EXCLUSIV Cum a evitat România, în ultima clipă, să trimită ajutoare umanitare regimului Assad

DE Adina Mutăr | Actualizat: 01.03.2023 - 15:45
Partenerul umanitar al UE, OIM, furnizează asistență românească persoanelor afectate de cutremurul din nord-vestul Sirei - FOTO: Profimedia Images
Partenerul umanitar al UE, OIM, furnizează asistență românească persoanelor afectate de cutremurul din nord-vestul Sirei/Foto: OIM 2023

Cel mai puternic cutremur care a lovit regiunea în ultimii aproape 100 de ani i-a prins pe locuitorii din nord-vestul Siriei, asediați de regimul brutal al lui Bashar al-Assad, fără niciun ajutor. România era înclinată să trimită ajutoare tot regimului de la Damasc.

SHARE

Cel mai puternic cutremur care a lovit regiunea în ultimii aproape 100 de ani a devastat sudul Turciei și nord-vestul Siriei.  

În această situație, România „a răspuns la solicitarea Republicii Arabe Siriene” – adică a regimului Assad – pentru a livra ajutoare, potrivit declarației inițiale a autorităților române:

 Cum a evitat România, în ultima clipă, să trimită ajutoare umanitare regimului Assad

„Dată fiind situația  generată de cutremurul produs în data de 6 februarie 2023, în Siria, respectiv, solicitarea Republicii Arabe Siriene, prin Mecanismul European de Protecție Civilă, pentru acordarea de asistență internațională, în urma consultării cu președintele României, Klaus Iohannis, astăzi, 9.02.2023, premierul României, Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, în sistem hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, hotărârea nou adoptată urmărind de o manieră prioritară sprijinirea Republicii Arabe Siriene.”

Citește și: VIDEO Corespondență din Ucraina. Cum încep diminețile în Harkov în vremuri de război

După 12 ani de conflict brutal în care regimul sirian al lui Bashar al Assad a folosit aproape toate armele disponibile împotriva propriei populații, nivelul de distrugere provocat de cutremure în nordul Siriei nu are practic termen de comparație.

Și exact această zonă, aflată în afara controlului regimului Assad, unde trei milioane de oameni din patru trăiesc ca refugiați de dinainte de cutremure, fiind dependenți de ajutoare externe, era uitată de organismele de ajutor umanitar în zilele imediate producerii seismelor,  când era nevoie imediată.

Citește: VIDEO 4.500 de suflete, printre care 48 de minori „trăiesc” în flăcările iadului din Bakhmut

România a trimis până la urmă ajutoare în nord-vestul Siriei

La 10 februarie, surse diplomatice turce au confirmat pentru Newsweek România că au fost deschise două puncte de trecere direct în zonele calamitate din nord-vestul Siriei, punctele Öncüpınar și Çobanbey, fără să fie nevoie să fie trimise ajutoare prin regimul Assad, care, de altfel, asediază și înfometează nord-vestul Siriei de ani de zile. Și care insista ca orice ajutor umanitar să treacă prin Damasc.

În aceste circumstanțe noi, Newsweek România a solicitat Ministerului Afacerilor Externe, la data de 10 februarie, clarificări privind destinația ajutoarelor trimise de România pentru Siria.

MAE a răspuns solicitării Newsweek România la data de 22 februarie, după ce mecanisme internaționale s-au pus în mișcare pentru a trimite ajutoare inclusiv direct în nord-vestul Siriei, după cum urmează:

Newsweek RomâniaDacă această hotărâre (de a trimite ajutoare Republicii Arabe Siriene – regimul de la Damasc) poate fi considerată un pas către normalizarea relațiilor cu regimul lui Bashar al-Assad în Siria.

MAE: România respectă strategia UE în relația cu regimul de la Damasc. Atât România, cât și statele membre UE care au venit în ajutorul cetățenilor Siriei s-au pronunțat împotriva politizării răspunsului umanitar prompt furnizat persoanelor afectate în urma catastrofei generate de seisme. 

Ministerul Afacerilor Externe a menținut funcțională Ambasada României de la Damasc, condusă la nivel de ambasador, în special pentru asigurarea capacităților de răspuns în cazul urgențelor consulare cu care s-ar putea confrunta cetățenii români din Siria.

  Există un mecanism de urmărire a distribuției ajutoarelor acordate de România pentru victimele cutremurelor, știut fiind că nord-vestul Siriei, cel mai afectat de cutremure, nu se află sub controlul regimului Assad?

Transportul materialelor umanitare trimise de România la Gaziantep, în perioada 14-16 februarie a.c., prin intermediul a trei aeronave puse la dispoziție de MApN, a fost organizat în cooperare cu UE (European Civil Protection and Humaitarian Operations – ECHO), prin intermediul Mecanismului European de Protecție Civilă (EUCPM).

La Gaziantep, materialele respective au fost predate Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), care le-a transportat în nord-vestul Siriei, în zona aflată în afara controlului autorităților de la Damasc, și le-a distribuit populației afectate de cutremur. Astfel, România urmărește distribuirea acestor materiale prin intermediul OIM.     

  Lucrează România cu ONU, care poate trimite ajutoare direct în nordul Siriei, prin Turcia? Turcia a deschis două puncte prin care pot intra ajutoarele direct în nord-vestul Siriei, Öncüpınar si Çobanbey.

 România cooperează cu ONU, respectiv cu Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), prin intermediul European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations (ECHO) Syria.

Astfel, ECHO a predat materialele umanitare aduse din România reprezentanților OIM din Gaziantep, care au asigurat transportul cu camioanele în Siria, traversând frontiera turco-siriană pe la punctul Öncüpınar/Bab al-Salama. OIM, prin ECHO Syria, a facilitat distribuirea încărcăturii românești către populația din nord-vestul Siriei, aflată în afara controlului guvernului de la Damasc.

Există vreun contact la nivel de MAE cu comunitatea opozanților față de regimul Assad din România, care solicită sprijin direct pentru victimele din nordul Siriei, nu prin Damasc (pentru că acestea nu ajung la victimele din nordul Siriei).

România a sprijinit în egală măsură atât populația din zonele controlate de guvernul de la Damasc, cât și pe cea din nord-vestul Siriei. Astfel, amintim că trei aeronave cu ajutoare umanitare au fost trimise la Beirut, iar încărcătura acestora a fost transportată pe cale terestră, până la Damasc.

În același timp, alte trei aeronave, cu aceeași cantitate de materiale, au fost trimise la Gaziantep, pentru a veni în sprijinul populației din partea de nord-vest a Siriei. În baza Rezoluției 2165 din 2014 a Consiliului de Securitate al ONU, asistența umanitară destinată populației siriene din nord-vestul țării poate fi acordată atât prin operațiuni de tip cross-border (dinspre Turcia înspre Siria), cât și prin operațiuni de tip cross-line (dinspre teritoriile controlate de guvernul de la Damasc către zonele din nord-vestul Siriei). 

Cea mai mare parte a asistenței umanitare în favoarea populației din nord-vestul Siriei este operată de către agențiile ONU prin intermediul operațiunilor de tip cross-border, preferate de autoritățile care controlează zona respectivă.

 Șeful Coaliției Naționale Siriene, Salem Al-Muslat, a declarat, în cadrul unui eveniment special la Istanbul despre efectele cutremurelor devastatoare din Turcia și nordul Siriei, că tragedia poporului sirian a început cu regimul Assad încă din 2011, iar cutremurul doar a sporit această suferință.

Al-Muslat a avertizat că unele țări „alunecă în păcatul” normalizării relațiilor cu regimul Assad sub pretextul cutremurelor și a făcut apel pentru continuarea acordării de ajutor umanitar populației afectate din nord-vestul Siriei, afectată de cutremure.

SUA - principalul donator pentru planurile de intervenție umanitară în Siria – interzic normalizarea relațiilor cu regimul Assad din Siria.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te