Cum a blocat-o Costanda pe Firea cu tot cu Primăria Capitalei. O poveste de 20 de ani

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 30.07.2020 - 17:00
Foto: INQUAM Photos/ Alexandru Bușcă

Conturile Primăriei Capitalei riscă să fie blocate dacă nu i se vor plăti omului de afaceri Costică Costanda drepturile câștigate printr-o decizie definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Totul a început acum mai bine de 20 de ani.

SHARE

Gabriela Firea a anunţat, astăzi, că a primit o notificare potrivit căreia pe 3 august vor fi blocate complet conturile Primăriei Capitalei, dacă nu va fi plătită suma de 115 milioane de euro avocaţilor familiei Constanda sau să fie acceptată darea în plată a unei suprafeţe de 15.000 de metri pătraţi din Cartierul Francez. Iată cum s-a ajuns aici.

Citește și

PENIBIL Gabriela Firea are o explicație pentru toate problemele din Capitală: Băsescu e de vină

Omul de afaceri Costică Costanda a cumpărat înainte de anul 2000 de la familia Lincaru dreptul litigios asupra a 3,3 hectare de teren aflat în Satul Francez. În 2001, a câștigat în instanța dreptul de proprietate asupra terenului. Traian Băsescu, la vremea respectivă primar general al Capitalei, i-a oferit lui Constanda, la schimb, în baza Legii 10/2001, 3,3 hectare în Parcul Bordei.

Omul de afaceri Costică Costanda

Constanda a vrut să construiască acolo clădiri de locuințe, dar municipalitatea s-a opus fiindcă era spațiu verde. Omul de afaceri s-a considerat nedreptățit și s-a adresat instanței.

Judecătorii i-au dat dreptate, obligând Consiliul General al Municipiului București să-i aprobe blocuri de 5 etaje în Parcul Bordei și să-i plătească despăgubiri de 18 milioane de euro. La această suma s-au mai adăugat penalități de circa 12 milioane de euro, suma ajungând la aproape 30 de milioane de euro.

Că să nu plătească acești bani și pentru că Bordeiul să rămână spațiu verde, la începutul anului 2008, CGMB a hotărât să facă un schimb de terenuri și să-i dea înapoi lui Constanda Satul Francez. Înainte de a se face schimbul, omul de afaceri a vândut însă circa 5.000 de metri pătrați din Parcul Bordei unor cetățeni ucraineni, acesta primind în Satul Francez o suprafață echivalentă cu terenul pe care-l mai deținea în parc, respectiv 2,8 ha.

Că să salveze și cei 5.000 de metri pătrați din Parcul Bordei, în 2008 Parlamentul a dat o lege prin care declara tot parcul de utilitate publică, urmând că exproprierea să fie făcută de Ministerul Mediului. De atunci însă nu s-a mai întâmplat nimic.

În 2008, primarul Capitalei la vremea respectivă, Adriean Videanu, și omul de afaceri Costică Constanda au semnat un contract prin care omul de afaceri a renunțat la terenul din Parcul Bordei și a primit la schimb o suprafață identică în Satul Francez.

În contractul de schimb, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) se obligă să-i aprobe lui Constanda, în Satul Francez, un Plan Urbanistic Zonal care îi permitea să construiască blocuri de 5 etaje.

Fiindcă CGMB nu i-a aprobat planul urbanistic, în ianuarie 2010, omul de afaceri Costică Constanda a introdus la Tribunalul București o acțiune împotriva Primăriei Capitalei, în care cerea anularea contractului privind schimbul de terenuri Satul Francez contra Parcul Bordei.

Astfel, omul de afaceri renunța la terenul din Satul Francez și vroia că municipalitatea să-i plătească bani pentru terenul din Bordei și despăgubiri. Constanda declara la vremea respectivă că terenul primit în Satul Francez nu are nicio valoare, deoarece pe el nu se poate construi, în urmă refuzului Consiliului General al Municipiului București de a aprobă PUZ-ul. Aleșii locali i-au aprobat PUZ-ul abia în decembrie 2010, după ce procesul era deja pe rol.

Tribunalul București, secția a V-a Civilă, a decis pe 5 iulie 2011 să oblige Primăria Capitalei la plata sumei de 165 milioane euro în favoarea omului de afaceri Costică Constanda. Municipalitatea a făcut recurs, dar l-a pierdut și pe acesta, sentința fiind dată pe 7 noiembrie 2013. Astfel, instanța a anulat contractul de schimb de terenuri, iar municipalitatea trebuie să-i plătească lui Constanda circa 150 milioane de euro reprezentând valoare terenului din Parcul Bordei și dobânda legală aferentă acestei sume, începând cu dată introducerii acțiunii - 20.08.2010 până la dată plății efective a sumei, plus cheltuielile de judecată.

Instanța supremă a admis la sfârșitul anului 2014 recursul declarat de primarul general al Capitalei și Consiliul General al Municipiului București, anulând decizia Curții de Apel București (CAB) din 7 noiembrie 2013, prin care Costică Constanda a primit despăgubiri de 109.216.400 euro, reprezentând contravaloarea terenului din Parcul Bordei, 6.417.669 euro, reprezentând suma achitată de soții Constanda la semnarea contractului de schimb al terenurilor și 29.757.210 euro, reprezentând despăgubiri.

 

Proces câștigat definitiv în 2019

Procesul s-a rejudecat, iar în 2018 Curtea de Apel București i-a dat câștig de cauză lui Costică Constanda. Apoi, în 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat soluția.

La acea vreme, Gabriela Firea a spus că Primăria Capitalei nu are banii pentru plata despăgubirilor.

”Înalta Curte de Casație și Justiție a dat o hotărâre irevocabilă în urma căreia municipiul București ar urma să-i plătească omului de afaceri Costică Constanda suma de 115 milioane euro, din care 69 milioane de euro reprezintă prețul terenului, iar restul dobânzi și sume accesorii. (...) Nu avem acești bani, Primăria Capitalei are mari probleme financiare. În cea mai recentă ședință de Consiliu General noi am luat o aprobare de la consilieri să ne împrumutăm 100 de milioane de euro pentru achita plata la gaze. După ce vom primi motivarea și vom vedea ce scrie în aceasta, trebuie să respectăm decizia, dar avocații noștri vor intra în dialog cu avocații omului de afaceri Costică Constanda pentru o executare amiabilă. Avem în sprijinul nostru o ordonanță de urgență, 22/2002 care explică modalitatea de plată a unei datorii pe care o are o instituție publică. În calculul sumelor care vor fi plătite eșalonat se va ține cont de datoriile care trebuie plătite urgent pentru funcționarea instituției”, a explicat Gabriela Firea. Primăria Capitalei are de anul trecut într-un cont 10 milioane de euro care pot fi executați oricând de Costică Constanda, un cont executoriu, a mai precizat Gabriela Firea în 2019.

Terenul pe care ar trebui să-l ia Costanda 

În iunie 2019, Costanda declara că nu vrea să execute Primăria neapărat.

"După 10 ani de procese istovitoare, care m-au consumat atât emoțional, cât și financiar, s-a făcut dreptate! Instanțele au decis să revină fiecare parte din proces în situația inițială: eu dobândesc, practic, contravaloarea terenului din Bordei, care între timp a devenit parc, iar Municipalitatea rămâne cu Satul Francez, poate cel mai valoros bun al Primăriei. Într-adevăr, este vorba de 76 de milioane de Euro, plus aproximativ 18 mil de euro - din primul ciclu procesual, plus dobânzi aferente acestor sume, începând cu anul 2010. Detalii găsiți în hotărârea Curții de apel 832A/11.07.2018. În total sunt circa 130 milioane de euro", a explicat acesta.
Suma este una extrem de mare, fiind echivalentul a 600 milioane lei, cât este subvenția la căldură sau transport public pe un an.
Aștept propuneri din partea municipalității, poate identificăm o rezolvare amiabilă. Nu aș vrea sa trec la executarea silită a Primăriei, ar fi neplăcut pentru primarul orașului”,  declara Constanda în iunie 2019.

August 2020, nici bani, nici teren la schimb

Pentru a nu fi afectat bugetul Capitalei, primarul Gabriela Firea a propus un proiect de hotarâre privind darea în plată a unui teren de 15.000 de metri pătraţi în Satul Francez.

Consilierii municipali au respins hotărârea, iar primarul general a convocat o nouă ședință de consiliu luni, pentru a încerca din nou să treacă proiectul. Au votat împotrivă consilierii PNL și USR care au cerut o expertiză asupra terenului pe care Primăria vrea să îl dea omului de afaceri.

S-au înregistrat 23 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi zece abţineri, însă pentru a fi adoptat proiectul era nevoie de votul favorabil a 34 de consilieri municipali, adică cel puţin două treimi din numărul total (51)

Nicușor Dan spune că este indamisibil ca Gabriela Firea să amenințe consilierii pentru că nu au votat proiectul.

„Vreau să mai spun o chestiune tehnică, pentru că primarul amenință consilierii, cu judecata chiar, dacă nu rezolvă problema banilor pe care Primăria are să-i dea lui Constanda. Banii aceștia trebuiau dați încă din vara lui 2019. Deci, Primăria a avut un an de zile să rezolve această chestiune, să eșaloneze cu Constanda aceste plăți sau să facă o expertiză pentru a da la schimb acest teren. Este inadmisibil ca Primarul General și directorul direcției juridice să amenințe consilierii pe incompetența lor.”, a declarat joi contracandidatul Gabrielei Firea la Primărie, Nicușor Dan.

 

  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te