Designerul Renata Mihaly, care a făcut ținute pentru Inna, prezentă la Romanian Fashion Week

DE Alin Crișan | Actualizat: 27.05.2023 - 14:22
Renata Mihaly

Mii de oameni au urmărit vineri, 26 mai 2023, show-urile de modă Romanian Fashion Week, în Grădinile Palas din Iași, admirând colecțiile unor designeri precum MurMur, Cristina Lazăr, Borbala Andreea Țincu, BOL și Venera Arapu.

SHARE

Romanian Fashion Week, cu cele două secțiuni ale sale – IF Platform și Romanian Designers - continuă sâmbătă, între orele 16.00 și 18.00 și 20.00 – 22.00. Printre designerii ale căror colecții vor putea fi urmărite sâmbătă se numără: Atelier Hamza, Bianca Popp. Jolidon, Antonia Nae, Tudor Halațiu, Lucian Rusu și Ioana Ciolacu. 

Designerul Renata Mihaly, care a făcut ținute pentru Inna, prezentă la Romanian Fashion Week

Printre designerii invitați să-și prezinte colecțiile în cadrul festivalului de fashion se află și persoane cu povești deosebite, iar una dintre ele este cea a designerului de etnie romă, Renata Mihaly, care luptă, prin artă, împotriva rasismului. 

Renata Mihaly este din zona Maramureșului și are, la cei numai 23 de ani ai săi, un scop înalt: promovarea culturii rome în sfera designului vestimentar.

Se ocupă foarte serios, încă de la 13 ani, de domeniul designului vestimentar și cel al modei, contribuind la realizarea unor creații vestimentare pentru vedetele autohtone, precum Inna, Andreea Marin, și a participat atât în backstage, cât și pe podiumuri la diverse evenimente de fashion, la nivel local și național. 

Pe lângă design, Renata se implică în numeroase tipuri de activități din domeniul beauty, încă din copilărie: a machiat vedete, modele, a contribuit la organizarea de evenimente de fashion și, în același timp, se implică, ori de câte ori poate, în activități de voluntariat prin care sprijină comunitatea romă.

„În primul rând, e greșit să vedem exclusiv partea aceea că romii sunt buni doar la muzică și dans. Ei au simboluri reprezentative, meserii specifice, portul tradițional. Eu ador portul tradițional, e superb, și asta îmi propun pentru următoarele colecții, să evidențiez și mai mult portul tradițional în colecțiile vestimentare, dar cumva am vrut să renunțăm la ideea de foarte multă culoare. Asta am făcut și în proiectul meu de licență: «Istoria și Cultura Romilor». Am încercat să modernizez vestimentația, să-i fac un refresh. Îmi doresc tare mult să promovez cultura noastră romă”, spune Renata Mihaly. 

Anul acesta participă la Romanian Fashion Week cu o colecție care include elemente specifice culturii rome și vrea ca, prin prezența ei la eveniment, să pună în dezbatere asumarea identității rome. 

„Pentru Romanian Fashion Week m-am axat pe o temă numită Raze Argintii, în care am pus accentul pe argintiu în zona couture. Și acesta poate fi un element reprezentativ al culturii rome, pentru că cei tradiționali sunt mereu împodobiți și accesorizați. Eu am încercat de fiecare dată să spun cu mândrie că sunt de etnie romă și asta mă ajută și mă bucură. Asta și încerc să transmit prin ceea ce fac: că tinerii romi trebuie să aibă curajul și mândria de a spune cine sunt. Pentru că doar noi, etnicii romi, putem să conturăm și să arătăm lucrurile minunate din cultura noastră”, spune designerul Renata Mihaly. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te