Epopeea lipsei apei calde continuă în București. Al 2-lea termen a expirat. Când vine „minunea”!

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 21.08.2023 - 13:28
Epopeea lipsei apei calde continuă în București. Al 2-lea termen a expirat. Află ultima promisiune! - Foto: Termoenergetica

Aproape jumătate dintre blocurile din București racordate la termoficare nu au apă caldă de la 1 august. Lucrările de reparații se pare că au fost mai dificile decât s-a anticipat, însă. Finalizarea anunțată pe 11 august a fost amânată pe 20. Dar e 21, și s-a dat un nou termen.

SHARE

Țevi de aproape 50 de ani vechime ciuruite de rugină, vane și robineți blocați. De la începutul lunii august, mii de locatari din aproape jumătate dintre blocurile din București racordate la sistemul centralizat de termoficare se spală cu apă rece sau cu apă încălzită pe aragaz ori de boilere electrice, în cazul celor care și-au montat astfel de dispozitive în casă, în urma unei avarii la nul dintre cele mai importante noduri din rețeaua termică a Capitalei, a lucrărilor de înlocuire a rețelei primare în mai multe zone și a reviziei tehnice la CET Sud. 

Citește și: SONDAJ Cursa pentru primăria Bucureștiului: PSD, în pole position cu 29%. PNL și USR, la egalitate

Inițial, Termoenergetica și primarul general al Capitalei anunțaseră că lucrările la nodul-problemă vor fi gata pe 11 august. Apoi, termenul a fost prelungit până pe 20 august, reparațiile fiind, se pare, mai dificile decât s-a anticipat. 

Suntem pe 21 august, însă, și apa caldă încă nu curge pe țevi. Aproape jumătate dintre blocurile din București nu au apă caldă, după cum se vede și în harta interactivă.

Dar, Termoenergetica a făcut o nouă promisiune. În blocurile din sectoarele 2, 3 și 4, „minunea”, revenirea apei calde ar trebui să aibă loc treptat pe 21 august 2023 la ora 23.30. 

Principala avarie e în zona Calea Văcărești. „Rețeaua termică primară din zona Căii Văcărești a fost dată în funcțiune în anul 1979 și are o vechime de aproape 45 de ani, în timp ce rețeaua de pe Șoseaua Olteniței are aproape 50 de ani, ambele având durata de exploatare depășită cu aproape 30 de ani. Rețeaua termică primară din zona Olteniței a fost dată în funcțiune în anul 1974”, a precizat Termoenergetica București, în momentul producerii avariei.

Citește și: Nicuşor Dan: „Sunt optimist pentru succesul Dreptei în alegerile care urmează în 2024”

Iar cea mai complicată lucrare are loc pe Magistrala 3 Sud. Termoenergetica a precizat că din cauza lucrărilor de înlocuire a conductei Magistralei 3 Sud, cu diametrul de 1,2 metri, a fost sistată furnizarea apei calde în Sectoarele 2 și 3, precum și în zonele Aviației, Floreasca, Calea Dorobanților din Sectorul 1.

În momentul de față exită 3 lucrări mari în sistemul de termonficare din București

”Suntem în graficul pe care ni l-am asumat pe anul 2023. În perioada 2016-2020 a fost o medie de 17 kilometri pe an, noi, în primii doi ani, am avut o medie de 30 şi sper ca anul ăsta să facem 50 (de kilometri de reţea reabilitaţi - n.r.).

Cam asta este ce putem să facem. Sunt lucrări pe care le-am început încă din 2021, sunt trei şantiere, sunt lucrările Termoenergeticii, compania noastră, care lucrează pe bucăţi mai mici şi am început, în sfârşit, acest proiect mare pe fonduri europene şi există o nemulţumire în zona bulevardului Timişoara, dar acolo este o lucrare foarte necesară, pe care am început-o.

Cam astea sunt lucrările, sperăm ca timpul cald să ţină cât mai mult pentru că în perioada timpului cald putem să intervenim pe magistrale, în perioada timpului rece putem să intervenim pe racorduri”, a explicat Nicuşor Dan, pe 17 august, la TVR Info. 

„Există două componente ale problemei: transportul şi producţia. Noi ne ocupăm de transport, compania Ministerului (Ministerul Energiei - n.r.) se ocupă de producţie. Lucrările noastre s-au terminat azi. (...) Din momentul ăsta, CET Progresu poate să livreze la capacitate maximă, trebuie să pornească instalaţia şi, încet-încet, o să aibă oamenii apă caldă în sectoarele 2, 3 şi 4, în zilele următoare. Nu instant, dar încet-încet”, a mai spus Nicuşor Dan.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te