Cum au ajuns în pușcărie Jean Constantin și Puiu Călinescu. I-a apucat de freză și a vrut să-i tundă

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 01.11.2023 - 08:56
Cum au ajuns în pușcărie Jean Constantin și Puiu Călinescu. „I-au apucat de freză și i-au tuns” - Foto: Foto: Facebook / Studiourile Buftea

Cu toții îi știm pe actorii care au jucat în Brigada Diverse. Jean Constantin și Puiu Călinescu sunt doi mari actori cu destine însă tragice. Iată cum au ajuns cei doi la pușcărie.

SHARE

Au ajuns în pușcărie Jean Constantin și Puiu Călinescu la filmările Brigada Diverse. Frizerul pușcăriei i-a apucat de freză și au fost tunși și rași.

Filmele din Brigada Diverse s-au bucurat de un succes enorm și acest lucru le-a fost fatal.  Iată cum au ajuns Jean Constantin și Puiu Călinescu să intre la închisoare.

Brigada Diverse și succesul răsunător pe care l-a avut

Filmele din seria Brigada Diverse sunt unele dintre cele mai faimoase create vreodată. Au apărut doar 3, deși trebuaiu să fie 11 în total.

Este vorba despre politicienii din regimul comunist pe care i-ar fi supărat apariția acestora.

Citește și: Ne-au făcut să râdem, dar cei patru „milițienii” din Brigada Diverse au avut un destin tragic

De asemenea, a existat și un scandal de plagiat, după ce în revista Săptămâna au apărut acuzațiile scenariștilor Vintilă Corbul şi Eugen Burada, care spuneau că unele scene din filme se regăseau în propria lor capodoperă, Caravana.

Actorii care urmau să joace în cealalte filme au vorbit despre ele. Puiu Călinescu dădea vina pe cineva „tare de cap” din Comitetul Central căruia nu i-a plăcut.

Aceste trei filme nu ar fi trebuit să fie singurele ale seriei. Au existat scenariu pentru alte 8 filme, dar acestea nu s-au mai filmat. Interesant este că prin aceste filme, miliția a vrut să își spele imaginea, iar scenaristul și regizorul erau în contact direct cu Ministerul de Interne.

Ei au fost consiliați de ofițeri superior din miliție și li s-a pus la dispoziție cazuri interesante de un de să se inspire. Apoi, miliția a revenit la gânduri mai puțin bune.

Aici există cel puțin două versiuni spuse de doi protagoniști

„În seria a patra urma să o apucăm şi noi, adică Trandafir, Patraulea şi Gogu, pe drumul cel bun. Scenariul era scris, numai că a apărut cineva din Comitetul Central, tare...de cap, căruia nu i-a plăcut“, a spus Puiu Călinescu într-un interviu acordat postului Antena 1 în 1996.

„A fost un general de miliţie. Un om «inteligent» a oprit filmul. Era deştept foc! Ardea! A oprit filmul pentru că a considerat că ne băteam joc de miliţie. După ce am terminat trei filme şi-a dat seama. Vă daţi seama ce deştept era?!“, a spus şi Papaiani într-o emisiune de televiziune.

Tot Papiani a spus că existau scrise scenarii pentru 11 filme din seria Brigada Diverse.

Cum au ajuns Puiu Călinescu și Jean Constantin la închisoare

Mircea Drăgan la disciplină. Jean Constantin povestea într-un interviu un episod elocvent: „Am să vă povestesc o păţanie de-a mea, la o filmare cu «B.D.».

La stadionul «Dinamo», lipsisem câteva minute, să mănânc un sandviş. Când m-am întors, Mircea Drăgan, cunoscut pentru exigenţa lui, m-a întrebat cât m-a costat sandvişul. «Trei lei», i-am răspuns. «Nu-i adevărat, te-a costat 503 lei» , mi-a replicat. «Cum aşa, nu ştiu eu cât am dat pe el?» Abia atunci mi-a explicat Drăgan:

«Îmi pare rău, îmi eşti simpatic, dar n-am ce face. Ai plecat de la filmare, asta te costă 500 de lei» Acum să nu mă înţelegeţi greşit, v-am povestit întâmplarea care a fost singura de acest fel“.

Cum au ajuns în pușcărie Jean Constantin și Puiu Călinescu

Operatorul celor trei pelicule a fost Nicolae Mărgineanu, viitorul regizor, care a mai colaborat ulterior cu Mircea Drăgan şi la alte filme. Acesta şi-a amintit, la rândul său, câteva episoade amuzante din perioada turnării trilogiei. „Scenele de detenţie s-au filmat la Văcăreşti.

Citește și: Toma Caragiu, găsit la 6 zile de la cutremur alături de un un bun prieten „îmbrățișați de disperare”

O altă întâmplare amuzantă a a vut loc la un moment dat, în frizeria închisorii unde se turna Brigada Diverse.

Jean Constantin şi Puiu Călinescu stăteau pe scaune, îmbrăcaţi în zeghe. Fără să-şi dea seama nimeni din echipă, a apărut acolo chiar frizerul puşcăriei, un individ uriaş, care l-a apucat brutal de păr pe Jean şi a vrut să-l radă corespunzător, crezând că e chiar un deţinut adevărat.

O altă întâmplare îl are în centrul ei tot pe Jean Constantin, care îl interpreta pe Patraulea. El mai întârzia uneori pe la filmări. Făcea naveta de la Constanța și îi era destul de greu să ajungă la timp. Atunci, Tomiță Caragiu, cu mimica-i năucitoare, zicea: <<Paștele mamei lui.. Ăsta, precis a furat ceva din tren. L-au prins și de-aia nu mai vine…>>. Râdea toată echipa de leșina”, își amintesc cei prezenți la filmări.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te