În unele zone, va ninge de sărbători, iar în altele va fi în continuare toamnă. Meteorologul Florinela Georgescu, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) a anunțat cum va fi vremea de Crăciun și de Revelion 2023.
Este posibil să avem sărbători fără prea mari modificări ale condițiilor meteo.
Cum va fi vremea de Crăciun și de Anul Nou. Zonele în care va ninge ca-n povești
După ravagiile pe care le-a făcut ciclonul în țara noastră, la sfârșitul săptămânii trecute, specialistul a făcut câteva precizări în legătură cu fenomenele care ne așteaptă de sărbători.
"În ceea ce privește sărbătorile de iarnă, răspunsul cel mai simplu pe care îl pot da acum este că toate aceste episoade cu precipitații mai spre ninsoare vor favoriza ca măcar în zona de munte să fie strat de zăpadă în acea perioadă. Pentru partea mai joasă, incertitudinea este mult mai mare", a spus Florinela Georgescu, la antena3.ro.
Potrivit informațiilor pe care le dețin meteorologii în prezent, se proconizează ca iarna să se manifeste cu furie în a doua jumătate a ei, respectiv după luna ianuarie.
"Ținând cont și de ultimele ierni, de primele estimări sezoniere, fenomenele cele mai severe sunt mai probabile în a doua partea a iernii, nu în decembrie. Sezonul trecut s-a încheiat cu un viscol foarte spectaculos pe data de 4 aprilie în regiunea Moldovei. A fost un strat de zăpadă mai mare ca pe tot parcursul iernii trecute“, a precizat specialistul.
Vreme extremă în 79 de localități, din 19 județe. Sute de copaci și stâlpi doborâți de vânt
Pompierii au anunțat că primele ninsori, temperaturile scăzute și vântul puternic au produs efecte în 79 de localități din 19 județe (AG, BH, BR, BZ, CL, CS, CT, DJ, GL, HD, IL, IS, PH, SV, TR, TL, VL, VS și VN)
În zilele de sâmbătă și duminică, vremea rea a cuprins mai multe zone din centrul, sudul și estul țării, perioadă în care pompierii au acționat pentru degajarea a 411 copaci, 50 de elemente de construcție și 19 stâlpi de electricitate căzuți pe carosabil. În urma acestor evenimente, aproape 60 de autoturisme au fost avariate.
Pe lângă situațiile generate de intensificările vântului, precipitațiile au produs inundații punctuale, colegii noștri acționând în 14 cazuri pentru evacuarea apei din clădiri, curți, subsoluri sau de pe străzi.
La această oră, nu sunt intervenții în desfășurare pentru înlăturarea efectelor meteo, iar în perioada următoare nu sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase.
Urmăriți periodic recomandările transmise de autorități și informați-vă asupra măsurilor pe care trebuie să le adoptați în situații de urgență.
Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
Ce măsuri au luat autoritățile
Pentru gestionarea situațiilor de urgență cauzate de manifestarea fenomenelor meteo periculoase în zonele vizate de vremea nefavorabilă, forțe ale Ministerului Afacerilor Interne (pompieri, polițiști, jandarmi), precum și personal specializat din cadrul Administrației Drumurilor s-au aflat în teren pentru remedierea situațiilor apărute.
În zonele afectate de vremea severă, în acest sfârșit de săptămână au fost luate următoarele măsuri:
-menținerea în stare de operativitate a tuturor categoriilor de mijloace și echipamente, pentru asigurarea acțiunilor de răspuns, astfel încât, la ordin, manevra de forțe și mijloace să se realizeze în cel mai scurt timp
-asigurarea permanenței la nivelul autorităților locale din zonele aflate sub incidența codurilor de vreme rea
-activarea Centrelor Județene de Coordonare și Conducere a Intervenției, parțial prin operaționalizarea Grupelor Operative la nivelul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din județele afectate de vremea rea.