Cum „forțează” România aderarea în Schengen? Suntem gata să renunțăm la controale. Ce zice Austria?

DE Alex Darvari | Actualizat: 27.03.2024 - 11:14
Cum „forțează” România aderarea în Schengen? Suntem gata să renunțăm la controale. Ce zice Austria? - Foto: INQUAM PHOTOS / Ciprian Petcuț

Cum vrea România să forțeze intrarea în Schengen? Suntem gata să renunțăm la controale, spune poliția de frontieră care arată că e și mai eficientă în prinderea migranilor. Austria nu vrea să audă.

SHARE

România va intra peste câteva zile în Schengen cu frontierele aeriene și cu cele portuare. Astfel, controlale la îmbarcarea pe avion și pe navse se suspendă.

Rămân, însă, cointroalele pe uscat, la frontieră, o chestiune foarte spinoasă. Asta, pentru că la granițele de vest cu Ungaria, se așteaptă ore în șir.

Cum „forțează” România aderarea în Schengen? Suntem gata să renunțăm la controale. Ce zice Austria?

Poliția de Frontieră a transmis un mesaj de forță spunând că este pregătită din toate punctele de vedere să renunțe la contrioalele de la frontiera cu Ungaria.

„Poliţia de Frontieră Română este pregătită şi la momentul actual pentru a renunţa la controalele de la frontierele terestre.

Chiar în această săptămână, la nivelul Ministerului de Interne, în toate armele, se derulează un proiect pentru achiziţionarea de terminale mobile de verificare a tuturor persoanelor, indiferent că se prezintă la control de frontieră sau în localităţi sau în preajma frontierei de stat. Noi suntem pregătiţi, dar răspunsul la întrebarea când vom fi integraţi şi cu frontierele terestre îl aşteptăm din altă parte,” a afirmat şeful ITPF Oradea, în şedinţa Colegiului prefectural al judeţului Bihor, potrivit ebihoreanul

Prin acdeastă declarație, România înbecarcă să forțeze mâna Austriei care se opune cu îndârkire aderării României la spațiul Schengen, deși întreg UE ne este favorabil.

Mai vigileți cu migranții

În același context, Poliția de Frontieră a arătat că este eficientă și că a ajuns la un maxim de migranți descoperiți.

Anul 2023 a fost marcat din punct de vedere al migraţiei ilegale, printr-un maxim istoric al numărului de persoane depistate la frontiera cu Ungaria, fiind înregistrate 11.672 de detecţii (comparativ cu 6.907 pentru anul 2022, respectiv 9.599 pentru anul 2021). Numărul total al detecţiilor în PTF-uri a crescut cu aproximativ 65 %. Anul trecut, 7.645 de persoane au încercat să treacă ilegal frontiera, 7.633 pe sensul de ieşire din România şi 12 pe sensul de intrare.

Austria nu vrea să audă

Citește și: Karner spulberă visul României de aderare la Schengen: „Cred că e greşit să speculăm următorul pas”

Newsweek România a scris că Austria este, însă, de neclintit și nu dă niciun pas înapoi. Romîânia este acuzată că nu își securizează granițele dar și că infractorii români sunt prea mulți în Austria.

Ministrul de interne Gerhard Karner (ÖVP) a făcut bilanțul a ceea ce el consideră a fi un "an al deportărilor".

În mod surprinzător și extrem  e nefericit pentru noi, ministrul austriac spune că cetățenii români și bulgari au avut un comportament mai inadecvat chiar decât migranții, scrie presa austriacă citită de Newsweek. Detalii în LINK mai jos.

Citește și: Adio, Schengen! Austria arată cu degetul România. „Cetățenii români, mai periculoși decât migranții”

v

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te