FOTO+VIDEO Jandarmeria, nici o anchetă ca să-i pedepsească pe jandarmii care au lovit protestatarii

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 21.06.2018 - 15:42

Deși în spațiul public circulă numeroase imagini cu manifestanți bătuți de jandarmi, Jandarmeria Română a comunicat Newsweek România că nu desfășoară nici o anchetă pentru a-i găsi pe cei care au făcut abuzuri.

SHARE

Jandarmii i-au amendat pe protestatarii din Piața Victoriei cu 7.500 lei, iar pe șase dintre ei i-au dus la secția de poliție, ca să-i ”identifice”. 

CITEȘTE ȘI: VIDEO+FOTO 15.000 de manifestanți în Piața Victoriei. Jandarmii, agresivi cu protestatarii


”Ca urmare a incidentelor înregistrate în cursul serii de miercuri, 20 iunie 2018, în zona Piața Victoriei, precizăm că jandarmii din cadrul DGJMB au condus la secția de poliție 6 persoane, în vederea identificării acestora și luării măsurilor legale. De asemenea, menționăm că au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 7.500 lei”, ne-a precizat Jandarmeria Română. 

FOTO: Inquam Photos - Octav Ganea 

Jandarmeria Română, despre jurnalistul german ridicat: ”Deși persoana respectivă a susținut că este jurnalist, nu a făcut dovada cu un document oficial”

Despre jurnalistul german ridicat de jandarmi, Jandarmeria ne-a precizat că ”sancționează comportamentul necorespunzător pe care îl manifestă o persoană, indiferent de calitatea acesteia”. Totodată, jandarmii susțin că Paul Wagner ”a forțat dispozitivul de jandarmi aflat la trecerea de pietoni de pe Bulevardul Aviatorilor”, motiv pentru care l-au amendat cu 500 lei. 


”Pe de o parte, menționăm că, deși persoana respectivă a susținut că este jurnalist, nu a făcut dovada cu un document oficial care să ateste această calitate. Purtarea, la vedere, a unui badge inscripționat ”PRESS” nu reprezintă un act oficial.  Pe de altă parte, reiterăm faptul că, indiferent de calitatea profesională pe care o are orice persoană care participă la acest gen de evenimente publice trebuie să aibă un comportament adecvat și să respecte indicațiile forțelor de ordine care se află în stradă pentru liniștea și siguranța tuturor cetățenilor”, se arată în răspunsul Jandarmeriei Române, trimis Newsweek România. FOTO: Inquam Photos - Octav Ganea 

Jurnalistul german a relatat pe contul său de Facebook cum a fost ridicat și bruscat de jandarmii români: ”Eu sunt bine, mulțumesc pentru mesaje, am doar o vânătaie la genunchi. Dar gândurile mele merg la toți oamenii care au fost astăzi loviți de brațul armat al statului, și ridicați, și abuzați, așa cum văd acum în filmările colegilor de la Passport Productions, pe care le publicăm mâine. Pentru acești oameni loviși și învinețiți nimeni nu a sunat la Ambasada Germaniei, la Ministerul de Externe German sau alte instituții care au fost imediat averitzate de ceea ce mi se întâmpla mie – eu, jurnalist german.”


Paul Arne Wagner este autorul unui documentar intitulat ”Aici noi nu-l avem decât pe Dragnea”, un reportaj realizat pe urmele proprietăților imobiliare ale șefului PSD în Teleorman.

IT-ist de la USR, bătut de jandarmi

Deputatul USR Cristian Ghinea a scris cum colegul lui, Anton Cupcea, a fost ”săltat” și bătut de jandarmi, după ce a sărit în apărarea unui alt protestatar.  

”Astă seară, Anton i-a întrebat pe jandarmi de ce l-au luat pe un tip pe sus. Nu s-a dat suficient de rapid la o parte din calea lor. A ajuns în dubă, cu un picior julit și tricoul sfâșiat. A venit apoi în piață supărat că a auzit soția la TV că are ochiul vânăt, ceea ce nu era adevărat. ”Să vezi ce îmi face acasă”... Anton ar putea foarte bine să își vadă de firmă, în coconul lui upper middle class. Dar el e un viteaz, ceva de speriat. Și știe că nu putem trăi bine în bula noastră, când țara se duce de râpă”, a relatat Ghinea. 



Oamenii revoltați reproșează Jandarmeriei că execută ordinele unor penali 

Contactat de Newsweek România, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, Georgian Enache, ne-a comunicat că este într-o ședință și ne-a transmis prin SMS comunicatul de presă. 

Pe pagina de Facebook a Jandarmeriei Române, oamenii le-au reproșat organelor de forță că sunt plătiți din bani publici pentru a-i apăra, nu pentru a-i lovi și că execute ordinele unor penali. 

Aproximativ 15.000 de oameni au protestat, miercuri seară, în Piața Victoriei, împotriva modificărilor votate luni la Codul de Procedură Penală. 

În timpul zilei, ministrul de Interne, Carmen Dan, a spus ”Încă nu i-au luat pe ăștia de aici?”, după ce i-a văzut pe cei 11 protestatari #Rezist manifestând pe holul Parlamentului.   

Fotografii de la protestul de miercuri seară, din Piața Victoriei: 

FOTO: Inquam Photos - Octav Ganea 

FOTO: Inquam Photos - Octav Ganea 

FOTO: Inquam Photos - Octav Ganea 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te