CUTREMUR în România. Magnitudine: 5,4 pe scara Richter. A fost resimțit la București

DE Alex Darvari | Actualizat: 16.09.2024 - 19:24
A fost resimțit la București - Foto: Profimedia Images
A fost resimțit la București - Foto: Profimedia Images

CUTREMUR în România. Magnitudine: 5,4 pe scara Richter. A fost un seism resimțit la București, mai mulți oameni intrând în panică.

SHARE

UPDATE ora 19.24:

Magnitudinea cutremurului produs luni după-amiaza, la ora locală 17:40, în judeţul Buzău, a fost revizuită din nou, de la 5,2, la 5,4, potrivit datelor publicate pe site-ul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismologii au revizuit şi adâncimea la care a avut loc seismul, la 126,8 kilometri.

Conform noilor date, cutremurul, de intensitate V, s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 56 km nord-vest de Buzău, 58 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 59 km est de Braşov, 67 km vest de Focşani, 69 km nord de Ploieşti şi 97 km nord-est de Târgovişte.

UPDATE ora 18.15:

Seismologii au revizuit la 5,2, de la 5,5, magnitudinea cutremurului produs luni după-amiaza în judeţul Buzău, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Citește și: EXCLUSIV Profesorul Mărmureanu despre cutremur: „Posibil să mai fi replici”. Cât de puternice?

De asemenea, a fost revizuită în scădere şi adâncimea la care a avut loc cutremurul, respectiv 140 kilometri, faţă de 152,53 kilometri anterior.

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 57 km nord-vest de Buzău, 58 km de Sfântu-Gheorghe, 61 km est de Braşov, 64 km vest de Focşani şi 73 km nord-est de Ploieşti.

Știrea inițială: 

CUTREMUR în România. Magnitudine: 5,5 pe scara Richter. A fost un seism resimțit la București, mai mulți oameni intrând în panică.

Avem confirmare OFICIALĂ: 

Atenție! În urmă cu puțin timp s-a produs un cutremur. Păstrați-vă calmul, pot urma replici ale cutremurului. În acest moment efectuăm recunoașteri în teren pentru a identifica posibile consecințe.

Cutremur uriaș în 1977 a lovit București

În urmă cu 46 de ani, cutremurul din 4 martie 1977 a pus la pământ sau a avariat circa 35.000 de locuințe din România, în doar 56 de secunde. Cutremurul s-a soldat cu peste  1.500 de morți și 11.000 de răniți.

După București, unde au căzut peste 33 de clădiri și blocuri mari și au murit 1.424 de oameni, cel mai afectat oraș a fost Zimnicea.

Citește și: Cutremurul din 1977: Un oraș întreg din România, ras de pe fața Pământului de secretarul PCR

Cum ne pregătim de cutremur?

- Necesitatea ca fiecare locatar să aibă o trusă de scule adecvată pentru deblocări, iar în biroul asociaţiei de proprietari sau la administraţia imobilului să existe unelte și scule pentru intervenţii la reţelele de gaze și apă sau pentru deblocări ușoare;

-Depozitarea într-un loc cunoscut a unei rezerve de alimente uscate și de conserve, apă de băut, o trusă de prim ajutor cu medicamente, pansamente, lanterne, un aparat de radio și baterii utilizabile în caz de urgenţă, telefon mobil;

Obișnuinţa ca oamenii să se protejeze și atunci când se află în diferite situaţii (în concediu, în altă localitate, la spectacole, în vizită, etc.).

Citește și: Cele mai sigure locuri din casă la cutremur. De ce alimente ai nevoie să reziști până vin salvatorii

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te