caz mai este arestată iubita acestuia, Vanessa Youness, și cetățeanul britanic, Thomas Lishman. Potrivit acuzațiilor, cei trei ar fi organizat ceremonii sprituale pentru cetățeni străini, sub coordonarea unui/unor șamani, unde se prepara și se consuma Ayahuasca.

Ayahuasca este o băutură tradițională folosită de triburi amerindiene, făcută dintr-un amestec din Chacruna (conține DMT) - plantă ce generează viziuni și halucinații - și viță de Ayahuasca, un amestec de ierburi, folosit în trecut în scopuri religioase și șamanice în bazinul amazonian.

Thomas Lishman avea rolul de șaman și se ocupa de găsirea clienților prin intermediul site-ului www.thehiddendoorway.com. Taxa de participare la ritual: 550 de euro de persoană, în camere pentru două persoane, sau 1.100 de euro dacă participantul dorea să fie cazat singur. Casa din satul Stănești, localitatea Răcari (Dâmbovița), unde se desfășura întreaga ceremonie, aparținea Vanessei Youness

Procurorii DIICOT au intervenit în tmpul unui eveniment numit "December Retreat", la care au participat 38 de persoane, potrivit datelor din anchetă. El era programat să aibă loc în perioada 13-15 decembrie. Pe 14 decembrie, mascații au intervenit peste participanții la acest eveniment.

Confidențialitatea era una dintre cerințele cheie pentru cei ce doreau să participe la ceremoniile șamanice din Răcari. De altfel, cei care voiau să vină la aceste ședințe de "detoxifiere" trebuiau să aibă recomandarea cuiva care a mai participat la astfel de evenimente.

Unul dintre participanți a declarat la DIICOT că a aflat de la un amic despre ceremonia din 13-15 decembrie și s-a înscris pe un grup de discuții pe whatsapp, în care ar fi fost și Gelu Oltean. Inițial, fostul șef DIPI ar fi spus că nu mai sunt locuri, dar ulterior, deoarece o persoana s-a retras, ar fi fost de acord cu participarea martorului.

Pe 13 decembrie 2019, în jurul orei 17:00, martorul s-a prezentat la recepția clinicii, unde a primit și a completat un formular cu date personale și un formular de donație pentru suma de 550 de euro, care reprezenta în realitate taxa de participare, achitând cash 300 euro și 1.200 lei.

În jurul orei 20:00, în sala mare a vilei a avut loc un ritual tradițional coordonat de Thomas Lishman și toți participanții au primit asigurarea că pe teritoriul Romaniei consumul de ayahuasca este legal prin intermediul clinicii Youness. Fiecare dintre participanti, inclusiv Gelu Oltean și Vanessa Youness, au primit aproximativ 20 ml de ceai preparat din ayahuasca într-un pocal din metal și au băut tot conținutul.

O altă martoră a relatat că, în cursul anului 2019, a identificat pe net site-ul clinicii Youness și l-a contactat pe Gelu Oltean. Ea a explicat la DIICOT că a avut mai multe contacte pe whatsapp cu acesta, care i-a comunicat data și locul evenimentului, dar și suma percepută pentru participare - 550 de euro.

Un alt martor a precizat că i-a cunoscut pe Gelu Oltean și Vanessa Youness la o petrecere organizată la clinica Youness și a aflat că aici se organizează ceremonii cu ayahuasca. Ulterior, acesta a participat la 3 "retreaturi" pentru care a donat de fiecare dată câte de 550 de euro.

Întreaga cronologie a evenimentelor poate fi citită pe site-ul Ziare.com

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te