Cum va fi vremea în luna mai? Revin ploile și temperaturile scăzute

DE Alin Crișan | Actualizat: 29.04.2024 - 21:54
Cum va fi vremea în luna mai? Revin ploile și temperaturile scăzute - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Cum va fi vremea în luna mai? Revin ploile și temperaturile scăzute după Paște. Iată ce spun meteorologii.

SHARE

Luna mai ne aduce o vreme instabilă. De 1 Mai și de Paște ne vom bucura de soare și temperaturi plăcute, după care vin ploile. Cum vremea este tot mai instabilă, sistemele de avertizare și monitorizare trebuie să fie performante.

Cum va fi vremea în luna mai? Revin ploile și temperaturile scăzute

Administrația Națională de Meteorologie va avea la dispoziție 7 radare moderne pentru a supraveghea toată țara.

Cei care vor merge la plimbare în aer liber, la mare sau la grătar de 1 Mai, se vor bucura de temperaturi maxime cuprinse între 16 și 22 de grade.

Va fi mai cald decât de obicei, însă norii vor apărea treptat pe cer în sudul, sud-estul și centrul țării. Pe litoral va fi mai rece.

Citește și: Burduja: „Bucureştenii au plătit 50 de milioane de euro degeaba pentru căldură şi apă caldă”

Oana Catrina, meteorolog ANM: „Cu alte cuvinte nu va ploua, dar nu va fi o zi însorită, potrivită pentru plajă celor care aleg să o petreacă pe litoral. Ca și aspect o vreme schimbătoare. Vestea bună e că ploile își fac apariția mai ales pe parcursul nopții, în Dobrogea, mare parte a Munteniei și doar pe alocuri în partea de sud a Transilvaniei. Însă pe data de 1 Mai vor fi intensificări ale vântului în partea de sud-est a teritoriului, în sudul Banatului și în zonele montane”.

De temperaturi mai blânde, cuprinse între 20 și 22 de grade ne vom bucura și de Paste, însă vremea rămâne instabilă. Nu este însă exclus să plouă.

După 8 mai, meteorologii se așteaptă ca temperaturile să scadă.

Pentru o mai bună monitorizare a vremii, Administrația Națională de Meteorologie a cumpărat 7 radare meteo. Vor funcționa non-stop și, datorită tehnologiei, timpul de emitere a avertizărilor meteo va fi scurtat.

Citește și: Maia Sandu, la Bruxelles: „Republica Moldova şi Ucraina au nevoie de un Plan Marshall”

Roxana Bojariu, meteorolog ANM: „E vorba de un sistem de radare, un sistem de 7 radare care înlocuiesc un sistem mai vechi de aproape 20 de ani, care va fi util tocmai în îmbunătățirea prognozelor și a avertizărilor și atenționărilor în cazul precipitațiilor foarte abundente care pot da inundații rapide, viituri. E vorba de radare care pot să detalieze spațial și temporal ce se întâmplă cu sistemele noroase, funcționează tot timpul”.

Aceste radare sunt mai degrabă o necesitate, mai ales că experții spun că ne așteaptă o vară imprevizibilă - episoadele de caniculă vor alterna cu furtuni, grindină și chiar tornade. Totul în contextul încălzirii globale. Temperaturile pe continent cresc de două ori mai repede decât media globală.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te