Cum și unde poți da cu artificii și pocnitori de Sărbători fără a risca amendă de până la 7.500 lei

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 23.12.2022 - 15:11
Artificii, petarde și pocnitori / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Artificii, petarde și pocnitori / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Utilizarea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice este interzisă și, conform legii, este sancționată cu amenzi cuprinse între 5.000 și 7.500 de lei, cu o singură excepție. Doar dacă folosiți artificii și pocnitori de acest tip nu riscați sancțiuni.

SHARE

Artificii, rachete, pocnitori și petarde de toate felurile și tipurile sunt comercializate, mai la vedere, mai pe ascuns, în multe piețe din localități din întreaga țară și inclusiv online.

Dar, atenție, majoritatea sunt interzise prin lege. Iar Poliţia Română a demarat acţiunea naţională „Foc de artificii”, pentru prevenirea oricăror evenimente generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice, tone de articole pirotehnice fiind confiscate în ultimele zile. 

Citește și: Procurorul care a anchetat dosarul „Revoluția”: Nu au existat teroriști. GRU și KGB s-au implicat

"Pentru evitarea implicării în evenimente negative, recomandăm să cumpărați articole pirotehnice doar de la persoane fizice/juridice autorizate.

La achiziționarea de articole pirotehnice să verificați eticheta. Acestea să fie inscripționate în limba română. Să sesizați poliția când constatați că sunt vândute ilegal articole pirotehnice", a transmis Poliția Română.

Citește și: Interlopul Marco Kalu, ce spărgea dinți cu ciocanul de șnițele, extrădat din SUA unde-și bătea soția

Cine și ce fel de artificii și pocnitori poate utiliza legal

Confor Legii nr. 126/1995, persoanele cu vârsta de peste 16 ani pot deține și utiliza articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil, precum și pe cele destinate utilizării în spații restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul locuințelor, dar și articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut. Persoanele peste 18 ani pot utiliza și articole pirotehnice din categoria T1 şi alte articole pirotehnice din categoria P1.

Citește și: FOTO O chelneriță româncă nu mai lucrează în restaurantul familiei, face 100.000 € pe Only Fans

Pe scurt, persoanele fizice peste 16 ani pot utiliza legal doar articole pirotehnice din Categoria F1. Iar persoanele peste 18 ani pot utiliza legal și articole pirotehnice de scenă din categoria T1 şi alte articole pirotehnice din categoria P1.

Articolele pirotehnice etichetate cu F2, F3, F4, P2, și T2 sunt periculoase și pot fi manevrate doar de persoane autorizate. 

Exemple de articole pirotehnice legale:

- focuri bengale
- beţişoare bengale
- pocnitori pentru petreceri
- jerbe;
- granule scânteietoare
- chibrituri detonante;
- şerpi
- scântei;
- pocnitori cu confeti
- bobiţe explozive

Pentru nerespectarea prevederilor legate de vârsta minimă a utilizatorilor și cea privind categoriile de materiale pirotehnice ce pot fi folosite de către persoanele fizice, Legea nr. 126/1995 stabilește amenzi cuprinse între 5.000 și 7.500 de lei.

Sancţiunile contravenţionale cu amendă pot fi aplicate şi persoanelor juridice. În cazul persoanelor juridice, limitele minime şi maxime ale amenzilor se majorează cu 100%.

În ce situații nu pot fi folosite artificiile și pocnitorile legale

Articolele pirotehnice de divertisment, potrivit Legii nr. 126/1995, pot fi utilizate “numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului”, dar nu și în următoarele situații:

- între orele 24:00 şi 6:00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
- la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la patru niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste patru niveluri;
- la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
- la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
- în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
- la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te