Cum ne fug primarii fix înainte de arestare. Înaintea lui Cherecheș au fost Oprescu, Vâlcov și Prina

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 24.11.2023 - 21:01
Cătălin Cherecheș a fugit înainte de condamnare Foto: Facebook

Primarul Cătălin Cherecheș nu este primul care fuge chiar înainte de primirea unei decizii definitive de condamnare la închisoare. Înaintea sa au fost Sorin Oprescu, fosr primar al Capitalei, Darius Vâlcov și Minel Prina, ambii foști primari ai Slatinei.

SHARE

Dispariția primarului municipiului Baia Mare, chiar înaintea condamnării sale definitive, nu este un caz singular atunci când vine vorba despre edili corupți.

Pe numele lui Cătălin Cherecheș a fost emis mandat european de arestare întrucât există informații conform cărora acesta ar fi părăsit țara, chiar astăzi, înainte să fie condamnat la 5 ani de închisoare într-un dosar de corupție.

Cum ne fug primarii fix înainte de arestare. Înaintea lui Cherecheș au fost Oprescu, Vâlcov și Prina

Înaintea lui, și alți primari celebri au făcut același lucru. 

Citește și: Italia, paradisul infractorilor români. Legi blânde, avocați scumpi. Magistrați înțelegători

Sorin Oprescu, fostul primar al Capitalei, e și acum bine-merci în Grecia. Un caz ciudat este cel al foștilor primari ai Slatinei, Darius Vâlcov și Minel Prina, legați de același dosar. 

Sorin Oprescu a fugit în Grecia, iar Darius Vâlcov și Minel Prina în Italia. Doar Vâlcov a fost etrădat, după luni bune în care a fost liber. 

Citește și: Locotenenții lui Sorin Oprescu. Fură și fug împreună. În Italia unul e liber, altul la închisoare

Darius Vâlcov, primul condamnat fugit în Italia, și extrădat în România

În 2 mai 2023, Darius Vâlcov, fostul primar în Slatina, apoi ministru de finanțe, a fost condamnat definitiv de către instanța supremă la șase ani de închisoare într-un dosar în care a fost trimis în judecată în mai 2015 și în care fusese condamnat în prima instanță la opt ani de închisoare. Însă el nu mai era în țară, fugise în Italia. 

Citește și: VIDEO Darius Vâlcov a ajuns în țară, sub escortă, din Italia. ”Îi asigurăm 4 metri pătrați”

În acest dosar, Darius Vâlcov fusese condamnat, în februarie 2018, la opt ani de închisoare cu executare de către un complet de 3 judecători de la instanța supremă. Procesul a fost suspendat timp de aproape doi ani și jumătate.

Vâlcov a fost trimis în judecată în 2015 în acest dosar. La perchezițiile făcute procurorii au găsit o adevărată comoară - peste 1,3 milioane de lei, 90.000 de euro, trei lingouri de aur, în greutate de trei kilograme, şi trei tablouri inscripţionate Renoir, Jean Cocteau şi, respectiv, Aurel Acasandrei.

În total, la percheziții au fost găsite 172 de tablouri, achiziţionate de Vâlcov prin interpuşi, unele dintre ele fiind ascunse în pereţii falşi ai unor imobile aparţinând fostului ministru.

Fugit în Italia, Vîlcov a stat o vreme acolo, însă nu a avut șansa celorlalți infractori care, deși sunt condamnați în România, stau bine-merci acolo.

Curtea Supremă de Casație a Italiei, a respins, în 8 august, recursul formulat de Darius Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina şi ministru al Finanţelor, împotriva deciziei prin care s-a decis predarea acestuia către autorităţile din România. La 14 august, Darius Vîlcov a fost extrădat și a ajuns la penitenciarul Rahova. 

Minel Prina, complicele lui Vâlcov

Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina, a fost dat în urmărire generală de Poliţia Română, pe 3 mai, anul acesta, el având de executat o condamnare de 4 ani şi 6 luni de închisoare pentru trafic de influenţă şi complicitate la spălare de bani în dosarul de corupţie al lui Darius Vâlcov.

Citește și: În România îi căra șpaga, în Italia, Prina este angajatul lui Vâlcov. În țară, afacerile-i merg bine

În timp ce Vâlcov e la Rahova, Minel Prina își vede de viață în Italia, fără vreo măsură judiciară. 

Sorin Oprescu, liniștit în Grecia

Fsotul primar al Capitalei, Sorin Oprescu se află în Grecia, unde instanța a respins cererea României de extrădare a fostului primar, aflat în libertate după ce a plătit o cauțiune de 5.000 de euro.

Potrivit rechizitoriului DNA, fostul primar a condus din anul 2013 un grup infracţional organizat. Din el făcea parte şi fostul director al Administraţiei Cimitirelor, Bogdan Cornel Popa. Cel care, în septembrie 2015, în timpul flagrantului, i-a dat lui Sorin Oprescu suma de 25.000 de euro - bani proveniţi din acte de corupţie.

Fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost condamnat definitiv, în 13 mai 2022, la 10 ani și 8 luni de închisoare, fiind acuzat că ar fi primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din corupţie. În prima instanță, primise 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te