Expoziție cu obiecte ale Familiei regale, într-o comună din Alba

DE Edi Neagu | 29.11.2021 - 11:13
Obiecte valoroase care au aparținut membrilor Familiei Regale. FOTO: Facebook

Sute de decorații, de cărți, fotografii și colanul Ordinul Național Ferdinand I, prezentate de un pasionat de istorie în comuna Ighiu.

SHARE

O expoziție inedită dedicată regalității a avut loc duminică în comuna Ighiu, din județul Alba, relatează ProTv. Colecția impresionantă cu exponante unice, de o valoare inestimabilă, care au aparținut casei regale a României, este proprietatea unui pasionat de istoria monarhiei.

Sute de decorații, cărți rare, corespondență și fotografii au spus povestea regilor și reginelor României.

Fostul Principe Nicolae a fost prezent la eveniment, și a rămas impresionat de exponatele unicat.

Colecţia apartine unui localnic din comuna Ighiu, care a reuşit în timp să achiziţioneze atât din ţară, cât şi din străinătate, obiecte unicat ce au aparţinut casei regale. Fotografii cu regele Carol I şi regina Elisabeta, regele Ferdinand şi Regele Mihai au spus o parte din povestea monarhiei.

Citește și: Miliardele Securității îi încaieră pe Iliescu și Voiculescu. Hodor: Banii ICE Dunărea, la Bancorex

Am văzut pentru prima dată anumite cărți, poze și alte obiecte foarte frumoase, importante și o să plec de aici cu amintiri frumoase și la gând la fiecare rege și regina care au făcut lucruri mari pentru țara noastră”, a declarat fostul Principe Nicolae.

Unul dintre cele mai valoroase exponate din colecţie este colanul Ordinului Naţional Ferdinand I, atribuit celor ce au avut o implicare aparte în formarea României Mari.

Colecția este foarte valoroasă atât din punct de vedere istoric, cât și din punct de vedere pecuniar, avem piese unice care pe piața liberă s-ar preta la 40-50.000 de euro”, a transmis directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

Citește și: Elvețienii vor introduce certificatul sanitar după un referendum cerut de cei care nu-l doreau

Piese rare din punct de vedere istoric sunt cele care îi reprezintă pe Carol și pe Elisabeta, sunt primii regi ai României, fotografii ce au supraviețuit destul de puțin până la noi”, a explicat un muzeograf.

Colecţionarul este pasionat de istoria monarhiei şi în timp a reuşit să cumpere obiectele unicat, iar acum a vrut ca acestea să poată fi admirate de toţi românii. Iar vizitatorii au fost impresionaţi de colecţia ce conţine peste 150 de obiecte autentice, ce au aparţinut casei regale.

„Perioada regalităţii începând cu regele Carol şi terminând cu regele Mihai, au făcut paşi pozitivi şi România s-a dezvoltat datorită acestei perioade deosebite”, a spus primarul comunei Ighiu.

„Expoziţia este fascinantă. Când pătrunzi în acest spaţiu unde sunt exponatele ai impresia ca simţi povestea lor, simţi energia lor. M-a impresionant extraordinar de mult poza reginei Elisabeta cu principesa Mărioara”, a spus o localnică.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.