Doi ani de la asasinatul omului de afaceri Ioan Crișan. ”Boss, l-au mierlit cu telefonul!”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 29.05.2023 - 18:17
Omul de afaceri Ioan Crișan a murit într-o explozie la Arad Foto: Arhivă

S-au împlinit doi ani de la asasinatul omului de afaceri Ioan Crișan, la Arad. Încă nu s-a descoperit cine a comandat crima și nici cine a comis-o. Cu toate acestea,

SHARE

Au trecut deja doi ani de la atentatul de la Arad asupra omului de afaceri Ioan Crișan. Autoritățile nu au reușit să afle cine a comandat asasinatul și nici cine a comis crima.

Este un dosar mamut cu sute de persoane audiate și mii de ore de înregistrări vizionate. Anchetatorii români au cerut sprijinul inclusiv autorităților din țările vecine. 

Doi ani de la asasinatul afaceristului Ioan Crișan de la Arad. Ancheta bate pasul pe loc

Omul de afacare arădean,Ioan Crişan, a murit sâmbătă, 29 mai 2021. Când a vrut să plece cu mașina din parcare autovehicului a sărit în aer. Necropsia a confirmat identitatea omului de afaceri şi a arătat că acesta a murit la câteva secunde după explozie. 

Două zile mai târziu, procurorii Parchetului General au încadrat explozia de la Arad, în care Ioan Crișan și-a pierdut viața, la omor cu premeditare.

Anchetatorii au luat în calcul varianta în care explozia mașinii omului de afaceri din Arad să fi fost un asasinat la comandă, iar bomba ar fi fost activată de la distanţă.

Cam acestea sunt informațiile și pe 29 mai 2023. Ancheta se desfășoară în continuare in rem.

„Anchetatorii români colaborează cu alte state și au cerut ajutorul inclusiv Ucrainei, Republicii Moldova sau Serbiei, deoarece sunt informații că cetățeni străini din cercul suspecților ar fi reușit să plece către aceste state la scurt timp după atac.

Citește și: Parchetul General schimbă încadrarea în cazul exploziei mașinii din Arad. E omor cu premeditare

Până acum au dat declarații 400 de persoane (prieteni, cunoscuți, parteneri de afaceri sau persoane cu care acesta avusese conflicte în trecut). Au fost sute de ore de înregistrări, dar momentan nu s-a ajuns la audierea unor persoane din cercul de suspecți”, a declarat Alex Florin Florența, procurorul general al României, în urmă cu trei săptămâni.

Ce au povestit ”pe surse”, ofițerii implicați în anchetă. „Boss, l-au mierlit cu telefonul!”

Conform unei investigații făcută de jurnaliștii Special Arad,  unul dintre anchetatori a spus că ”procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad a decis, potrivit unuia dintre ofițeri, să nu se facă încadrarea juridică a faptei până nu

 se face expertiză în caz, „că poate e accident, poate nu, să nu vorbim fără noi, așa că cei de la criminalitică s-au apucat de cercetarea la fața locului.

Citește și: Legăturile periculoase ale omului de afaceri aruncat în aer cu mașina la Arad

Nici nu știu când ministrul de interne a apărut la televizor și a spus ca trimite cei mai buni investigatori de la București la Arad. În momentul acela ne-a subminat orice autoritate, adică a dat un semnal care spunea cumva: ăștia de la Arad sunt slabi”.

”Până a venit SRI la fața locului a fost tratat ca un accident. Ei au spus că a fost un explozibil în mașină. Am mers pe varianta că poate fi orice.

Secretarul de stat Despescu a spus că trimite echipa complexă de la investigații criminale de la București la Arad pentru că rapoartele preliminare ale SRI spuneau că este o deflagrație prin explozie. «Preluăm noi, nu vă mai ocupați de nimic doar ne sprijiniți cu informații»”, a spus un alt ofițer arădean că le-a fost transmis dinspre Capitală.

Unul dintre ofițerii arădeni cu care am vorbit își amintește că echipa de la București a găsit la locul exploziei bucăți din tastatura unui telefon „parcă Alcatel era sau ceva telefon asemănător, cu butoane și atunci unul dintre polițiștii din București a spus: «Boss, l-au mierlit cu telefonul!»”.

Luni de zile după explozie s-au căutat informații, piste, ceva care să-l lege pe omul de afaceri Ioan Crișan de lumea crimei organizate, însă nu s-a găsit nimic. Pentru că altfel nu putea fi explicat faptul că i-a fost pusă o bombă în mașină.

„Din cauza notorietății Aradului în ceea ce privește traficul de țigări s-a pus pe masă posibilitatea să i se tragă de acolo. Nu erau informații, nu am avut nici în trecut, că făcea trafic de țigări.

Nu aveam motive să bănuim că i se trage de acolo. S-a făcut apel de către cei din București ca fiecare polițist din Arad care are informații, orice, cu privire la cazul Ioan Crișan, să le spună.

Au fost foarte multe informații, toate au fost verificate parte de către polițiștii din Arad, parte dintre cei de la București. Au fost foarte multe scenarii, toate fiind citite în presă, iar apoi ne erau transmise drept informații. Toate informațiile/scenariile au fost verificate, niciuna nu a fost materializată”, își aduce aminte unul dintre ofițeri.

Ultimele ore din viaţa omului de afaceri Ioan Crişan

Omul de afaceri Ioan Crişan deţinea una dintre puţinele ferme de somn african din Europa de Est.

Anchetatorii au refăcut şi traseul omului de afaceri din ultimele ore de dinaintea producerii exploziei.

Citește și: VIDEO Momentul în care mașina omului de afaceri din Arad explodează. Poliția are un cerc de suspecți

Ioan Crişan a ajuns vineri seara acasă, 28 mai 2021, în jurul orei 21.00, într-un cartier din Arad, unde locuia alături de soţie. Maşina a rămas pe locul de parcare pe care omul de afaceri îl folosea, toată noaptea.

A doua zi, Crișan a plecat de dimineaţă de acasă, în jurul orei 6.30. La ora 6.45 a parcat în locul unde a avut loc deflagraţia.

Citește și: Ancheta asasinării omului de afaceri cu fermă de crocodili din Arad: Nicio pistă, după peste un an

A lipsit din maşină timp de 10 minute, a fost la un bar din zonă unde mergea în mod curent dimineaţa pentru a bea cafeaua şi s-a urcat din nou la volan în jurul orei 6.55. După câteva zeci de secunde, maşina a sărit în aer.

Primul apel la 112 a fost făcut la ora 7.00, după ce mai mulţi trecători au încercat să stingă flăcările care creşteau, însă, în intensitate, aşa că au cerut ajutorul pompierilor, a scris Adevărul.

Urmărește-ne pe Google News

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te