EMA a găsit o potenţială legătură între vaccinul AstraZeneca şi cheaguri. Vaccinarea continuă

DE Valentin Mirică | Actualizat: 07.04.2021 - 17:35
Vaccin AstraZeneca/ Oxford

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat că a găsit o potenţială legătură între vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca împotriva covid-19 şi probleme rare de coagulare a sângelui la adulţi. Vaccinarea cu acest vaccin va continua, a arătat EMA.

SHARE

EMA a susținut că formarea unor cheaguri de sânge este necesar să fie înregistrată drept un efect secundar ”foarte rar” al vaccinului AstraZeneca-Oxford.

EMA a stabilit ”o legătură posibilă cu cazuri foarte rare de cheaguri de sânge neobişnuite şi un nivel de trombocite scăzut”, anunţă agenţia cu sediul la Amsterdam într-un comunciat.

Însă raportul între beneficii şi riscuri rămâne pozitiv, subliniază agenţia.

„Comitetul pentru siguranță (PRAC) a confirmat că beneficiile AstraZeneca în prevenirea COVID-19 depășesc riscurile și efectele adverse. (…) Acest vaccin s-a dovedit foarte eficient, vaccinarea este extrem de importantă și trebuie să folosim vaccinurile pentru a combate efectele devastatoare ale pandemiei”, a anunțat șefa EMA, Emer Cooke, într-o conferință de presă.

„Datele prezente nu ne-au oferit o cauză precisă pentru apariția acestor cheaguri de sânge. Poate fi vorba despre un răspuns imun. Comitetul de siguranță nu recomandă măsuri specifice”, au subliniat oficialii EMA.

Agenția Europeană pentru Medicamente menționează că oamenii trebuie să știe că pot apărea efecte adverse la două săptămâni de la vaccinare, dar că nu va modifica recomandarea de vaccinare cu AstraZeneca.

Persoanele care au primit vaccinul ar trebui să solicite asistență medicală imediat dacă dezvoltă simptome ale acestei combinații de cheaguri de sânge și trombocite scăzute din sânge, precizează sursa citată.

Agenția Europeană pentru Medicamente a precizat că va monitoriza în continuare cazurile de reacții adverse raportate după vaccinare.

Agenţia britanică de reglementare a medicamentelor şi produselor medicale (MHRA) a anunţat vineri că, din cele peste 18 milioane de doze de vaccin anti-COVID19 de la AstraZeneca administrate în Marea Britanie, au fost raportate doar în jur de 30 de cazuri de cheaguri de sânge.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.