Acest eveniment coincide cu solstițiul de vară, moment în care soarele atinge cel mai înalt punct pe cer, durata zilei este cea mai lungă din an, iar noaptea va dura doar 8 ore și 28 de minute.
Fenomen rar pe cerul României. Când vom putea vedea „Luna căpșunilor” și ce semnificație are?
Numele „Luna căpșunilor” provine de la triburile de indigeni americani, în special Algonquinii, care au asociat această lună plină cu perioada recoltării căpșunilor sălbatice. Acest fenomen marchează începutul verii astronomice.
„Luna căpșunilor” va fi vizibilă la nivel global, vizibilitatea sa va depinde de condițiile meteorologice și de locația geografică. Într-o fâșie a Oceanului Pacific, observatorii norocoși vor putea vedea luna trecând în fața stelei Antares, cea mai strălucitoare din constelația Scorpion.
Port Moresby, în Papua Noua Guinee, este unul dintre orașele unde acest fenomen va fi vizibil. Aici, luna va atinge Antares pe 21 iunie la ora 20:10 locală, iar Antares va reapărea din spatele lunii la ora 20:34, conform site-ului space.com.
Citește și: Pământul „fierbe”. Aprilie 2024, cea mai caldă lună aprilie din istoria omenirii
Solstițiul de vară va avea loc pe 20 iunie, când soarele atinge cel mai înalt punct pe cer, marcând cea mai lungă zi din an.
În acest an, solstițiul de vară are loc mai devreme, ultima dată fiind în 1796. În emisfera nordică, solstițiul de vară are loc în luna iunie, în timp ce în emisfera sudică se întâmplă în decembrie.
Citește și: Cum reziști la 40 de grade Celsius? Trucuri pentru a te răcori în autobuz sau pe trotuarele încinse
Solstițiul de vară marchează punctul în care soarele ajunge la 23,5 grade nord de ecuatorul ceresc, la Tropicul Racului.
Termenul „solstițiu” provine din latină, „sol” însemnând „soare” și „sistere” însemnând „a sta nemișcat”, indicând momentul în care soarele pare să se oprească înainte de a începe să se deplaseze spre sud. Această mișcare va continua până la solstițiul de iarnă, marcând începutul sezonului rece.