Eurobarometru: Românii au auzit de noțiunea de „cetățean al UE”, dar nu știu la ce le folosește

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 09.07.2020 - 16:27

Circa 92% dintre români spun că știu termenul de cetățean al UE iar 62% știu și ce presupune asta, arată rezultatele unui Eurobarometru.

SHARE

Media la nivelul întregii UE e de 91% care cunosc termenul și 65% care știu ce înseamnă. La întrebări punctuale, românii par a fi mai ne-știutori decât europenii în privința drepturilor pe care le au. 16% dintre românii chestionați dacă știu că au dreptul de a participa la inițiative cetățenești (care, odată semnate de un milion de persoane, invită Comisia să propună o nouă măsură politică) au spus că nu știu, iar 8% au spus că nu au acest drept. 15% dintre români nu știu dacă au dreptul de a solicita sprijin unei ambasade al oricărui stat membru UE dacă România nu are ambasadă acolo, în cazul în care locuiește înafara UE.

Aproape un sfert dintre români consideră că un cetățean al UE care locuiește în România nu are drept de vot la alegerile pentru Parlamentul European (deși are) iar 48% cred că acel cetîțean străin care ocuiește în România are drept de vot la alegerile pentru parlamentul național (deși nu are).9% dintre români, mai arată documentul consideră că libera circulație în cadrul UE nu aduce beneficii economiei României.

Majoritatea europenilor sunt bine informați cu privire la drepturile lor electorale – la nivel național și european, mai arată rezultatele sondajului prezentate joi. Tot astăzi, Comisia Europeană lansează și o consultare publică despre drepturile care decurg din statutul de cetățean al UE.

Vicepreședinta pentru valori și transparență, Věra Jourová, a declarat: „Mă bucur să constat că din ce în ce mai mulți europeni sunt informați despre drepturile lor care decurg din cetățenia UE: dreptul de a locui într-un alt stat membru, de a fi tratat în mod egal indiferent de cetățenie sau de a vota și de a candida la alegerile europene. Cetățenii trebuie să știe însă și cum să își apere aceste drepturi atunci când nu sunt respectate. Vreau să le oferim cetățenilor europeni toate mijloacele necesare pentru a profita pe deplin de tot ce le poate oferi Europa.”

Comisarul pentru justiție și consumatori, Didier Reynders, a declarat: „Promovarea cetățeniei UE și încurajarea participării la viața democratică reprezintă în continuare una dintre principalele priorități ale Comisiei. De aceea, faptul că o majoritate covârșitoare a europenilor știu ce înseamnă concret a fi cetățean al Uniunii Europene este foarte încurajator. Comisia Europeană se angajează totodată să acționeze pentru a le permite cetățenilor să beneficieze în continuare de toate drepturile conferite de cetățenia UE. Acest angajament este cu atât mai puternic în aceste vremuri marcate de pandemia de COVID-19, când trebuie să fim deosebit de vigilenți pentru a proteja drepturile cetățenilor.”

Principalele concluzii ale sondajului pe tema „Cetățenia UE și democrația”

Un nivel ridicat de sensibilizare cu privire la drepturile legate de cetățenia UE
Potrivit sondajului, mai mult de șase europeni din zece (65 %) cunosc noțiunea de „cetățenie a Uniunii” și știu ce presupune, în timp ce aproape unul din trei (26 %) a auzit despre ea. Cetățenii sunt sensibilizați îndeosebi în legătură cu dreptul de a depune o plângere la instituțiile Uniunii Europene (89 %), cu dreptul de ședere în orice stat membru al UE(85 %) și cu dreptul de a fi tratat în același mod ca un cetățean al statului membru respectiv (81 %) atunci când se află într-un alt stat membru. Deși procentul europenilor care știu ce au de făcut în cazul în care drepturile lor de cetățeni ai UE nu sunt respectate crește constant, numai 37 % dintre europeni consideră că sunt bine informați, ceea ce reprezintă o creștere cu 11 procente față de proporția de 26 % înregistrată în 2015. În fine, 92 % dintre respondenți au declarat că dacă s-ar afla într-un stat din afara UE în care țara lor nu dispune de consulat sau ambasadă și ar avea nevoie de ajutor ar solicita sprijin din partea unei delegații UE.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te