Dăncilă: România tratează dosarul Brexit cu „deosebită atenție”

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 02.10.2018 - 12:15
Viorica Dăncilă, cu negociatorul șef al UE, Michel Barnier. Foto gov.ro

Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit, marți, cu negociatorul-șef al Uniunii Europene privind Brexit, Michel Barnier. Dăncilă a declarat că România tratează dosarul Brexit cu o deosebită atenție și că este pregătită să gestioneze orice posibil scenariu al negocierilor.

SHARE

Discuţiile purtate de cei doi au vizat stadiul negocierilor dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie, iar Viorica Dăncilă a transmis asigurări privind sprijinul pe care România îl acordă negociatorului-şef în vederea îndeplinirii mandatului său şi a reconfirmat importanţa menţinerii unităţii celor 27 de state membre în jurul principiilor fundamentale care guvernează procesul de negociere şi al liniilor directoare adoptate de Consiliul European, potrivit unui comunicat emis de Guvern.
„Înaltul demnitar român a subliniat că România tratează cu o atenţie deosebită dosarul Brexit, având în vedere comunitatea românească semnificativă din Marea Britanie. A indicat că, la nivel intern, România a început pregătirile încă de la debutul procesului de negociere, în luna martie 2017 fiind creat un mecanism interministerial privind problematica Brexit. A arătat că România este pregătită să gestioneze orice scenariu posibil al negocierilor. Totodată, şeful Executivului a exprimat aprecierea pentru progresele înregistrate până la momentul de faţă în negocieri, în special în ceea ce priveşte capitolul referitor la drepturile cetăţenilor. Înaltul oficial român a subliniat necesitatea garantării acestor drepturi, arătând că România va continua să urmărească cu atenţie modalitatea prin care prevederile Acordului sunt implementate, astfel încât toţi cetăţenii români rezidenţi în Marea Britanie să poată continua să locuiască, să muncească şi să studieze în aceleaşi condiţii ca până acum", mai arată Guvernul.
Cu privire la relaţiile viitoare UE-Marea Britanie, premierul Viorica Dăncilă a reiterat importanţa menţinerii unei relaţii apropiate între cele două părţi, indicând că orice acord va trebui să se bazeze pe un echilibru între drepturi şi obligaţii şi să respecte autonomia decizională a UE şi arătând că subiectul mobilităţii reprezintă o prioritate pentru partea română şi că principiile reciprocităţii şi non-discriminării trebuie să constituie piloni fundamentali ai relaţiei cu Marea Britanie post-Brexit, adaugă Executivul.

Trași de urechi la Strasbourg

Întâlnirea cu Michel Barnier vine la o zi după ce Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, a criticat dur guvernul și coaliția de guvernare PSD-ALDE, cu privire la legile justiției și la referedum. „Suntem cu toţii conştienţi că iniţiativele decise de autorităţile române începând din 2017 în privinţa reformării legilor justiţiei, a codurilor penale şi procedurile referitoare la sistemul judiciar au condus la preocupări (...) atât în România, cât şi la nivel internaţional”, a declarat Frans Timmermans, comisar UE pentru Reglementări, Relaţii Interinstituţionale, Stat de Drept şi Carta Drepturilor Fundamentale, la dezbaterea organizată pe tema situaţiei din România în Comisia Parlamentului European pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE).

„Mulţi români sunt îngrijoraţi că modificările propuse pentru aceste legi ar putea submina eforturile îndelungate în combaterea corupţiei şi în asigurarea independenţei justiţiei, iar Comisia Europeană împărtăşeşte foarte mult aceste preocupări”, a adăugat Timmermans, observând că amendamentele propuse la legile justiţiei au fost contestate de multe ori, atrăgând critici atât de la instituţii din România, cât şi din străinătate. 

Citește și Frans Timmermans: Nu vom ezita să aducem în faţa instanţei guvernul român

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te