Deca: „Contextul global actual nu ne permite să subestimăm importanţa educaţiei pentru democraţie”

DE Alin Crișan | Actualizat: 10.04.2024 - 19:13
Deca: „Contextul global actual nu ne permite să subestimăm importanţa educaţiei pentru democraţie” - Foto: Profimedia Images

Ligia Deca a pledat pentru stimularea gândirii şi educaţiei civice, democratice, îndemnând, totodată, studenţii să se prezinte la votul pentru alegerile europarlamentare pe 9 iunie.

SHARE

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a pledat, miercuri, pentru stimularea gândirii şi educaţiei civice, democratice, îndemnând, totodată, studenţii să se prezinte la votul pentru alegerile europarlamentare pe 9 iunie.

Deca: „Contextul global actual nu ne permite să subestimăm importanţa educaţiei pentru democraţie”

"Istoria ţării noastre, dar şi contextul global actual nu ne permit să subestimăm importanţa educaţiei pentru democraţie. De aceea, am susţinut şi voi susţine în continuare atât studiile, cât şi politicile publice sau programele de educaţie civică. Internaţional Civic and Citizenship Education Study ne oferă informaţii valoroase, utile pentru fundamentarea politicilor curriculare, a programelor de formare iniţială şi continuă a profesorilor, respectiv a practicilor şi, mai ales, a rutinelor şcolare", a afirmat Deca, la lansarea raportului naţional ICCS, care a avut loc la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a Universităţii Bucureşti.

Ea a evidenţiat că studiul indică, printre multe alte aspecte, că elevii români au "un sentiment puternic de apartenenţă europeană".

"Aceştia susţin libertatea de circulaţie în interiorul Europei şi colaborarea transnaţională pentru protecţia mediului. Cred că profesorii au avut un rol foarte important în obţinerea acestui rezultat. Studiul ne arată că 8 din 10 elevi au învăţat la şcoală despre UE, iar 8 din 10 profesori se simt pregătiţi să predea elevilor acest subiect. Încrederea elevilor în valorile europene cred că ar trebui să fie un exemplu pentru noi toţi şi sper să se menţină în timp, iar intenţiile lor de vot să se concretizeze. Şi, pentru că se apropie alegerile europene, îmi doresc foarte mult ca împreună cu tinerii din universităţi să ne vedem la vot, pentru că reprezentarea la nivel european contează foarte mult pentru temele de interes pe care tinerii le-au indicat în acest studiu", a adăugat ministrul.

Raportul naţional Internaţional Civic and Citizenship Education Study - ICCS lansat, miercuri, de Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a Universităţii Bucureşti, arată, printre altele, că elevii români se află sub media ICCS 2022 (508) obţinând un scor de 470 la evaluarea cunoştinţelor şi gândirii civice, care plasează România pe locul 16 din 20 de ţări participante.

Citește și: Motivul pentru care unele femei îmbătrânesc mai repede. Li se adaugă 3-5 luni la vârsta biologică

În ceea ce priveşte încrederea în instituţiile statului, intenţiile de vot şi participare, cei mai mulţi elevi români (7 din 10) consideră că democraţia este cea mai bună formă de guvernământ, dar numai 4 din 10 elevi au încredere ridicată în Guvern şi Parlament, faţă de 5 din 10 media ICCS. Intenţiile de vot ale elevilor români sunt mai optimiste decât media ICCS 2022, peste trei sferturi dintre aceştia au declarat că ar vota la cel puţin un tip de alegeri în viitor.

Asemănător elevilor din celelalte ţări participante, cel puţin jumătate dintre elevii români se aşteaptă să participe pe viitor la activităţi civice legale şi politice (să ia legătura cu reprezentantul ales, să participe la marşuri/proteste paşnice, să colecteze semnături pentru o petiţie).

Elevii români au un sentiment puternic de apartenenţă europeană: 97% dintre aceştia se declară europeni, 94% sunt mândri de apartenenţa României la Uniunea Europeană, ambele procente sunt mai mari decât media ICCS 2022 (95% respectiv 91%).

Majoritatea elevilor români susţin libertatea de circulaţie în interiorul Europei: 96% dintre aceştia consideră că libertatea cetăţenilor europeni să lucreze oriunde în Europa este benefică pentru economia continentului şi numai 30%, faţă de 4% media ICCS 2022, consideră ar trebui să se limiteze într-o anumită măsură drepturile europenilor la muncă în spaţiul european. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te