Cutremur de 3,9 grade lângă cinci orașe. Este al treilea în doar 24 ore. Autoritățile: L-ai simțit?

DE Alex Darvari | Actualizat: 05.04.2025 - 08:56
Cutremur de 3,9 grade lângă cinci orașe. Este al treilea în doar 24 ore. Autorirățile: L-ai simțit? - Foto: Profimedia Imgaes
Cutremur de 3,9 grade lângă cinci orașe. Este al treilea în doar 24 ore. Autorirățile: L-ai simțit? - Foto: Profimedia Imgaes

Cutremur de 3,9 grade lângă cinci orașe.Este al treilea în doar 24 ore. Autorirățile: L-ai simțit? vor să știe autoritățile care au deschis o secțiune specială pentru mărturiile oamenilor.

SHARE

Activitate seismică importantă în ultimele 24 de ore. Au fost 3 cutremure. Pentru 2 dintre ele, Institutl de Fizică a Pământului întreabă oamenii dacă l-au simțit.

Citește și: Ce efecte are cutremurul asupra stării de sănătate. Cum să ne ferim de atacurile de panică

În ziua de 05 Aprilie 2025, la ora 04:33:00 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.9, la adâncimea de 139.9 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 48km V de Focsani, 60km N de Buzau, 65km E de Sfantu-Gheorghe, 74km E de Brasov, 89km NE de Ploiesti

Cutremur de 3,9 grade lângă cinci orașe. Este al treilea în doar 24 ore. Autoriățile: L-ai simțit?

Nu este primul cutremur la care autoritățile cred că a fost simțit de către populație. Azi noapte a mia fost un cutremur lângă Buzău, dar cu o mai mică intensitate. 

În urmă cu 18 ore, ieri la ora 14.00 a mai fost un cutremur resimțit. 

„În ziua de 04 Aprilie 2025 la ora 14:50:15 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.2, la adâncimea de 129.0km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 45km V de Focsani, 57km N de Buzau, 69km E de Sfantu-Gheorghe, 78km E de Brasov, 89km NE de Ploiesti”.

Astfel, autoritățile spun că, în 24 de ore, au fost în România 2 cutremure care au putut fi simțite de oameni.

Citește și: 2.000 morți dacă în București ar fi un cutremur cu 2 grade mai puternic ca cel din această dimineață

Ce trebuie să faci după cutremur

- Clădirile trebuie părăsite calm, fără a lua lucruri inutile, iar drumul spre ieșire trebuie verificat cu grijă, pentru a evita expunerea la pericole.

- Pentru orice eventualitate, trebuie prevenită rănirea provocată de căderea unor tencuieli, cărămizi, etc. la ieșirea din clădire, utilizând o cască de protecţie sau, în lipsa acesteia, un scaun (taburet) ori alt obiect protector (geantă, ghiozdan, cărţi groase, etc.).

- Dacă la ieșire ușile sunt blocate, trebuie să se acţioneze fără panică pentru deblocarea acestora. Dacă ușile nu pot fi deblocate, se recomandă spargerea geamului, curăţirea ramei și a zonei de cioburi, utilizând un scaun, o vază, etc. și evacuarea prin golul astfel creat. În cazul în care, în urma unui cutremur sunt persoane rănite, acestea trebuie să fie eliberate din locurile unde au rămas prinse și să li se acorde primul ajutor. Răniţii grav nu trebuie mișcaţi decât dacă sunt în pericol imediat de a fi răniţi suplimentar din alte cauze, până la acordarea unui ajutor sanitar-medical calificat. În caz contrar, starea răniţilor ar putea fi agravată de manevrarea necorespunzătoare.

- De asemenea, persoanele în putere trebuie să se îngrijească de siguranţa copiilor, bolnavilor, bătrânilor și să acorde tot sprijinul echipelor de salvare.

Telefonul nu trebuie utilizat decât pentru apeluri către serviciile de urgenţă, în cazuri justificate, pentru a nu bloca circuitele telefonice.

Nu vă jucați cu focul la cutremur

- Pentru a preîntâmpina eventuale dezastre cauzate de cutremure, populaţia trebuie să verifice starea instalaţiilor electrice, de gaze, apă, canalizare. În cazul în care se constată avarii, trebuie închisă alimentarea locală sau generală și anunţată unitatea de specialitate pentru intervenţie. De asemenea,nu trebuie folosit focul.

- Dacă se constată că în ascensor sunt persoane blocate, operaţiunea de evacuare este dificilă și nu există un alt pericol imediat (incendiu, scurgere de gaze, inundaţie, etc.), încercaţi să calmaţipersoanele și adresaţi-vă unei firme specializate sau serviciilor de urgenţă, intervenind numai cuspecialiști și unelte necesare, cu grija de a nu provoca deplasarea cabinei sau căderea în gol a vreunei persoane.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te