Elena Albu se retrage după moartea soțului Mircea Veroiu. Se stinge la 54 de ani fără nimeni alături

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 31.08.2023 - 23:26
Elena Albu, soția lui Mircea Veroiu, renunță la film după moartea acestuia. Avea 48 de ani - Foto: Arhiva / imagine cu caracter ilustrativ
Elena Albu, soția lui Mircea Veroiu, renunță la film după moartea acestuia. Avea 48 de ani - Foto: Playtech / imagine cu caracter ilustrativ

A fost una dintre cele mai frumoase femei ale anilor 70 - 80, însă a murit mult prea devreme, la doar 54 de ani. Astăzi trebuia să împlinească 74 de ani, dar nu a mai apucat. A jelit moartea soțului ei și a murit singură în apartamentul său.

SHARE

Elena Albu a fost una dintre cele mai frumoase actrițe românce din anii ’70-’80, cu toate că, în zilele noastre, puțini sunt cei care își mai amintesc de ea, din păcate.

„Femeia în roșu” care a jucat în producțiile soțului său

Una dintre cele mai frumoase actriţe din anii 70-80, Elena Albu (1 septembrie 1949, lași - 16 martie 2003, Bucureşti) a studiat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie, pe care l-a absolvit în 1973.

Din 1972 a început să joace în spectacole de teatru şi în filme, fiind protagonista multora dintre producțiile soţului său, regizorul Mircea Veroiu, dar nu numai. Ultimul ei rol în teatru a fost în spectacolul „Oameni de zăpadă", în regia lui Louise Dănceanu, care s-a jucat la Teatrul Foarte Mic în stagiunea 1998/1999.

Citește și: Cezara Dafinescu renunță la căsnicia cu George Motoi pentru marea iubire. Vor fi împreună doar 7 ani

A copilarit si a urmat liceul in orasul natal, lași, apoi a plecat la Bucuresti, la facultate. In 1973 a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografie, fiind colega cu actorii Mihai Malaimare și Mihai Dinvale.

A debutat pe scena Teatrului „G.A. Petculescu" din Resita, apoi s-a mutat la Teatrul Mic din Bucuresti. In 1973 intalneste si lumea filmului, ea jucând un rol secundat in „Apaşii" dar adevaratul debut are loc in 1974, cand este descoperita de regizorul Andrei Blaier, care colinda sălile de spectacole în căutare de tinere talente și este distribuită în rolul Irinei din lung metrajul „llustrate cu flori de câmp". Acest rol a consacrat-o.

Moare la șase ani de la dispariția soțului

Deosebit de frumoasa, sensibila si inteligenta, Elena Albu este cautata si de alti regizori, asa ca in urmatorii ani va juca in "Prin cenusa imperiului", "Intre oglinzi paralele", "Falansterul", "Somnul insulei".

A fost casatorita cu regizorul Mircea Veroiu, dupa ce acesta a divortat de scriitoarea Silvia Kerim. Impreuna cu el a plecat la Paris, in 1987. S-au intors, însă, in 1990. Destinul a despartit-o de Veroiu in 1997, cand acesta a pierit suferind de o boală neiertătoare. Dupa pierderea sotului a refuzat sa mai joace. De altfel, a supraviețuit, într-o deplină singurătate, numai şase ani.

Elena Albu este profund marcată de moartea soțului. Avea doar 48 de ani. Refuză să mai apară în filme. Va mai apărea, pentru scurt timp, în piesa de teatru „Oameni de zăpadă” de la Teatrul Foarte Mic din București.

Ultimii ani i-a trăit singură și retrasă într-un apartament din Capitala și a sfârșit singură și neștiută de nimeni. 

 La cererea familiei, care pierduse contactul cu ea, poliția a intrat în apartamentului Elenei pe care au găsit-o fără suflare. Nu se știe data exact la care a murit și nici din ce cauze.

Citește și: Tatăl, un actor adorat de milioane de copii. Fiica joacă în 10 filme și dispare. Avea 27 de ani

Elena Albu a jucat în câteva filme de referință pentru cinematografia românească: 1975-llustrate cu flori de cimp, regia Andrei Blaier - rolul Irina, fiica intermediarei; 1976 Prin cenusa imperiului, regia Andrei Blaier-o grecoaică; 1979- Între oglinzi paralele, regia Mircea Veroiu- Ela, soția lui Ștefan Gheorghidiu (interpretat de lon Caramitru, în adaptarea romanului Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război" al lui Camil Petrescu); 1979- Falansterul, regia Savel Știopul-Anica Golescu: 1981-Detașamentul „Concordia", regia Francisc Munteanu - studenta Ana; 1984 - Moara lui Califar, regia Şerban Marinescu: 1984 - Surorile, regia lulian Mihu: 1994-Somnul insulei, regia Mircea Veroiu; 1997-Femeia în roşu, regia Mircea Veroiu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te