Cu ce ne apără SUA și NATO de Putin: situația forțelor aliate din țara noastră

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 14.04.2022 - 15:20
România este în clubul select al națiunilor membre NATO

La începutul invaziei ruse din Ucraina, țara noastră era apărată de peste 2.000 de militari ai SUA și NATO, alături de armamentul aferent. Lor li se vor alătura trupe aliate care vor depăși cifra de 4.000 de soldați.

SHARE

Astfel, pentru participarea la misiunile de poliție aeriană consolidată în bazele aeriene de pe teritoriul țării noastre se găsesc în jur de 300 de militari americani, italieni și germani, care deservesc aeronavele aparținând acestor țări, potrivit informațiilor furnizate Parlamentului de către Ministerul Apărării Naționale (MApN).

În cadrul grupului de luptă NATO se află în țara noastră 500 de soldați din Franța și alți 300 din Belgia. Totodată, în cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est de la Craiova se mai găsesc aproximativ 200 de militari polonezi.

Pentru participarea la exerciții de instruire alături de militarii români pe teritoriul țării noastre se mai găsesc 1.000 de militari americani, care fac parte din Regimentul 2 de Cavalerie Stryker, aceștia urmând să participe la un exercițiu multinațional.

În baza militară de ma Mihail Kogălniceanu se regăseau un detașament compus din aproximativ 150 de militari din Olanda, dislocat în România pentru a participa, în perioada 7-24 martie, la exercițiul multinațional RAPID FALCON 22, ce a avut loc în Poligonul Babadag din județul Tulcea.

Principalele tipuri de armament aduse în țara noastră de către forțele aliate și partenere în cadrul efortului de descurajare și apărare a flancului estic al NATO sunt : aeronave Eurofighter Typhoon, aeronave F-16 Falcon Fighting, aeronave fără pilot MQ-9 Reaper, elicoptere Black Hawk și Apapche, blindate Piranha și Rosomak poloneze, blindate Striker, mașini de luptă Bradley și tancuri Abrams.

Câți soldați au venit sau urmează să vină în România după declanșarea invaziei din Ucraina

Peste 500 de soldaţi din baza aeriană de la Istres, în sudul Franţei, au plecat, la începutul lunii martie, cu destinaţia România, pentru a întări prezenţa NATO în regiune.

Printre militarii desfăşuraţi se numără infanterişti, vânători de munte, tanchişti, precum şi o companie de soldaţi belgieni.
Mai bine de 500 de soldați francezi se află în România, parte a dispozitivului NATO, desfășurat pe flancul estic, după ce Rusia a invadat Ucraina. Acești militari fac parte din Forța de Reacție Rapidă a NATO.

Mai mult, NATO a decis să desfășoare 4 noi grupuri de luptă în România pentru a-şi consolida apărarea pe flancul său estic contra Rusiei. Grupurile de luptă vor fi localizate în Bulgaria, în România, în Ungaria şi în Slovacia, aducând la opt grupările tactice desfăşurate de la Marea Baltică la Marea Neagră. NATO are deja grupuri de luptă în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia.

Totodată, SUA au repoziționat în România un batalion Stryker de aproximativ 1.000 de militari americani, aflați în Europa. Aceste forțe provin din „Regimentul 2 Cavalerie (infanterie mecanizată), unitate mecanizată staționată la baza Vilseck din Germania”. Aceste forțe se alătură celor 900 de militari americani care se află deja în România. Principalele prezențe militare americane sunt cele de la Deveselu și de la Mihail Kogălniceanu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te