Cutremur în orașul din România care s-a zguduit în 2023 la 5,7 ml. Ce magnitudine a avut acum?

DE Daniel Toșa | Actualizat: 24.05.2024 - 08:09
Cutremur în orașul din România care s-a zguduit în 2023 la 5,7 ml. Ce magnitudine a avuta acum? - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Cutremur în orașul din România care s-a zguduit în 2023 la 5,7 ml. Ce magnitudine a avuta acum? Un nou seism s-a produs în această dimineață în jurul orei 07:00 în țara noastră, Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

SHARE

În ziua de 24 Mai 2024, la ora 07:00:00 (ora locală a României), s-a produs în Oltenia, Gorj un cutremur cu magnitudinea ml 2.2, la adâncimea de 15.4 km.

Cutremur în orașul din România care s-a zguduit în 2023 la 5,7 ml. Ce magnitudine a avuta acum?

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 18km NV de Targu Jiu, 66km NE de Drobeta-Turnu Severin, 69km S de Hunedoara, 83km S de Deva, 96km E de Resita.

De la începutul lunii mai, în România s-au produs 22 de seisme cu magnitudini între 2,1 şi 4,1.

Cel mai puternic cutremur înregistrat în România în ultimii ani a fost anul trecul pe 14 februarie și a avut o magnitudine 5.7. Seismul s-a produs tot în județul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.

La acel moment câteva clădiri au fost ușor avariate, însă locuitorii au trăit o adevărată spaimă întrucât seismul venea după cutremurele devastatoare din Turcia.

Ar fi un dezastru în România în cazul unui cutremur major

Conform scenariilor specialiştilor, 23.000 de clădiri din Capitală pot suferi "avarii semnificative" în situaţia în care s-ar produce un seism puternic, iar dintre acestea o mie de clădiri pot fi avariate grav, respectiv "nivel de colaps parţial sau total".

Autorii documentului estimează că se pot produce peste 6.500 de pierderi de vieţi şi peste 16.000 de răniţi grav, aproximativ 10.500 spitalizaţi, şi în jur de 13.000 răniţi uşor.

Citește și: Care este cel mai sigur loc din casă la cutremur? De ce scările sunt „mortale” și de ce să nu fugim?

Ce trebuie să faci în caz de cutremur?

În contextul acestor evenimente, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență oferă sfaturi privind comportamentul adecvat în caz de cutremur:

Cutremurele au o declanșare bruscă și o durată de acțiune scurtă (20-90 de secunde), iar populația trebuie să rămână calma și să nu intre în panică.

Citește și: S-a descoperit cauza producerii cutremurelor de acum un an din Gorj. Ce spun specialiștii

În timpul unui cutremur, scările sunt foarte sensibile la mișcările diferențiate ale etajelor, iar deplasarea pe scări sub efectul oscilațiilor seismice este periculoasă și deloc recomandată.

Populația este sfătuită să rămână în locuințe, departe de ferestrele care se pot sparge, să se adăpostească sub o grindă sau un toc de ușă solid, sau sub un birou sau masă rezistentă care să ofere protecție împotriva căderii obiectelor mobile și a altor pericole din locuință.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te