România din nou sub ape. Cât va ține viitura și ce provizii ar trebui să ai la tine?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 26.09.2024 - 15:02
De vineri, România din nou sub ape. Ce provizii ar trebui să ai la tine? Viitura ține 3 zile - Foto: Facebook/ Apele Române (rol ilustrativ)
De vineri, România din nou sub ape. Ce provizii ar trebui să ai la tine? Viitura ține 3 zile - Foto: Facebook/ Apele Române (rol ilustrativ)
De vineri, România din nou sub ape. Ce provizii ar trebui să ai la tine? Viitura ține 3 zile - Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)
De vineri, România din nou sub ape. Ce provizii ar trebui să ai la tine? Viitura ține 3 zile - Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)

România ar putea fi din nou sub ape, la finalul acestei săptămâni. Autorititățile se așteaptă la ploi importante și viituri pe Dunăre și pe râurile din țară. În unele cazuri oamenii vor fi evacuați din calea apelor. Din acest motiv este nevoie de un bagaj de urgență.

SHARE

România ar putea fi din nou sub ape, la finalul acestei săptămâni. Autoritățle sunt în alertă din cauza debitului Dunării dar există posibilitatea unor inundații din cauza râurilor de pe teritoriul țării. 

Câteva zone sunt în atenția specialiștilor, iar acolo se fac monitorizări pentru a fi prevenite tragedii. 

Pe de altă parte oamenii din zonele inundabile trebuie să urmărească avertizările autorităților și să se pregătească din timp de evacuare. Fiecare trebuie să aibă la îndemână un bagaj de urgență în care tebuie să-și pună acte, medicamente și alte produse necesare în caz de urgență. 

România din nou sub ape. Cât va ține viitura. Ce provizii ar trebui să ai la tine?

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, susține că un nou ciclon se va abate peste România, iar acesta dă peste cap previziunile făcute până acum despre viitura de pe Dunăre. 

Din cauza precipitațiilor afluenții fluviului se vor ”umfla” și vor inunda zonele prin care trec. 

„De unde stăteam liniștiți că vom avea în jur de 8.000 de metri cubi pe secundă la Baziaș, și gestionăm fără probleme, prognoza actualizată în baza acestor noi fenomene meteo indică pe sectorul românesc al Dunării debite care ar putea să ajungă și la 9.500 de metri cubi pe secundă, lucru care ne alertează”, a afirmat ministrul Mediului, la Digi24.

Pe de altă parte, ministrul Fechet a transmis că nu se poate vorbi în acest moment de evacuări, însă vineri este posibil să fie emisă o avertizare generală pentru România. 

El spune că dumincă seara vor fi primele probleme, însă gestionabile, iar până atunci este suficient timp la dispoziție pentru a fi luate măsurile cele mai bune pentru salvarea vieților oamenilor. 

Citește și: Când ajunge viitura pe Dunăre în România. Debit maxim - 8.000 mc/s. Se ia în calcul alerta generală

Însă în îndeamnă pe cei care locuiesc în zonele cu probleme să fie foarte atenți la informații, ”la mesajele pe care le primesc, nu doar pe telefon, pentru că de multe ori nu au acces la telefon, sau un mesaj primit la 1 noaptea, așa cum s-a întâmplat la Galați, s-ar putea să nu mai folosească prea mult”.

Astfel, este  important ca aceștia să fie atenți ”la ce spune primăria, la ceea ce spun comitetele locale pentru situații de urgență”.

”Sunt convins că se vor activa toate comitetele județene, și pe măsură ce ne apropiem de ziua de duminică, vom ști exact unde trebuie să mobilizăm resursele.

Este posibil ca vineri să avem o avertizare generală care să vizeze întreg teritoriul României, poate o avertizare care să înceapă direct cu cod portocaliu, lucru care nu prea s-a întâmplat, dar e important până ajungem la nowcasting, acele coduri localizate pe o mică localitate, sau o arie restrânsă, să putem să ne asigurăm că toți prefecții sunt în dispozitiv, că toți primarii știu ce au de făcut”, a mai spus Ministrul Fechet.

Ce bagaj de urgență să ai la îndemână dacă trebuie să fugi din calea apelor?

Citește și: METEO Viitura pe Dunăre se apropie de România. Vineri dimineață, vom emite cel puțin cod portocaliu

Ce trebuie să conțină un bagaj de urgență

Autoritățile au și câteva recoamndări pentru populație, în caz de inudnații. Acestea pot fi găsite pe site-urile inspectoratelor pentru situații de urgență.

-Pregătiţi-vă să supravieţuiţi pe cont  propriu pentru cel puţin trei zile.    

-Alcătuiţi un set de provizii pentru dezastre. 

-Păstraţi şi împrospătaţi un  set de alimente şi apă potabilă suplimentară. 


-Păstraţi documentele importante şi obiectele personale într-un loc unde nu se vor deteriora.  


-Învăţaţi cum să intrerupeţi utilităţile, cum ar fi: alimentarea cu energie electrică, gaz, apă şi aflaţi cum funcţionează sistemul de încălzire.

Nu poți să fii niciodată pregătit pentru un cutremur, în caz de inundații sau alte dezastre, însă este recomandat să ai la îndemână un rucsac de urgență în situația în care este nevoie să părăsești locuința într-un timp scurt. Ce trebuie să conțină bagajul de urgență de prim ajutor.

Este important să fie o geantă (o valiză sau orice alt sistem) încăpătoare și practică pe care să o păstrăm în apropierea ieșirii din locuință.

Sunt tot felul de liste cu ce ar trebui să conțină acest bagaj de urgență. Însă, aveți grijă ca acesta să fie destul de ușor pentru a nu risca să vă îngreuneze și mai mult situația atunci când încercați să vă salvați viața. 

Trebuie să ținem cont de numărul de persoane pentru care îl facem și ce nevoi stringente are fiecare.

Astfel, conform lui Adrian Armășelu, manager Prim-Ajutor în cadrul Crucea Roșie Română, este nevoie să punem în bagaj apă, alimente compacte, ușoare, neperisabile, alimente proteice de preferat, care să ajungă pentru minim 2 zile, dar și lanternă, radio alimentat pe dinam sau cu energie solară, baterii de rezervă pentru încărcarea telefonului mobil, dar și o unealtă multifuncțională care să fie folosită drept cuțit, dacă este cazul.

”Vom avea întotdeauna acte personale în bagajul de urgență. Putem avea copiile unor documente de proprietate, contracte, carte de identitate etc. De preferat este ca o copie a actelor persoanele să fie trimisă și unei persoane apropiate din familie, pentru a avea dublură la nevoie.

Citește și: VIDEO Viitura pe Dunăre va lovi România peste 9 zile. Cum vor autoritățile să-i facă față?

De asemenea, întotdeauna în rucsacul de urgență trebuie să existe și o sumă de bani, numerar, bancnote mici, care să asigure nevoile minime de supraviețuire pentru o perioadă scurtă de timp.

O mică trusă de prim ajutor trebuie să existe și în bagajul de urgență. Din interior nu trebuie să lipsească medicamentele necesare, mai ales dacă este cazul de un tratament recomandat de medic, medicamente împotriva durerii, analgezice, antiseptice etc”, a spus acesta pentru Digi24.

Este nevoie și de câteva produse de uz sanitar precum șervețele umede, săpun, pastă de dinți, etc. 

Pe de altă parte, Raed Arafat, a trasmis că bagajul de urgență trebuie să nu fie foarte greu 

”Dacă se dă mesaj de evacuare, să poată să se evacueze imediat. Să ai tot ce-ți trebuie într-o gentuță, pe care poți să o iei și să pleci, să nu trebuiască să te întorci că ai uitat banii, că ai uitat medicamentele, că ai uitat ceva. Dacă vine într-adevăr ordinul de evacuare, să înțelegi că acest lucru este serios. 

„Bagajul trebuie să-l ia o persoană, ușor la mână. Deci, nu vorbim de valize aici, în niciun caz. Vorbim de o geantă care să aibă actele esențiale, banii, dacă au bani în casă, să pună acolo medicamentele și orice alte lucruri importante, dar fără greutate, fără volum. Deci, asta este important, lucrurile pe care poți să le iei imediat și să pleci”, a precizat  Arafat în cadrul unei ședințe de săptămâna trecută.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te