Documentul experților din cadrul Comisiei Europene vine ca o replică la a doua variantă a PNRR, componenta pe sănătate, transmisă către Bruxelles de autoritățile române la 1 martie.
La Reforma 3, ministerul propune, printre altele, “Revizuirea cadrului de performanță privind utilizarea fondurilor publice pentru sanatate (atat bugetul MS cât și cel al FNUASS) și introducerea sistemelor de monitorizare aferente (preponderent digitale) în vederea eficientizării managementului bugetului alocat sănătății“.
Experții europeni cer reducerea șpăgilor din sistemul medical
Însă, experții europeni spun că România ar trebui să fie proecupată de șpăgile din sistemul de sănătate - plățile informale - și de introducerea coplății.
Proiectul trimis de ministerul Sănătății pentru a obține finanțare prin PNRR nu face nici o referire la acest aspect, nu există aici termenul de “plăți informale“.
“Am încuraja România să continue și să consolideze acțiunile în domeniul reducerii plăților informale și prevenirii unor astfel de practici. Sistemul de plăți informale ar putea fi abordat prin implementarea unui sistem proporțional de coplată pentru serviciile medicale (...) ceea ce ar crește și resursele disponibile pentru casa de asigurări/ spitale.“, se arată în documentul de lucru al Comisiei Europene.