Doi instructori auto cereau 3.000 € șpagă ca să ofere carnete false șoferilor. Au dat 200 de permise

DE Alin Crișan | Actualizat: 21.12.2023 - 21:54
Doi instructori auto cereau 3.000 € șpagă ca să ofere carnete false șoferilor. Au dat 200 de permise - Foto: Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ

Doi instructori auto cereau 3.000 € șpagă ca să ofere carnete false șoferilor. De asemenea, o parte dintre acești "beneficiari" au fost sprijiniți să-și stabilească, în mod fictiv, reședința pe raza județului Brașov.

SHARE

Mai multe persoane au fost trimise în judecată pentru obținerea ilegală a permiselor de conducere. Grupul infracțional a fost creat de doi instructori auto.

Doi instructori auto cereau 3.000 € șpagă ca să ofere carnete false șoferilor. Au dat 200 de permise

Opt persoane au fost trimise în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la fals intelectual şi trafic de influență, dosarul penal fiind constituit ca urmare a sesizării din oficiu a organelor de cercetare penală ale poliției judiciare din cadrul DGA – Serviciul Județean Anticorupție Brașov.

Citește și: Șoferii cu categoria B vor putea conduce și motociclete. Cine se încadrează și ce trebuie îndeplinit

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, în perioada 2013-2020, doi instructori auto au constituit un grup infracțional organizat în scopul de a ajuta persoane care aveau un nivel redus de școlarizare, în calitate de "beneficiari", să promoveze proba teoretică pentru a obține permisul de conducere categoria B, la SPCRPCIV Brașov, potrivit unui comunicat transmis joi de DGA

3.000 de euro pentru un permis de conducere

"Cei doi instructori auto au racolat mai multe persoane, inclusiv membri de familie, care dețineau permis de conducere pentru categoria B, acestea urmând, în mod fictiv, cursurile unor şcoli de șoferi.

Ulterior, aceștia se înscriau şi participau la proba teoretică pentru obţinerea dreptului de a conduce pentru alte categorii de vehicule, fără intenţia de a o promova, scopul fiind acela de a se afla în sala de examinare, pentru a indica beneficiarilor răspunsurile corecte la întrebări. În acest mod, beneficiarii promovau proba teoretică", arată DGA.

Citește și: Ce controale medicale se introduc pentru șoferii aflați la pensie ? UE a înaintat propunerile

De asemenea, o parte dintre acești "beneficiari" au fost sprijiniți să-și stabilească, în mod fictiv, reședința pe raza județului Brașov, cu scopul de a susține examenul la SPCRPCIV Brașov.

În urma activităților desfășurate de polițiști, au fost identificate aproximativ 200 de persoane care au obținut în mod ilicit permisul de conducere prin această "metodă", acestea fiind cercetate pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la fals intelectual, sub forma participației improprii.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii cu privire la bunuri mobile sau imobile ale inculpaților, în cuantum de aproximativ 490.000 de euro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te