Exploziile de la stația GPL ar fi pornit după ce un angajat a alimentat o butelie cu țigara în mână

DE Octavia Constantinescu | 27.08.2023 - 09:08
Exploziile de la stația GPL ar fi pornit după ce un angajat a alimentat o butelie cu țigara în mână - Foto: Observator

O persoană a murit, 57 au fost rănite, iar peste 3000 de oameni au fost evacuați. Acesta este bilanțul celor două explozii de ieri seară, de la stația GPL din Crevedia. Din cei 57 de oameni răniți, 42 sunt cadre MAI. Răniți puternic, doi pompieri au ajuns deja în străinătate.

SHARE

Vorbim despre doi pompieri care au ajuns la Bruxeles. Alţi doi urmează să ajungă la Milano în această dimineaţă. Deflagraţiile, extrem de violente, au avut efecte devastatoare. Peste trei mii de oameni au fost evacuaţi, pe o rază de un kilometru. Această zi ne arată încă o dată că nu ne-am învăţat lecţiile din trecut.

Cauza tragediei, o țigară aprinsă

Staţia era închisă încă din anul 2020, însă doar pe hârtie, pentru că în realitate aceasta funcţiona fără vreun aviz. Potrivit unor surse, totul s-ar fi petrecut din cauza unui angajat care alimenta butelia GPL cu ţigara în mână, iar furtunul s-ar fi spart. De aici şi până la o nenorocire nu a mai fost decât un pas.

În interiorul staţiei se afla butelia fixă, încărcată cu GPL, şi alte două cisterne mobile. Planul Roşu de intervenţie a fost activat la aproape o oră de la prima explozie, însă cea de-a doua deflagraţie a fost şi cea mai puternică, iar zeci de oameni au fost răniţi. 

Citeşte şi: Incendiu lângă Piaţa Victoriei din Capitală. Există riscul de extindere la clădirile învecinate

Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a preluat ancheta în cazul exploziilor de la o staţie GPL din Crevedia, fiind făcute cercetări in rem pentru distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, transmite news.ro

"În cauză se efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru ( art. 255 alin 1 şi 2 din Codul Penal). A fost începută cercetarea la faţa locului, aceasta fiind coordonată de către procurorul de caz din cadrul PÎCCJ. Au fost cooptaţi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IGPR, specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică din cadrul IGPR, experţi de la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice din cadrul Ministerului Justiţiei, specialişti de la INSEMEX Petroşani, inspectori de inspecţia muncii, ofiţeri din cadrul IPJ Dâmboviţa", a precizat sursa citată.

Doi pompieri transferați deja în străinătate

Primii doi pacienţi răniţi în urma exploziilor de la o staţie GPL din Crevedia au fost transferaţi, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la o unitate medicală din Bruxelles, fiind vorba despre doi pompieri. Alte două persoane urmează să fie duse cu o aeronavă a Ministerului Apărării la Milano, în Italia.

O primă aeronavă a MApN a plecat în cursul nopţii spre Belgia, pentru a transfera primii pacienţi. Guvernul a anunţat că primii doi pacienţi care beneficiază de Mecanismul European de Protecţie Civilă sunt oi pompieri internaţi la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Fiecare are arsuri pe aproximativ 50-60% din suprafaţa corpului. Ei vor fi primiţi la tratament la Spitalul militar din Bruxelles.

Citeşte şi: Locomotivă în flăcări la Oradea. Pasagerii au reușit să se salveze. De la ce a pornit incendiul

Potrivit MApN, cea de-a doua aeronavă C 27J Spartan va decola la ora 08.00 cu destinaţia Milano, Italia, pentru transportul a încă doi pacienţi care au suferit arsuri.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te