Muratov își vinde aurul Nobel, dă banii refugiaților, după modelul lui Bohr și îl sfidează pe Putin

DE Lidia Moise | Actualizat: 22.03.2022 - 23:06
Medalia Nobel pentru pace, Sursa: Novaya Gazeta
Medalia Nobel pentru pace, Sursa: Novaya Gazeta

Jurnalistul rus Dmitri Muratov, laureatul Nobel pentru pace 2021, a anunțat că își vinde medalia și o va dona Fondului ucrainian pentru refugiați.

SHARE

Este prima medalie Nobel pentru pace care va servi cauza păcii, spune colegul său Dmitry Prokofiev.

”Novaya Gazeta și cu mine am decis să donăm medalia Premiului Nobel pentru Pace 2021 Fondului ucrainean pentru refugiați. Sunt deja peste 10 milioane de refugiați. Vă rog să răspundeți ofertei caselor de licitații care vor scoate la licitație acest premiu de renume mondial”, a anunțat Dmitri Muratov, redactorul-șef al revistei Novaya Gazeta, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2021

Muratov nu se oprește la acest gest simbolic. El cere autorităților ruse să oprească focurile de arme, să facă schimb de prizonieri, să returneze trupurile morților, să creeze coridoare umanitare și acorde asistență refugiaților.

Laureatul premiului Nobel le cere și cititorilor săi să ajute refugiații pașnici, copiii răniți și bolnavii care au nevoie de tratament urgent. El le cere cititorilor săi să ofere ”ceea ce vă este drag și are un preț pentru alții”. 

Gestul său și al publicației Novaya Gazeta este unic în istoria premiului Nobel pentru Pace, dar nu în aceea a celorlalte premii, acordate de fundația suedeză Nobel, spune Dmitry Prokofiev. editorul pentru economie al Novaya Gazeta într-un articol intitluat ”O legendă revine”.

Gestul lui Muratov este similar cu cel al lui fizicianului Niels Bohr, și el luareat Nobel, care, spune legenda, și-a topit media și a vândut aurul, iar cu banii obținuți a ajutat copii norvegieni în timpul celui de-al doilea război mondial. ”Niels Bohr și Dmitri Muratov vor fi conectați printr-o poveste despre ajutorul dat refugiaților”, scrie Prokofiev.

Interesantă este relatarea lui Prokofiev, care se referă la invadarea Danemarcei de către trupele lui Hitler, în termenii utilizați obsesiv de Putin: nu a fost o invazie germană- a fost o ”operațiune militară specială”.

”În timpul războiului, Danemarca, unde a trăit și a lucrat Niels Bohr, a fost ocupată de naziști în timpul unei operațiuni militare speciale. Armata daneză nu era pregătită să reziste Wehrmacht-ului. Dar civilii – muncitori, țărani, intelectuali – au rezistat cât au putut”, scrie jurnalistul Novaya Gazeta.

”În martie 1940, Niels Bohr s-a oferit să-și vândă medalia la licitație în favoarea Fondului de ajutor finlandez. Acest fond a fost creat la începutul Războiului din iarna 1939-1940, după ce jurnalistul Wilhelm Muberg a făcut un apel către poporul suedez: „Finlanda este o țară de țărani. În primul rând, țăranii finlandezi de astăzi luptă pentru libertatea lor, pentru cei dragi, pentru pământul, casele și patria lor. Țăranul finlandez își vărsă sângele în cea mai curajoasă apărare a valorilor înalte de care are nevoie! Țăranii suedezi nu pot sta deoparte de această luptă”, relatează Prokofiev

Prin urmare, decizia lui Dmitri Muratov de a-și vinde medalia pentru a strânge fonduri în beneficiul copiilor nevoiți să-și părăsească casa de pe pământul ucrainean pare profund simbolică. În 1940, un fizician și un medic danez și-au dat premiile celor persecutați; astăzi, în 2022, o face un jurnalist rus. Dar premiul lui Dmitri Muratov este prima medalie a Premiului Nobel pentru Pace din istorie, care va servi cauza păcii într-un mod atât de neobișnuit - în conformitate cu exemplul minunat pe care Niels Bohr și tovarășii săi l-au dat cândva lumii”, mai spune Prokofiev

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te