Egipt a condamnat la moarte prin spânzurare o grupare jihadistă alcătuită din 22 de persoane

DE Daniel Toșa | 25.11.2021 - 15:08
Egipt a condamnat la moarte prin spânzurare o grupare jihadistă alcătuită din 22 de persoane/FOTO: istockphoto.com

Un tribunal egiptean a condamnat, joi, la moarte prin spânzurare a 22 de militanţi islamişti, răspunzători pentru 54 de atacuri, inclusiv tentativa de asasinare a unui fost ministru de interne, a declarat o sursă judiciară pentru AFP.

SHARE

Bărbații au fost găsiți vinovați de comiterea a 54 de „operațiuni teroriste” în Egipt, inclusiv uciderea unui ofițer de poliție superior, precum și încercarea de a ucide fostul ministru de interne, Mohamed Ibrahim.

Execuțiile în Egipt pentru civili sunt efectuate prin spânzurare. Printre cei condamnați la moarte se numără un fost polițist, iar verdictele nu pot fi atacate cu apel.

Cei 22 de condamnați au fost găsiți vinovați de faptul că sunt membri ai grupului Ansar Beit al-Maqdis, care și-a jurat credință față de Statul Islamic în 2014.

Citește și: Nuțu Cămătaru: Puteam prelua Steaua, dar nu am vrut. Pe Becali „l-am ținut cu bani și cu șmecherie”

Curtea de Casație, cea mai înaltă instanță de apel din Egipt, a menținut, de asemenea, pedepse cu închisoarea pentru alți 118 în același caz, variind de la pedepse de câțiva ani, până la închisoare pe viață.

Egiptul se luptă de ani de zile cu o insurgență amară în Sinaiul de Nord, care a escaladat după înlăturarea de către armată în 2013 a președintelui islamist Mohamed Morsi, potrivit B1TV.

Citește și: Celine Dion suferă de distrofie musculară. Are 40 de kilograme, nu mai poate să meargă

La începutul acestei luni, Egiptul a convenit cu Israelul să-și sporească numărul de trupe în jurul orașului de graniță Rafah pentru a-i înăbuși pe militanții IS.

Luptătorii Ansar Beit al-Maqdis din Sinai erau conduși de Hisham al-Ashmawy, un fost ofițer al forțelor speciale.

Ashmawy – supranumit cândva „omul cel mai căutat” al Egiptului – s-a despărțit de militanți după ce aceștia și-au schimbat loialitatea de la Al-Qaeda, la Statul Islamic.

În 2018, Ashmawy a fost capturat în orașul Derna, din estul Libiei, și extrădat la Cairo. El fusese judecat cu cei 22 de bărbați condamnați joi, dar fusese deja găsit vinovat și a fost executat în martie 2020.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.