FORBES „Miliardarii pandemiei 2020” sunt din domeniul Sănătății. Majoritatea, chinezi

DE Adina Mutăr | Actualizat: 28.12.2020 - 20:29
sursă forbes
sursă forbes

La aproape un an după ce primul caz de Covid-19 a fost raportat în orașul chinez Wuhan în decembrie 2019, vaccinurile și tratamentele promițătoare cu anticorpi au generat o nouă elită a miliardarilor, mulți necunoscuți înainte de pandemie.

SHARE

Forbes a găsit 50 de miliardari provenind din sectorul sănătății în 2020. Cei mai notabili sunt oamenii de știință din spatele celor mai reușite două vaccinuri pentru coronavirus (Pfizer/BioNTech și Moderna): Uğur Șahin și Stéphane Bancel.

Practic necunoscuți la începutul anului 2020, ambii sunt acum multimiliardari. Uğur Șahin, CEO BioNTech, este cofondator al firmei împreună cu Özlem Türeci, soția sa și director medical al firmei - ea nu deține acțiuni în companie. Firma valorează acum 4,2 miliarde de dolari.

Stéphane Bancel, de la Moderna, are o avere de 4,1 miliarde de dolari. Creșterea meteorică a companiei Moderna a mai produs doi miliardari printre primii săi investitori, Timothy Springer, profesor la Harvard și Robert Langer, cercetător la Massachusetts Institute of Technology.

Vaccinurile produse de cele două companii vor necesita miliarde de flacoane de sticlă pentru a le transporta în siguranță și aici intră în topul miliardarilor italianul Sergio Stevanato, acționar majoritar al grupului privat Stevanato Group, care realizează flacoanele de sticlă necesare vaccinurilor.


Dar nu doar vaccinurile au produs miliardari. Companiile care dezvoltă tratamente cu anticorpi și medicamente împotriva noului coronavirus au beneficiat, de asemenea, de frenezia pieței.

Carl Hansen, CEO al firmei canadiene de echipamente biotehnologice AbCellera, are acum 2,9 miliarde de dolari. Compania sa a devenit publică la 11 decembrie, după ce a primit aprobarea de la Administrația pentru Alimente și Medicamente, luna trecută, pentru tratamentul cu anticorpi dezvoltat împreună cu gigantul farmaceutic Eli Lilly.

Chiar și firmele care lucrează în culise pentru a ajuta companiile mai mari să testeze noi medicamente și dispozitive au atins cote maxime ale veniturilor.

August Troendle, fondatorul și CEO al firmei de cercetare Medpace din Cincinnati, are acum 1,3 miliarde de dolari, datorită creșterii de aproape 70% a acțiunilor companiei de la începutul anului.

Premchand Godha, produse farmaceutice Ipca Labs, Mumbai. Veniturile firmei s-au dublat în acest an, parțial datorită producției și vânzărilor controversatului medicament antimalarie hidroxiclorochină, care a fost promovat ca un remediu potențial la începutul pandemiei înainte ca utilizarea sa să fie descurajată de Organizația Mondială a Sănătății pentru că nu are niciun efect în reducerea mortalității prin Covid-19.


Noii moguli provin din 11 țări diferite, dar majoritatea provine din China, epicentrul timpuriu al Covid-19, care găzduiește acum aproape trei duzini de noi miliardari din domeniul Sănătății.

Cel mai bogat este Hu Kun, președintele producătorului de dispozitive medicale Contec Medical Systems, care a devenit publică la bursa din Shenzhen în august.

Acțiunile Contec au crescut cu aproape 150% de la introducerea pe piață a vânzărilor în străinătate de la pulsioximetre la dispozitive pulmonare utilizate pentru afecțiunile pulmonare, toate acestea devenind tot mai necesare odată cu răspândirea Covid-19 pe tot globul.

Următorii sunt Li Juanquan și familia, Hong Kong, 7,9 miliarde de dolari din produse chirurgicale; Jian Jun, China, 4,4 miliarde de dolari, biotehnologie; Voi Xiaoping, China, 4,2 miliarde de dolari, produse farmaceutice; Hao Hong, SUA, 3,4 miliarde de dolari, produse farmaceutice; Jin Lei, China, 3,2 miliarde de dolari, produse farmaceutice; Liu Fangyi, China, 3,2 miliarde de dolari, echipament medical; Lv Jianming, Hong Kong, 3,1 miliarde de dolari, echipament medical și alții.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te